SİYASET: “SİSTEM TARTIŞILACAK”

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Başkanlık sistemine ilişkin, ”Yeni anayasa çalışmalarında artık biliyorsunuz yazılım süreci başladı. Bu süreç içeresinde tartışılabilir. Bunlar hepsi demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Bu Başkanlık sistemi mi olur, yarı Başkanlık sistemi mi olur bunların hepsi tartışılabilir. Tartışmaların sonucunda eğer parlamento burada ’şu sisteme de geçebiliriz, uygundur’ diyorsa, bizim zaten söyleyebilecek hiçbir şeyimiz kalmaz. Ama bütün mesele Müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar. Yani fikirlerin çatışmasından, çarpışmasından, müzakeresinden hakikat güneşi doğar” dedi.

HER KONU TARTIŞILACAK
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, Başkanlık Sistemi’nin yeni Anayasa’da tartışılmasına ilişkin önerisine, “Tartışmak üzere bir araya geliyoruz, değilse mektup yazar gibi birimiz oturur yazarız, her konu tartışılacak. Herkes kendi düşüncesini, görüşünü oraya gündeme getirecek, hangi konuları getirecek onu bilemem” dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Parlamenter Denetim Sempozyumu”nundan çıkarken TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, “Bekir Bozdağ’ın konuşmasında Başkanlık Sistemi’ne yönelik öneriler vardı, ne diyorsunuz?” sorusuna Çiçek, “Söyler, orası Meclis’in kürsüsü, herkes düşüncesini söylüyor” dedi.
“Yeni Anayasa çerçevesinde nasıl bakarsınız?” sorusuna ise Çiçek, “AK Parti’nin de temsilcileri var. Eğer gündeme gelirse orada tartışılır, bir şey demem, siz de dinlediniz” yanıtını verdi.
Bozdağ’ın Başkanlık sisteminin ‘yeni Anayasa’da tartışılmalı’ önerisinin anımsatılması üzerine Çiçek, “Tartışmak üzere bir araya geliyoruz değilse mektup yazar gibi birimiz oturur yazarız, her konu tartışılacak, ona her defasında ifade ettik. Herkes kendi düşüncesini, görüşünü oraya gündeme getirecek, hangi konuları getirecek onu bilemem” dedi.
Çiçek, gazetecilerin “Etkin denetim açısından yararlı olacağını söyledi, başkanlık sisteminin, siz o görüşe katılıyor musunuz?” sorusuna ise yanıt vermezken, tutuklu vekillerle ilgili bir gelişme olup olmadığı yönünde “Bana gelen bir bilgi yok” dedi.
“Hüseyin Aygün, cemevi kurulmasını istiyor Meclis’te, size bir talebi oldu, ne diyorsunuz?” sorusuna da Çiçek “Yok bilmiyorum daha gelmedi” şeklinde yanıt verdi.