ÜLKE GÜNDEMİ: İLGİNÇ TUTUKLAMA KARARI

ULUSLARARASI Polis Teşkilatı (Interpol), halen Türkiye’de bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi hakkında tutuklama kararı çıkardı. Interpol’ün internet sitesinde, Iraklı yetkililerin talebi üzerine, Haşimi’nin ülkedeki terör saldırılarını finanse etmek ve bunlara yardım etmek şüphesiyle yakalanması için kırmızı bülten yayımlandığı duyuruldu. Interpol’ün kırmızı bülten yayımlaması, teşkilata üye 190 ülkede Haşimi’nin görüldüğü yerde tutuklanması anlamına geliyor. Kırmızı bültenle Haşimi’nin uluslararası seyahatleri önemli ölçüde kısıtlanacak.

SON DURAĞI TÜRKİYE
Terör eylemlerine karıştığı iddiasıyla Bağdat yönetimi tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının ardından Kuzey Irak’a kaçan Haşimi, geçtiğimiz ay başında “resmi ziyaret” için Katar’a gitmiş, oradan da Suudi Arabistan’a geçmişti. Haşimi, 9 Nisan’dan bu yana Türkiye’de bulunuyor.
Bağdat’taki bir mahkeme tarafından gıyabında yargılanan Haşimi ve korumaları, aralarında altı hakimin de bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkiliyi öldürmekle suçlanıyor.
Hakkındaki davanın hukuki değil siyasi amaçlı olduğunu belirten Haşimi, Bağdat’ta can güvenliğinin olmadığını ifade etmişti.