ÜLKE GÜNDEMİ: TEK YÜREK OLDULAR

1 Mayıs İşçi Bayramı İstanbul Taksim Meydanı’nda kitlesel bir mitingle kutlanıyor. Kutlamalara katılacak gruplar üç koldan yürüyüşe geçti, yüz binler Taksim’e akıyor. İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk İş’ten bazı sendikaların içinde yer aldığı Sendikal Güç Birliği Platformu’nun organize ettiği 1 Mayıs kutlamaları için üç koldan Taksim Meydanı’na yürüyüş düzenleniyor. Taksim’deki kutlamalara çok sayıda siyasi parti ve STK da destek veriyor.
Kutlamalar için Taksim Meydanı’na yürüyecek olan gruplar Şişli, Dolmabahçe ve Tarlabaşı yönünden alana giriş yapacak.

Taksim’e yürüyüş güzergahları şöyle:
Şişli yönü: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk-İş Sendikal Güçbirliği Platformu, Devrimci 1 Mayıs Platformu, Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP). Dolmabahçe yönü: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Veterinerler Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Halkevleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Emek Kolektifi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkın Kurtuluş Partisi (HKP). Tarlabaşı yönü: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri, LGBTT’ler, Feministler.

RENKLER ÖNEMİNİ YİTİRDİ
İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarında renkler önemini yitirdi, G.Saraylılar, F.Bahçeliler ve Beşiktaşlılar birlikte kutlamalara katıldı. Mecidiyeköy’de toplanan gruplar işçi bayramında tek yürek oldu.
Galatasaray’ın taraftar grubu Tek Yumruk, 1 Mayıs’a aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu coşkulu bir grupla kalabalıkla katıldı. Gruptakiler, ünlü devrimci Che Guavara’nın “Hasta La Victoria Siempre ( Kurtuluşa Kadar Savaş)” sözünün yazılı olduğu dev pankart ile “Endüstriel Futbola Karşı Yaşasın 1 Mayıs” yazılı döviz taşıdı ve zaman zaman “Zıpla zıpla zıpla… Zıplamayan faşisttir” diye bağırdı. Fenerbahçe’nin taraftar grubu da “Fenerbahçe halktır yenilmez” diye slogan attı.

DEV PANKART ASILDI
Kanlı 1 Mayıs olarak bilinen 1977’deki kutlamaların simgesi olan pankart ile Atatürk Anıtı’nın çevresi perdelenerek muhtemel bir duruma karşı önlem alındı.
Taksim’deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında hazırlıklar sabah erken saatlerde başladı.
Taksim Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’nın etrafına 1 Mayıs’ın adeta simgesi olan dev pankart asılarak muhtemel bir duruma karşı önlem alındı.

DİSK BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA
DİSK Genel Merkezi önünde AA muhabirinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne ilişkin sorularını cevaplandıran DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ”En az 1976’daki kadar heyecanlılığımız var. 1976’da DİSK’in önderliğinde Taksim’de kutlanan kitlesel 1 Mayıs’tan ve 1977 katliamından sonra bütün yasaklara rağmen aynı heyecan, irade ve kararlılıkla yola devam ediyoruz” dedi.
Ekici, 1977’de Taksim Meydanı’nda yitirilen şehitlere olan sorumluluk ve görevleri gereği heyecan ve kararlılıklarını yitirmeden mücadeleye devam ettiklerini belirterek, 1 Mayıs’ı Emek ve Dayanışma Günü olarak özünden saptırmadan sonraki kuşaklara taşımaya çalıştıklarını söyledi.
Erol Ekici, saat 10.30’da 3 koldan başlayan yürüyüşle, bu heyecanı Taksim alanına talepleriyle birlikte taşıyacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bunu açıkça ifade etmek istiyorum; hiç kimsenin iki yıllık bir pratikten sonra ’Şöyle mi olacak?’, ’Provokasyon mu olacak?’ demeye hakkı yok. Provokasyonların kimler tarafından yapıldığı çok iyi biliniyor. Bunların failleri meçhul gibi gözükse de biliniyor. 1977 katliamı, devlet sırrı olarak mahkeme kasalarında saklanma gereği duyuluyor. Bu katliamı yapanların kimler olduğu açık. Bu provokasyonu yapanlar, işçiler veya 1 Mayıs’ı özüne ve anlamına uygun kutlamak isteyenler değil. Provokasyon yapmak isteyenler, bu niyetlerinden vazgeçsinler. Zaten iki yıldır 1 Mayıs’ın nasıl kutlandığını Taksim’de gösteriyoruz. Bu yıl da bütün bu beklentileri boşa çıkaran heyecan, coşku, talep ve kitlesellikle 1 Mayıs’ı yaşatacağız.”

ANKARA’DA 2 AYRI MİTİNG
Ankara’da ise kutlamaların adresi Tandoğan ve Sıhhıye Meydanı olacak. Hak-İş ve Memur-Sen, 1 Mayıs’ı Tandoğan Meydanı’nda kutlayacak. Türk-İş ve Türkiye Kamu-Sen de Tandoğan’daki kutlamalara destek veriyor.
Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan Memur-Sen ve Hak-İş’e bağlı sendika üyeleri, ellerinde Türk bayraklarının yanı sıra sendika bayraklarıyla davul zurna eşliğinde mitingin gerçekleştirileceği Tandoğan Meydanı’na yürümeye başladı.
Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen üyeleri, Gaziantep’te bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden doktor Ersin Arslan’ın fotoğrafının bulunduğu, ‘Sağlık çalışanları şiddete karşı’ yazılı dövizler taşıyor.
KESK ve DİSK’in başı çektiği diğer emek ve meslek örgütleri ise 1 Mayıs’ı Sıhhiye Meydanı’nda kutlayacak. Birleşik Kamu-İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu üyeleri de Ankara Garı’nda toplanıp, Sıhhiye Meydanı’na yürüyecek.

TÜRK-İŞ VE TÜRKİYE KAMU-SEN İZMİR’DE
Türk-İş ve Türkiye Kamu-Sen 1 Mayıs’ı İzmir Gündoğdu Meydanı’nda kutlayacak. Saat 13’te başlayacak kutlamalar için işçiler toplanmaya başladı.
(Milliyet)