EKSTRA: DİKKAT! KARİYER DEDEKTİFİ

ENERJİDEN gıdaya finanstan pazarlamaya kadar firmalar elemanlarının peşine ‘kariyer dedektifi’ni takıyor, adli sicil kaydında sahtecilik yapan da şirket ödeneğini çarçur eden de yakalanıyor. Habere göre CCP Özel Dedektiflik Bürosu’nun kurucusu Can Cesur Sert, 2009 yılından beri firmalara ‘CV dedektifliği’ konusunda da hizmet verdiğini belirterek, ‘Firmaların bu talebindeki artış her geçen sene yüzde 80’i buluyor. CEO’sundan kasiyerine kadar her pozisyondaki elemanın özgeçmişinin doğruluğunu kontrol etmek için talep alıyoruz’ dedi.

‘Yılda yaklaşık 150-200 şirkete hizmet veriyoruz’ diye konuşan Sert, şöyle konuştu:

‘Şirket yönetiminden gelen talep üzerine bir akaryakıt sektörünün genel müdürünü incelemeye aldık. Üç yıldır o şirkette çalışıyordu ve çok büyük miktarda şirket temsili adı altında harcama yapıyordu. Sabahlara kadar pavyonlarda vakit geçiriyormuş. Rus kadınlarla uygunsuz fotoğraflarını çektik. Şirkete ilk alımı sırasında bizden bunu talep etselerdi, zaten uygunsuz bir yaşamı olduğunu önceden ortaya koyabilirdik. Bir bankadan gelen talep doğrultusunda işe alınacak genel müdür yardımcısının mahkemeye yansımayan esrar kullanımını tespit ettik. Bunun üzerine işe almaktan vazgeçtiler. Ama en sık rastladığımız olay ise diploma sahteciliği. Bu konuda başımıza gelen en ilginç olay bir şirket genel müdürünün sahte diploma ile 3 yıl aynı şirkette çalışması oldu. Tespit edilince, işine son verildi.’

EN ÇOK TEPE YÖNETİCİLERİ ARAŞTIRILIYOR

CV dedektifliği konusunda en çok talebi İstanbul’dan aldıklarını belirten Can Cesur Sert, ‘İzmir, Mersin, Konya, Kayseri ve hatta Kars’tan bile bugüne kadar talep aldık’ dedi. En çok genel müdür, genel müdür yardımcıları, CEO’lar ve pazarlama-satış müdürlerinin araştırıldığını ifade eden Sert, ‘Market zincirleri, kuyumcular, döviz büroları ise daha alt düzeyde çalışanlarının da araştırılmasını istiyor’ diye konuştu. İnsan kaynakları şirketleriyle koordineli çalışmaları durumunda bu tür istenmeyen vakaların daha kolay önüne geçebileceklerini ifade eden Sert, ‘Bu hizmeti almak isteyen şirketler mutlaka Özel Dedektif Derneği üyeleri arasından bu seçimi yapmalı’ dedi.

EVRAKTA SAHTECİLİĞİ ERKEKLER YAPIYOR

Can Cesur Sert, kadın adayların yaş, erkek adayların ise özellikle medeni durum konusunda mülakatlarda yanlış bilgi verdiğini belirterek, ‘Mülakatı geçtikten sonra İK şirketleri iş yükünden dolayı kim hangi beyanda bulunmuş kontrol etme şansı bulamıyor. Kadın adaylar arasında, adli sicil kaydı ve diploma gibi resmi evrakta sahtecilik yok denecek kadar az. Ama ne yazık ki erkek adaylar bu konuda yaptıklarıyla gerçekten sınır tanımıyor’ dedi.

İŞE GEÇ KALIP SAĞLIĞINI BAHANE EDENİ GECE BARDA YAKALIYORUZ

Sadece işe alım aşamasında değil, sonraki süreçlerde de şirketlerden gelen talep doğrultusunda elemanları araştırdıklarını belirten Sert, ‘Bir keresinde işe sürekli geç kalma alışkanlığı olan ve her seferinde sağlık sebeplerini öne süren bir çalışanın, sabahlara kadar barlarda eğlendiğini, o yüzden sabah işe yetişemediğini tespit etmiştik’ diye konuştu.