EKSTRA: BES’TEN AYRILANA VERGİ İADESİ

BİREYSEL Emeklilik Sistemi’nden 10 yıl önce çıkan bireylere vergi iadesi gündeme geldi. Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yüzde 25 oranında devlet katkısı sağlanmasını öngören yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.
Tasarıya, komisyonda eklenen bir geçici madde ile son 10 yılda sistemden çıkan bireylerden tahsil edilen yüzde 15 oranındaki verginin iade edilmesi getirildi. Bu kapsamda, yaklaşık 280 milyon liralık ödeme yapılacak. Tasarıya eklenen geçici maddeye göre, iade süreci yasanın yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak.

Bir yıllık süre içinde geçerli olacak. İade kararı, 7 Ekim 2001 tarihinden sonra sistemden çıkanları kapsıyor. İade için, vatandaşların vergi dairelerine başvurmaları gerekiyor. Ayrıca yine vatandaşlar açtıkları davalardan vazgeçecekler veya dava haklarından feragat edecek.

Yine idare de aynı şekilde ödeme yaptığı kişilere ilişkin dava haklarından vazgeçecek. Böylece, bireysel emeklilik sisteminde beyaz sayfa açılacak. İade kararının yaklaşık 450 bin kişiyi kapsadığı bildirildi.