KENT: ‘Mecidiye’de vaziyet aynı’

Beşiktaş’ın mahallelerini turlayarak sürdürdüğümüz yazı dizimizde yeniden Mecidiye Mahallesi sakinlerinin konuğu oluyoruz. Daha önceleri taşlarının dökülmesi ile haber olan köprü kimi mahalle sakinin de korkulu rüyası haline geldi. Mahalle sakinlerine göre sorunların çözümünde ise her hangi bir ilerleme olmuş değil. Mahalle sakinleri bu durumu ‘Mecidiye’de vaziyet aynı’ sözleri ile anlatıyorlar. Mahallenin tarihçesine ve konumu ise şu sözlerle anlatılıyor; Sultan Abdülhamid’in sahilde yaptırdığı camiden adını alan mahallede yaklaşık 15.000 kişi yaşıyor. Mahallenin doğusunda Dereboyu Caddesi, batısında Merkez Komutanlığı, kuzeyinde Levazım – Balmumcu Mahalleleri yer alıyor. Mecidiye Mahallesi’nin güneyinde ise İstanbul Boğazı yer alıyor. Mahalle sahil kenarında yer alan ve defalarca fotoğraflanan şimdilerde restorasyon çalışmaları sürdürülen Mecidiye Camii ile de ünlü bir mahalle… Mahalle Muhtarı Cemal Şensöz muhtarlığı evi gibi görüyor ve muhtarlığa gelen kentlilere adeta yuva sıcaklığındaki neşeli, candan bir tavır ile karşılıyor. Muhtarlığı’nda tüm belediye meclis üyelerinin fotoğraflarını ve Beşiktaş Belediyesi’nin bayrağını bulunduran ‘Yavrum Cemal’ lakaplı Cemal Şensöz başlıyor mahallesini anlatmaya.
“MAHALLELİMİZ EN İYİSİNE LAYIK”
Mahallesinin köklü bir geçmişi olduğunu söyleyen ve farklı kültürleri de bünyesinde barındırdığını söyleyen Mecidiye Mahallesi Muhtarı Cemal Şensöz, “Mahallemizin geçmişi çok eskilere dayanır. Ortaköy Mecidiye Mahallesi Muhtarlığı, Ortaköy’ün tek muhtarlığı idi. Nüfusun çoğalması ile mahallelere ayrılma ihtiyacı doğdu. Mahallemiz ismini, Sultan Abdülmecid’in yaptırdığı Mecidiye Camii’nden alıyor. Mahallemiz 1266 bina 7366 hane 77 sokaktan oluşuyor. Ortaköyümüz eskiden Rum, Ermeni, Musevi toplumlarıyla iç içe kardeşçe yaşayan bir semt idi. Şu anda yok denecek kadar azınlıkta kaldılar. Ben Ortaköy’de doğmuş bir kişi olarak mahalle sakinlerini çok iyi tanıyan, sorunlarını ve ihtiyaçlarını bilen bir kişiyim. Mahallemizin daha nezih olması amacıyla elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız” diyor.
“DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK”
Mahallesinin öncelikli sorunları arasında yaşanan trafik sıkıntısının geldiğini söyleyen ve bu soruna bir türlü çözüm bulunamadığının da altını çizen Muhtar Cemal Şensöz, “Öncelikle birinci sorunumuz trafik… Muallim Naci Caddesi’nde bulunan Trafik Vakfı’na ait otoparkın önüne arabaların duraklama yapmasından dolayı gerisinde birikim oluyor ve dolayısıyla uzun kuyruklar meydana geliyor. Bu durum Sayın Belediye Başkanımız İsmail Ünal Bey’in de dikkatini çekmiştir. Burada bulunan Trafik Vakfı’na ait otoparkın kalkması trafik akışını hızlandıracak görüşündeyim. Ayrıca Dereboyu Caddesi’nde sorumsuzca sağlı sollu bırakılan araçların geliş ve gidişlere mani olmaları neticesinde iki dakikalık yolu otobüs ve diğer taşıt araçlarının 25 dakikada geçtiklerini de söylemeliyim. Bu caddeye iki çekici tahsis edildiği takdirde bu sorunun ortadan kalkacağı kanaatindeyim”dedi.
“KÖPRÜ KORKUTUYOR”
“Sokaklarımıza mozaik parke yapıldı. Fakat taş araları iyi dolgu yapılmadığı görülüyor ve bu taşlar sökülüyor, gelip geçen araçlar bu sökülen taşları etrafa sıçratarak tehlikeli bir hal alıyor. Bu sokaklara çimento kum ve kalekim karışımı ile dolgu yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra Ayrıca köprüden dökülen taş parçaları vatandaşlarımızı tedirgin ediyor. Üçüncü sorunumuz ise, sokaklarımızda ve cadde üzerinde başıboş gezen köpekler. Bilhassa bu durum sabah okula giden çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın korkudan sinir sistemlerini bozuyor. Belediyemizce bu hayvanlarımıza barınak yaptırılarak yaşam şartlarının daha elverişli hale getirilmesi ile birlikte bu sorunun ortadan kalkacağına inanıyorum. Belediyemiz öncülüğünde yaptırılacak bir tam teşekküllü sağlık ocağı sadece Mecidiye Mahallesi sakinlerinin değil tüm çevre mahallelerinin ihtiyacıdır. Bu sağlık ocağının Ortaköy, Mecidiye, Ulus, Kuruçeşme, Bebek ve Levazım Mahalle sakinlerine de hizmet vereceği düşünüldüğünde semtimizin birinci önceliği olduğu kanaatindeyim.”
KIŞI RAHAT ATLATTIK
“Belediyemizin çalışmalarından çok memnunuz. Başkanımız ve yardımcıları, kısım müdür ve şefleri bizlere her zaman destek olmakla imkanlar el verdiğince isteklerimizi yerine getiriyorlar. Soğuk kış günlerinde belediyemiz çok iyi çalıştı. Ben derim ki, ‘Ortaköy’lü olmak bir ayrıcalıktır.’ Bu yüzden Ortaköyümüze sahip çıkmalıyız. Öte yandan gerekli noktalara MOBESE kameraları konulması isteniyor. Böylelikle hırsızlık olayı daha da azalacaktır. Yağmurlu havalarda kollektörün etrafından gelen moloz artıkları derenin içerisinde yatak yaptığndan kuvvetli yağmurlarda taşmaktadır. Mahallemizde bulunan bu kollektör temizlenmeli.” (29/05/2012)