EKSTRA: DÖNÜŞÜM 4 AY SONRA BAŞLIYOR

ÇEVRE Ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kamuoyunda “kentsel dönüşüm” yasası olarak bilinen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”la ilgili merak edilenleri Teke Tek’te Fatih Altaylı’ya anlattı.
Altaylı’nın “Bu yasa neler getirecek? Neler olacak bu yasadan sonra?” sorusu üzerine Bayraktar, şunları söyledi:

“Biz ne yaptıysak bu yasaya kamuoyunda ‘kentsel dönüşüm’ yasası demekten kurtaramadık. Bu bir kulvar. Tüm kentsel dönüşümü kapsamıyor. Bu yasa diğer kentsel dönüşüm yasalarından değişik, afet riski taşıyan binaların dönüşümüdür. 1956’dan bu yana çıkartılan kentsel dönüşüm yasaları var. Rahmetli Özal’ın çıkardığı kısmen af olan büyük bir kentsel dönüşüm yasası var. Belediyelerin kanunlarında oldum olası var. Bizim dönemimizde de yenilenmesi gereken alanlarla ilgili kanun çıkardık. Belediye kanunun 73. maddesini değiştirerek çok kuvvetli bir yasa yaptık. Bu yasada kamu arazisi olmayan yerlerde belediye, kamu arazisi olan yerlerde Bakanlar Kurulu yetkili.

ÖNCELİK AFET RİSKİ TAŞIYAN BİNALAR

Bizim yasa öncelilkle olarak afet riski taşıyan alanların, binaların dönüştürülmesidir. Mal güvenliğini, mülkiyet hakkını, İnsanların can güvenliğini, yaşama hakkını koruyan bir yasadır. Diğer yasalar karşısında daha güçlü bir yasa. Öbür yasalarla beraber bu dönüşümü sağlayamadık. Türkiye’nin kendi bir olgusu, bina stoğu var. Türkiye’de yaklaşık 19,5 milyon bina stoğu var. Birim konut yani şehir diye adlandırılan yerler yani nüfusu 10.000’den yukarı olan kasabalar ilçe ve illerde yaşayan 20 milyona yakın kullanılan hane var. Bunları değiştirmek çok zor. İnsanları olduğu yerden başka yere taşımak ve ‘senin evini yıkacağız’ demek çok zor bir olay. Diyelim ki bir kişi kamu arazisinde ya da başkasının arazisinde salaş bir yapı yapmış. Derme çatma bir yapıyı izin almadan yapmış. Şimdi yasa çıktı. Düşünüyor ki bu binadan nasıl 3 bina alırım nasıl rant elde ederim. Biz bunu görüyoruz. Böyle çok önemli bir olay. Bu yasanın esas hızlanmasının sebebi budur.