BJK SPOR: TARAFTARA ŞOK!..

BEŞİKTAŞLI taraftarların her seferinde gündeme getirdikleri ve kulübü maddi konularda rahatlatacak olan destek kampanyası projesi Dernekler yasasına takıldı. Son düzenlemelerle birlikte, Kamu yararına olmayan hiç bir faliyet için “Dernekler, taraftarlar veya yönetimler” para toplama kampanyası yapamıyor.

‘KANUNLAR İZİN VERMİYOR’
Dernekler Kanunu incelendiğinde, Herhangi bir yardım veya bağış yapılacak kurum için toplum yararına olmadıkça bağış veya yardım adı altında kampanya yapmak, para toplamak, çağrı veya davette bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağı ve kanuni hükümlerin uygulanacağı belirtiliyor.
Örnek vermek gerekirse, bir taraftar kulübüne (Dernek üzerinden) kendi isteği ile istediği miktarda bağış yapabiliyor. Fakat böyle bir yardım yaptığını kamuya açıkk hiç bir alanda veya yayın organında, özendiremez ve diğer üyeleri böyle bir yardım yapmaları konusında teşvik edemez, ibareleri bulunuyor.
Spor Kulüpleri dernekler üzerinden bu şartlara uygun şekilde yardım toplasalar bile, toplanan miktarın tamamının yine Dernekler Masası Kurallarınca, Kamu hizmet yasasına uygun olarak, gençlerin gelişimine katkı sağlayacak alanlar, tesisler ve faliyetler üzerinde kullanılmasını, aksi taktirde toplanan miktara el konulması ve cezayı hükmün uygulanması için kanuni yollardan soruşturma başlatılması gibi sert hükümler de yer alıyor.

‘PEKİ NE OLACAK’
Beşiktaş taraftarı yardım kampanyası üzerinden kulübüne para yardımı yapmak istiyor ve bunu hayata geçirmeyi düşünüyorsa bunu sadece kulüp veya derneğin resmi ürünlerinin faturalı satışları üzerinden yapabilecek, Örneğin kulübün hisselerinden, tüm resmi ürünlerine kadar makul miktarlarda yapacağı faturalı satışlarla kampanyalar düzenleyebilecek. Kombine kart satışları, Kartal yuvası ürünleri ve hayata geçirilmesi pilanlanan Taraftar Kart gibi gelir getirilecek projeler bu süreçte düşünülebilir olasılıklar arasında yer alıyor

‘TARAFTAR BAŞVURDU, SONUÇ OLUMSUZ’
Gelinen bu noktada Beşiktaşlı taraftarların, İstanbul Valiliğine Eski Başkan Yıldırım Demirören’in hibe edeceğini söylediği ve kulüpten buna rağmen senetlerini aldığı söylenen rakam üzerinden “103 Milyon TL yardım kampanyası yapmak istiyoruz” şeklinde başvuru da bulunduğu fakat “Geçmiş borçlar için kamu yararına olmadığı için yardım toplanamaz” cevabı aldığı da belirtildi.

Beşiktaş Kulübünün yıllar önce yaptığı ve “Bir kibrit çak” adı verilen kampanyanın günümüze uygulanması şimdilik yasalar gereği imkiansız görünüyor. Beşiktaşlı taraftarlar bu konuda ki farklı alternatifler üzerinde çalışma yapıyor.