BEŞİKTAŞ KENT: OCAK’TA YAŞAM MÜCADELESİ

8 No.’lu Ocakta Genç Yuri’nin Yaşam Mücadelesi… İstanbulluları dünyanın dört bir yanından en iyi belgesellerle ücretsiz olarak buluşturan Beşiktaş Belediyesi’nin “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinde 2 Mayıs 2012 Çarşamba akşamı Marianna Kaat imzalı Estonya-Ukrayna ortak yapımı “8 No.’lu Ocak” adlı film gösterilecek.
İstanbul — Beşiktaş Belediyesi tarafından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) işbirliğiyle düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği kapsamında 2 Mayıs 2012 Çarşamba akşamı belgesel “8 No.lu Ocak” izleyenlerle buluşacak. Sundance’in de aralarında bulunduğu pek çok festivalde gösterilen ve ödüller alan belgeselin gösterimi Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda, saat 19.00’da gerçekleşecek. Belgeselin ardından yapılacak söyleşiye Cumhuriyet Gazetesi yazarı Şükran Soner katılacak.
3 çocuklu Sikanov ailesinin öyküsüne odaklanan belgeselde, dedesi bir zamanların güçlü Sovyet fabrika yöneticisinin torunu olan 15 yaşındaki Yura’nın yaşam mücadelesini anlatılıyor. Ukrayna’nın kömür madeni bölgesinin merkezinde herkes kazı yapmaktadır. Emekliler, işsizler ve hatta çocuklar, terk edilmiş madenleri, yıkılan binaların bodrum katlarını, mahallenin ormanını, parkları ve hatta kendi sebze bahçelerini kazarak değerli bir şeyler bulmayı ummaktadırlar. Bir zamanlar çok güçlü bir Sovyet fabrika yöneticisinin torunu olan on beş yaşındaki Yura da, ailesini geçindirebilmek için evlerinin altındaki eski kömür madeninde yasadışı ve tehlikeli bir iş yapanlardan biridir. Yura, her ne kadar bu kasabadan kaçıp kurtulmayı istese de, ekonomik kriz ve bakmak zorunda olduğu iki kız kardeşi için kalmak ve mücadele etmek, hayallerini ertelemek zorundadır.
Ukrayna lideri Viktor Yanukovych’in çocukluğunun geçtiği ve politikaya atıldığı Donetsk bölgesinde iki buçuk yılda çekilen “8 No.’lu Ocak”, 2 Mayıs 2012 Çarşamba akşamı Levent Kültür Merkezi’nde gösterilecek.

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”te 9 Mayıs’ta ise Şehbal Şenyurt’un yönettiği, Çerkez ulusunun unutulmuş sürgün hikâyesini anlatan “Adige” isimli belgesel film gösterilecek.

“8 NO.’LU OCAK”

Tarih: 2 Mayıs 2012, Çarşamba
Yer: Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu
Saat: 19.00
Yönetmen: Marianna Kaat
Yapım: Estonya-Ukrayna
Yapım yılı: 2011
Süre: 95’
Dil: Estonca, Rusça, İngilizce
Türkçe altyazılı

*Gösterimler ücretsizdir.