SİYASET: “BAŞKANLIK SİSTEMİ YAPAY BİR TARTIŞMA”

MUŞ yolunda TRT Haber’e özel açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başkanlık sistemi tartışmalarını “yapay tartışmalar” olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu, yazımına başlanan yeni anayasa ile ilgili süreç için de “Yeni Anayasaya katık verme konusundaki samimiyetimizi seçtiğimiz üyeler ile ortaya koyduk” dedi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu Bitlis’te önce partisinin il kongresinde konuştu. Kılıçdaroğlu, daha sonra Muş yolunda TRT Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
“Yeni Anayasa Konusunda Samimiyetimizi Gösterdik”
Yeni anayasanın gerekliliğine vurgu yapan CHP Lideri, “Samimi olarak Türkiye’nin çağdaş anayasaya kavuşması gerektiğine inanıyoruz. Seçtiğimiz üyelerden bile anayasaya katkı verme konusunda ne kadar samimi olduğumuzu biz ortaya koyuyoruz” dedi.
“Tümüyle Yapay Bir Tartışma”
Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini açıkladı. CHP Lideri, “Tümüyle yapay bir tartışma. Yapay bir tartışmanın arkasına takılmanın da hiçbir mantığı yok. Parlementer sistem var zaten anayasaya hazırlık yapıyoruz, anayasayı değiştiriyoruz, bu konu varken bir başka konuyu tartışmanın gündemine getirmek doğru değil” şeklinde konuştu.
“AKP’nin Görüşünü Bekliyoruz”
Tutuklu milletvekillerinin durumunu da değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Alt komisyonda bir görüşme var, bu sadece tutuklu vekilleri kapsayan bir düzenlemede değil. Bir çözüm olacağını sanmıyorum. AKP ‘önce kendi aralarında anlaşsınlar, bakalım’ dedi ve bir uyuşmazlık çıkacağından çok emindiler, Şunu söyleyeceklerdi; ‘bakın kendileri bile uzlaşmadı, biz nasıl çözelim’. Oysa bir uzlaşma çıktı, öneri gitti, karşı tarafın görüşünü bekliyoruz.”
“Yeni CHP”yi de Anlattı
Kılıçdaroğlu’nun son sözleri yeni CHP ile ilgili oldu. CHP lideri, “Yeni CHP’den kastettiğimiz halkı kucaklayan, halka yakın politikalar üreten, halka dokunan sadece eleştiren değil aynı zamanda çözümler üreten, dünyayı yakından izleyen bir CHP kavramını yerleştirmeye çalışıyoruz. Yaşamda karşılaşılan ne tür sorunlar varsa, o sorunlar ile ilgili çözüm üreten bir parti konuma geldik. Başta ‘bunlar uygulanamaz’ diye eleştiri geliyordu AK Parti tarafından. Ama seçimlerden sonra bazı projelerimiz iktidar tarafından uygulamaya konduğunu gördük” dedi.