ÜLKE GÜNDEMİ: 30 BİN TL HİBE İLE KENDİ İŞİNİN SAHİBİ OL

KENDİ işini kurmak isteyip de sermaye sıkıntısı çeken girişimciler desteklerini devletten alıyor. Bir süredir devam eden girişimciyi destekleme projesinde miktar 30 bin liraya kadar çıktı. Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sağlanan hibe kredileri sayesinde birçok girişimci kendi işinin sahibi oldu. 2010 yılından bugüne kadar KOSGEB, 3 bin 350 yeni girişimcinin yanında oldu. KOSGEB’den alınan bilgiye göre; bu girişimcilere 37 milyon TL hibe desteği sağlandı. Desteklenen girişimcilerin yüzde 48’inin ise kadın olduğu belirtildi.

DESTEK SÜRDÜ
TAKVİM’e konuşan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Türkiye’de yeni kurulan işletmelerin finansmana erişimde karşılaştıkları zorlukları bildiklerini söyledi. Kaplan, şunları kaydetti: “Bunun için 2010’da Yeni Girişimci Destek Programı’nı başlattık. Program ile yeni girişimcilerin işletme kurma döneminde yaşadıkları sıkıntıları en aza indirmek için çalışıyoruz.”

BİRLEŞENE 250 BİN TL
KOSGEB, İşbirliği Güç Birliği Destek Programı kapsamında 250 bin TL’ye kadar hibe desteği sağlıyor. Kurulu işletmesi olan farklı ya da aynı sektördeki en az 5 KOBİ bir araya gelip, ortaklık kurmak istediklerinde, bu hibe destekden faydalanabiliyor. Öte yandan KOSGEB, bu işletmelere faizsiz 500 bin TL de kredi imkanı sunuyor. 500 bin TL’nin geri ödemeleri, proje tamamlandıktan sonra, 36 ay eşit taksitle yapılıyor.

KARŞILIKSIZ DESTEK
İşletme kuruluş giderleri desteği: 3 bin TL
Kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği: 15 bin TL
İşletme giderleri desteği: 12 bin

KİMLER FAYDALANABİLİR?
Hibeden yararlanmak için yeni girişimcilerin önce Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almaları gerekiyor. Eğitimler, KOSGEB veya diğer kurum ve kuruluşlar (üniversite, İŞKUR, meslek kuruluşu, belediye vb.) tarafından düzenleniyor. Girişimcilik dersleri bir akademik yıl içerisinde en az 70 saat olarak uygulanıyor. Ücresiz olan eğitimleri tamamlayanlara sertifika veriliyor. Hibeden, sertifika alanlar ile KOSGEB İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) girişimcileri faydalanabiliyor.

NASIL HİBE ALINIR?
Sertifikasını alan yeni girişimci, hazırlayacağı iş planını bulunduğu ildeki KOSGEB hizmet merkezine sunuyor. Karar kurulu iş planını onayladığı takdirde, girişimci 30 bin TL hibeyi alabiliyor. Hibe işletmeyi kurduktan sonra veriliyor. Öte yandan KOSGEB, kuruldan geçmeyen iş planı sayısının çok az olduğunu vurguladı. İŞGEM girişimcileri eğitim almadan iş planlarını hazırlayarak başvurabiliyor.
(Takvim)