EKSTRA: ÖZEL GÜN İZNİ KALKIYOR

AĞIR ve tehlikeli işlerde çalışan kadınlara ayda 5 gün regl izni verilmesine ilişkin yönetmelik kaldırılıyor. Böylece 2010’daki 42 sektörün statü değişikliğinin ardından 34 iş alanında daha işverenin geriye dönük izin hakkı davası endişesi bitmiş olacak.
Kadın işçilere ağır ve tehlikeli işlerde ayda 5 gün “ay hali” izni verilmesini öngören yönetmelik tarihe karışıyor. Daha önce tekstil sektörü başta olmak üzere kadınların çalıştığı 42 sektörün ağır ve tehlikeli işler statüsünden çıkarıldığı yönetmelik şimdi tümüyle yürürlükten kaldırılıyor. Böylece, yönetmelik kapsamında halen 34 sektörde kadın işçi çalıştıran patronlar, regl iznini kullandırmadıkları gerekçesiyle geriye dönük dava açılacağı korkusundan kurtulacaklar.

İş Yasası’na dayanarak 2004 yılında çıkarılan ağır ve tehlikeli işler yönetmeliği, kadınların “ay hali” günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacaklarını, bu günlerin sayısının ayda 5 gün olarak hesaplanacağını, daha fazlası için ise hekim raporuna göre hareket edileceğini öngörüyor.