SİYASET: ZİRVE SONRASI KONUŞTU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Parti Meclisi’nde dün Başbakan Erdoğan ile yapılan terör zirvesi hakkında açıklamalarda bulundu: CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Kılıçdaroğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, terör sorunun 30-35 yıldır çözülemediğini belirterek, bundan siyaset kurumunun sorumlu olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, “Hepimiz ayrı ayrı alanlarda konuştuk, ama biraraya gelip konuşmadık. Hepimiz çok şey söyledik ama bir araya gelip neyi söylediğimiz, hangi gerekçeyle söylediğimizi konuşmadık. Biz ilk kez kendimize göre sağlıklı tutarlı bir yol haritası ortaya koymaya çalıştık” diye konuştu. Kendilerinin bir açılım politikası önermediklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, “Biz parlamentonun geleneklerine uygun bir yol haritası belirledik. ‘Şunu şöyle yapın, böyle yapmazsanız bu olmaz’ diye bir dayatma mantığı içinde de olmadık. Bizim istediğimiz her partinin önerisi var. Her parti eşit sayıda milletvekili ile uzlaşma komisyonuna gelir, önerilerini getirir, oturur uygarca tartışırız. Unutulmaması gereken bir nokta var; demokrasi bir çatışma, kavga rejimi değildir. Demokrasi bir uzlaşma kültürüdür. Bu kültür içinde bir araya geleceğiz” dedi.

-“İSİMLER ŞART DEĞİL, SİZ KOYUN BİZ KABUL EDERİZ”
Eğer bir ülkenin en temel sorunu 30-35 yıldır çözülmüyorsa, bunu çözmek için birilerinin yol haritasını belirlemesi gerektiğini ifade eden CHP Lideri, “Biz belirledik. Belirlediğimiz için de memnunuz. Peki belirledik de ne oldu? Gittik, görüştük, yol haritamızı önlerine koyduk. Bütün siyasal partiler için bu yol haritamız geçerli” dedi.
Kılıçdaroğlu, “Bazı siyasal partiler belli isimlere takılıp kalıyorlar, ‘Efendim ismi şu olmasın, bu olmasın.’ İsimler şart değil, ismi siz koyun biz kabul ederiz. Ne isim uygun görüyorsanız onu söyleyin. Ne fark eder? Artık kafalarımızdaki dar kalıpları yıkmalıyız. İnsan merkezli bakmalıyız sorunları çözmeye” diye konuştu.
Kendisinin şehit annelerine söz verdiği için, bu yola çıktığını ifade eden Kılıçdaroğlu, bütün şehit ailelerinin ortak cümlesinin ‘İnşallah bu son olur, benim oğlum öldü başkasının oğlu ölmesin.’ şeklinde olduğunu söyledi. Bu kadar insani bir insani duygunun görmemezlikten gelinemeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, “Siz insanlar yaşamlarını yitirirken, 30-35 yılıdr kronikleşen bir soruna kayıtsız kalamazsınız” dedi.

-“SİZİN ÖNERİNİZ NE, SAYGI DUYARIZ”
Kılıçdaroğlu, ‘neden bir parlamentoda bir uzlaşma komisyonu’ sorusunun cevabını da veren Kılıçdaroğlu, “Bu sorun, bir siyasal partinin tek başına çözeceği bir sorun olmaktan çıkmıştır. Bu sorun ülkenin ortak sorundur. Şehit olanların kimliğine bakmıyoruz biz. Şehit olanların partilerine bakmıyoruz biz. Her partiden, her kimlikten, her düşünceden kardeşlerimiz şehit oluyor. Bu ülkenin ortak sorununa çözüm üretmek zorundayız” dedi. Bu öneriyi yaparken çok iyi niyetlerle yol çıktıklarını ifade ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Bizim önerimizi beğenmeyebilirsiniz. Hepsine saygı gösteririz, ona karşılık şunu söyledik; ‘Sizin öneriniz ne, biz size destek verelim” diye konuştu.

-“AKİL ADAMLAR DEĞİL KANAAT ÖNDERLERİ OLSUN”
Terörün artık ulusal bir sorun olduğu, çözümü için parlamentoyu onun için adres gösterdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Geleceksiniz oturacağız, konuşacağız. ‘Efendim, buna şu ismi verirseniz olmaz.’ Değiştirelim ismi. Hangi ismi istiyorsanız o ismi koyalım. ‘Akil adamlar bilmem kimin sözüymüş.’ Akil adamlar bir uluslararası sözdür, bir uluslararası çalışmadır, uluslararası sözleşmelerde yer alır. Diyorsanız ki ‘Akil adamlar olmasın, Apo söyledi de onun için siz bunu yapıyorsunuz’. Akil adamları kaldırırız, kanaat önderleri komisyonu deriz. Beğenmiyorsanız, ak saçlılar komisyonu, düşünen adamlar komisyonu diyebiliriz. Neyi istiyorsanız onu deriz. Amaç isimde değili amaç bu sorunu çözmekte. ‘Kürt meselesi demeyin’ olur, terör meselesi deriz. ‘Terör meselesi demeyin, can yakıcı mesele deyin’ Hay hay can yakıcı mesele deriz. Sorun isimlerde değil, iyi niyetle bir araya gelmekte. Bizim ifadelerimiz rahatsız edebilir, yanlış da bulunabilir. Biz, ifadelerimizi değişmez hükümler olarak hiçbir zaman söylemedik” diye konuştu.

-ÇAĞRISINI YİNELEDİ-
İnsan hayatı üzerinden siyaset yapılamayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, amaçlarının buradan nema kapmak olmadığını söyledi. Bu alanların günlük sıcak siyasetin konusu olacak alanlar olmadığını ifade eden CHP Lideri, siyasi partilere çağrısını bir kez daha yineledi. Kılıçdaroğlu, “Sorunu çözmek istiyoruz. Onun içi yol haritamız hala var. Çağrımızı hala bütün siyasi partilere, MHP’ye de BDP’ye de yapıyoruz. Parlamento dışındaki partilere de yapıyoruz. Onların da görüşleri alınmalı. Çünkü biz bu ülkede milli mutabakat sağlamak istiyoruz. Adı mutabakat komisyonu, bu olmazsa değiştiririz adını, hangi ismi istiyorsanız koyalım. Ne fark eder. Amacımız bu soruna hep beraber çare üretmek. Bir toplumu çaresizliğe mahkum etmek siyaset kurumunun varabileceği en tehlikeli sonuçtur. Bir toplumun umutlarını yok edemezsiniz. Siyaset kurumu çözüm üretecek” dedi.

-MHP İLE GÖRÜŞME: “YERİ VE ORTAMI OLURSA ELBETTE”-
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, MHP ile görüşüp görüşmeyecekleri konusunda, “Yeri ve ortamı olursa elbette” yanıtını verdi.
Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Partili cumhurbaşkanı olmalı, partisinden kopmamalı” sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Anayasa değişikliklerinin tartışıldığı bir süreçte bu tartışmayı çok doğru bulmuyorum. Cumhurbaşkanlığının sorumsuzluğu esastır, bir partilinin sorumsuzluğu esas olmamalıdır” dedi.
(Milliyet)