SPOR: RAKİP GÜRCİSTAN

2014 Dünya Kupası elemelerine hazırlık kapsamında Avusturya’da kamp yapan A Milli Takımımız bugün özel maçta Gürcistan ile karşılaşacak. Avusturya’nın Salzburg şehrindeki Red Bull Arena’da oynanacak ve TSİ 21.00’de başlayacak karşılaşmayı Avusturya Futbol Federasyonu’ndan Markus Hamater yönetecek. Hamater’in yardımcılıklarını Roland Brandner ve Christian Trunner yapacak. Maçın dördüncü hakemi ise Gerhard Grobelnik. Karşılaşma TRT Spor ve Lig TV’den de naklen yayınlanacak.

Teknik Direktör Abdullah Avcı yönetimindeki A Milli Takımımızın kadrosunda şu oyuncular bulunuyor:
Kaleciler: Volkan Demirel, Fehmi Mert Günok (Fenerbahçe A.Ş), Rüştü Reçber, Cenk Gönen (Beşiktaş A.Ş.), Sinan Bolat (Standard Liege)
Defans Oyuncuları: Bekir İrtegün (Fenerbahçe A.Ş), Egemen Korkmaz, İsmail Köybaşı (Beşiktaş A.Ş.), Semih Kaya (Galatasaray A.Ş.), Serdar Aziz (Bursaspor), Serdar Kurtuluş (Gaziantepspor), Hasan Ali Kaldırım (Kayserispor), Ömer Toprak (Bayer 04 Leverkusen)
Orta Saha Oyuncuları: Emre Belözoğlu, Caner Erkin (Fenerbahçe A.Ş), Selçuk İnan, Engin Baytar (Galatasaray A.Ş.), Alper Toput (Eskişehirspor), Soner Aydoğdu (Gençlerbirliği), Nuri Şahin, Hamit Altıntop (Real Madrid CF), Arda Turan (Club Atletico de Madrid), Gökhan Töre (Hamburger SV), Mehmet Topal (Valencia CF), Sercan Sararer (SPVGG Greuther Fürth)
Hücum Oyuncuları: Mustafa Pektemek (Beşiktaş A.Ş.), Burak Yılmaz (Trabzonspor A.Ş.), Tunay Torun (Hertha BSC Berlin), Umut Bulut (Toulouse FC)

Teknik Direktör Timour Ketsbaia yönetimindeki Gürcistan Milli Takımı’nın kadrosunda şu oyuncular bulunuyor:
Kaleciler: Nukri Revishvili, Giorgi Loria
Defans Oyuncuları: Ucha Lobzhanidze, Alexander Amisulashvili, Akaki Khubutia, Guram Kashia, Zurab Khizanishvil, Giorgi Popkhadze, Solomon Kvirkvelia
Orta Saha Oyuncuları: Murtaz Daushvili, David Kvirkvelia, Tornike Okriashvili, Alexander Kobakhidze, David Targamadze, Jaba Kankava, Levan Kenia, Nika Dzalamidze
Hücum Oyuncuları: Vladimer Dvalishvili, Nikoloz Gelashvili, Otar Martsvaladze, Levan Mchedlidze, Jaba Lipartia
Millilerimiz yurt dışı kampı kapsamında, 26 Mayıs’ta Finlandiya, 29 Mayıs’ta Bulgaristan, 2 Haziran’da Portekiz ve 5 Haziran’da da Ukrayna ile birer hazırlık maçı yapacak.

Gürcüler sürprizi seviyor (TamSaha/Mayıs 2012)
Yurt dışı hazırlık kampı çerçevesindeki ilk hazırlık maçını Gürcistan ile oynayacağız. Gürcülerle bugüne dek 4 maç yaptık, bu maçların 2’sini kazanırken, 1’inde berabere kaldık, 1’ini de kaybettik. İlk randevumuzun gerçekleştiği tarih 21 Ağustos 2002’ydi. O gün Trabzon Avni Aker Stadı’nda oynadığımız özel maçı Arif Erdem, Cihan Haspolatlı ve Nihat Kahveci’nin golleriyle 3-0 kazandık. O tarihten yaklaşık 2 sene sonra bu kez 4 Eylül 2004’te 2006 Dünya Kupası elemelerinde yine Avni Aker’de ağırladığımız Gürcistan, bize büyük bir sürpriz yaptı. Fatih Tekke’nin ikinci yarının başında attığı golle öne geçen Millî Takımımız, 84. dakikada Asatiani’den yediği golle şoka uğradı. 1-1’lik sonuç, Dünya Kupası yolunda ağır bir darbeydi. 2005’in 30 Mart’ında oynanan rövanşı ise millîlerimiz Tiflis’te 5-2 kazanmayı başardı. 1-0 geriye düştüğümüz karşılaşmada ay-yıldızlıları 5-2’lik farka taşıyan gollerin altında Tolga Seyhan, Fatih Tekke (2), Koray Avcı ve Tuncay Şanlı’nın imzaları vardı. Gürcistan’la son olarak 7 Şubat 2007’deki özel maçta karşı karşıya geldik. Tiflis’te oynanan maçı Gürcüler 75. dakikada David Siradze’nin golüyle 1-0 kazanarak Millî Takımımız karşısındaki ilk galibiyetlerini elde etti.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1990 tarihinden itibaren tarih sahnesine çıkan Gürcistan Millî Takımı, bugüne kadar büyük turnuvalarda boy gösteremedi. Trabzonspor’da forma giyen ve bugün Kayserispor Teknik Direktörlüğünü yapan Şota Arveladze ile ikizi Arçil sayesinde yakından tanıdığımız Gürcü futbolculardan daha sonra Nemsadze, Jamarauli, Beradze, Kacharava da yine bordo-mavili formayla ülkemizde top koşturmuştu.
Son olarak Euro 2012 elemelerinde Yunanistan, Hırvatistan, İsrail, Letonya ve Malta ile eşleşen Gürcistan Millî Takımı, 2 galibiyet, 4 beraberlikle 10 puan toplayarak sadece Malta’nın üzerinde yer alabildi. Tarih sahnesine çıktıkları 20 yılı biraz aşkın sürede aralarında Hollandalı Johan Boskamp, Hırvat Ivo Susak, Petar Segrt, Fransız Alain Giresse, Alman Klaus Toppmöller ve Arjantinli Hector Cuper de olmak üzere toplam 19 teknik direktörle çalışmaları, istikrarı bir türlü yakalayamadıklarını gösteriyor. Takımın başında, 26 gollü Şota Arveladze’nin ardından attığı 18 golle Gürcistan Millî Takımı’nın en golcü ikinci oyuncusu olan 1968 doğumlu Temur Ketsbaia bulunuyor. Kayserisporlu Zurab Khizanishvili ve Samsunsporlu Akaki Khubita, takımın tanıdık oyuncuları. Uzun süre Milan formasını giyen ve halen Genoa’da oynayan 34 yaşındaki kaptan Kakha Kaladze takımın en önemli ismi. Hertha Berlinli Levan Kobiashvili ve Polonya Varşovalı Vladimir Dvalishvili de Gürcistan’ın önemli uluslararası oyuncuları.

Türkiye-Gürcistan A Millî Maçları
21.08.2002 Türkiye 3-0 Gürcistan (Özel Maç)
04.09.2004 Türkiye 1-1 Gürcistan (Dünya Kupası 2006 Grup Eleme)
30.03.2005 Gürcistan 2-5 Türkiye (Dünya Kupası 2006 Grup Eleme)
07.02.2007 Gürcistan 1-0 Türkiye (Özel Maç)