BEŞİKTAŞ: İLK ADIM ETKİNLİK PROGRAMI

TÜRK Bağımsızlık Savaşı 16 Mayıs 1919’da Beşiktaş’ta başlar. O güne kadar “bağımsızlık” fikrini beyinlerinde oluşturmuş Mustafa Kemal önderliğindeki kurtarıcı kadrolar işgal altındaki İstanbul’dan Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’na giden yolu açarlar.
16 Mayıs 1919 Cuma günü Beşiktaş Sinan Paşa Camii’nde Osmanlı Padişahı Vahdettin ile son görüşmesini yapan Mustafa Kemal Paşa, Akaretler 76 numaralı evde oturan annesi Zübeyde Hanım ve kardeşi Makbule ile vedalaşır. Bir grup silah arkadaşıyla da buluşarak Beşiktaş İskelesi’nden bir gambota biner ve açıkta bekleyen Bandırma Vapuru’na çıkar.
16 Mayıs 1919 Cuma günü Beşiktaş’ta, mazlum ulusların tarihinin dönüşümü başlar. Bu büyük dönüşümüm öncüsü Türk Ulusu adına “İlk Adım” atılır. Çünkü 16 Mayıs 1919’da Karadeniz’e açılan ve rotası Samsun olan Bandırma Vapuru, sadece bir grup insanı Anadolu’ya taşımaz. Bandırma Vapuru’nun gerçek yükü, bağımsızlıktır, Ulusal Kurtuluş Savaşı’dır. Türk ulusuna onurlu, bağımsız ve aydınlık bir gelecek kurma programıdır. Beşiktaş’ta atılan “ Bağımsızlık İçin İlk Adım”ın sonunda özgür Türkiye Cumhuriyeti vardır.
Bu nedenle, her yıl 16-19 Mayıs tarihlerini “Bağımsızlık İçin İlk Adım” şenlikleri olarak kutluyoruz. Hem çağdaş tarihin onurlu kentlerinden biri olduğumuzu kutlamak için, hem de bu eşsiz mirası kent belleğimize kazımak için…
Kutluyoruz, çünkü emperyalistler 1919 şartlarını tüm dünyaya ve bize yeniden kabul ettirmek istiyorlar. Binbir zorlukla kazandığımız bağımsızlığımızı yeniden gasp etmeye çalışıyorlar. Bu kez askerleriyle, top ve tanklarıyla değil. Bu kez, karşılıksız basılan dolarlarıyla, Dünya Bankası’yla, IMF ile, borsa oyunları, özelleştirmelerle ve medyalarıyla saldırıyorlar.
Bu kez işimiz daha zor. Bağımsızlığı korumak için olanı-biteni anlamak ve yeniden yorumlamak zorundayız. Küresel emperyalist gücü, işbirlikçilerini, oyun ve hilelerini anlamak zorundayız.
16-19 Mayıs kutlamaları bunun için önemlidir.
Her yıl 16-19 Mayıs tarihleri bizlerin küresel emperyalizmle yüzleşme ve hesaplaşma günlerimizdir.
16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru’yla yola düşenler gibi düşünmek zorundayız. Onlar gibi davranmak zorundayız!
Bağımsızlığımız ve onurumuz için, Cumhuriyetimiz ve geleceğimiz için…
Unutmayın!
“Bağımsız Türkiye İçin İlk Adım” 16 Mayıs 1919’da Beşiktaş’ta atıldı!
Bizleri Beşiktaş kentlisi yapan gerçek kimlik de budur.

“BAĞIMSIZLIK İÇİN İLK ADIM” etkinlik programı
16 Mayıs 2012, Çarşamba, 16:00
“BAĞIMSIZLIK İÇİN İLK ADIM” YÜRÜYÜŞÜ
Başlangıç: Akaretler Mustafa Kemal Müzesi önü.

17 Mayıs 2012, Perşembe, 19:00
Belgesel gösterimi: “SAMSUN’A UZANAN YOL”
Yönetmen: Ertem Göreç
Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu

18 Mayıs 2012, Cuma, 15:00
Belgesel gösterimi: “SAMSUN’A UZANAN YOL”
Yönetmen: Ertem Göreç
Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu

19 Mayıs 2012, Cumartesi, 19:30

FENER ALAYI
Başlangıç: Şairler Sofası Parkı

GENÇLİK KONSERİ
17:00 AKÇAY KARAAZMAK BAND, ENTU
21:00 GÖKÇE

20 Mayıs 2012, Pazar, 09:00
“BAĞIMSIZLIK İÇİN İLK ADIM” KOŞUSU
Başlangıç: Beşiktaş Meydanı