AKTÜEL: GÜMRÜK KAPISINDA YAP İŞLET DEVRET!

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Gümrük Kapılarının Modernizasyonuna İlişkin Protokolü” imzaladı. TOBB Birlik Merkezi’nde düzenlenen imza töreninde konuşan Yazıcı, yapılan plan çerçevesinde 4 gümrük kapısı ile 1 iç gümrük müdürlüğü olmak üzere toplam 5 gümrük hizmet noktasının yap-işlet-devret modeliyle yapılmasını hedefleyen bir çerçeve protokolü imzalayacaklarını söyledi.

Yazıcı, bu protokol esas alınmak suretiyle, Esendere, Kapıköy, Dilucu ve Çıldır-Aktaş gümrük kapıları ile Halkalı Gümrüğü’nün yapımıyla alakalı yapım sözleşmelerinin hazırlanacağını ve uygulamaya konulacağını ifade etti.

Bugüne kadar 7 gümrük kapısının yenilendiğini aktaran Yazıcı, şunları kaydetti:
“Bugün ise biraz daha farklı içeriği olan bir anlaşmayı imzalıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız 8 kapımız, bildiğiniz gibi Gürbulak, Sarp, Cilvegözü, Hamzabeyli, İpsala, Kapıkule ve Nusaybin gümrük kapılarıdır. Bunların her biriyle ilgili yapım anlaşmaları tek başına yapılmıştır. Tüm bu süreçleri de dikkate almak suretiyle kazandığımız deneyimlerle bugün biraz daha farklı bir anlaşma imzalıyoruz. Bugünkü anlaşma, bir paket anlaşmasıdır. Bu anlaşmayla Esendere, Kapıköy, Dilucu ve Çıldır-Aktaş gümrük kapıları ile Halkalı Gümrüğü’nün yenilenmesi ve modernizasyonu, bütçeden hiç bir kaynak aktarılmadan, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak.