SİYASET: KUTLU DOĞUM’DA BULUŞTULAR

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu Kutlu Doğum Haftası’nın açılış töreninde buluştu. Başbakan Erdoğan, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla İstanbul’da düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, “Artık okullarda seçmeli olarak Kur’an-ı Kerim’i, onun yanında Hazreti Peygamber’in hayatını öğretilecek olması, hiç tartışmasız büyük bir fırsat. Peygamberimizin hayatının öğrenilmesinden tedirgin olanlar da inanıyorum ki onun hayatını öğrendikten sonra korkularının yersiz olduğunu görecek siyasiyel nebiden istifade edeceklerdir” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “Hz. Peygamber, Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku” temasıyla düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğinin açılış töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı Bakırköy’deki Sinan Erdem Kapalı Spor Salonunda gerçekleşti. Programda İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti sunuldu. Törende Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 35 ülkeden getirilen ve çeşitli üniversitelerde öğrenim gören 40 öğrenciden oluşan ‘Kardeşlik Korosu’ çeşitli ilahiler okudu. Programın ilk konuşmasını ise Başbakan Erdoğan yaptı. Hazreti Muhammed’in anılmaktan ziyade anlaşılmayı hak ettiğini, hayatının her bir anının bütün insanlık için döne döne okunacak, ezberlenecek bir ders olduğunu belirten Erdoğan “Zira Kur’an-ı Kerim nasıl insanlık için yol gösterici nur ise aynı şekilde Muhammed Mustafa’nın hayatı da sünnet olarak insanlık için kılavuzdur, yol göstericidir, rehberdir” dedi. Ku’ran-ı Kerim’in süs eşyası değil ilham kaynağı olduğunu belirten Erdoğan, “Artık okullarda seçmeli olarak Kur’an-ı Kerim’i onun yanında Hazreti Peygamber’in hayatını yani Siyer-i Nebi’yi öğrenecek olmaları istikbalimiz adına, ülkemizin ve milletimizin geleceği adına hiç tartışmasız büyük bir fırsattır. Böyle bir fırsatı sağlamanın çocuklarımız için aileleri için böyle bir zemini inşa etmenin bahtiyarlığı içindeyiz” dedi. Erdoğan, “Din ve maneviyat eğitimini yasaklamak, onu ortadan kaldıramamıştır. Sadece yer altına itmiştir” diye konuştu.

‘HERKES İSTEDİĞİ TARZI YAŞAR’
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ortadoğu’da yaşanan çatışmalara atıfta bulunduğu konuşmasında, “İslam coğrafyasının zulüm coğrafyasına dönüşmesinin en büyük sebebi kardeş kavgasıdır, kardeşlik hukuku ihlalleridir” diye konuştu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, imanın merkezine hak kavramının konulması gerektiğini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi: “Laik bir ülke olan Türkiye’de isteyen istediği hayat tarzını seçer ve yaşar. Şurası gerçektir ki bunların hiç biri ahlaktan soyutlanmış sözde dindarlık kadar toplumsal dokumuzu tahrip edemez. Ahlakta siyaseti, ahlakta ticareti, ahlakta makam mevki ve serveti takas etmeye başlamışsak helak olmuş kavimlerin yoluna girmiş oluruz.”

ÜNİVERSİTE MÜJDESİ VERDİ
Darüşşafaka Cemiyeti’nin olağanüstü tüzük kurultayına ‘Darüşşafaka’nın Başbakanı’ sıfatı ile katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; yapılan değişikliklerle, 150 yıllık eğitim kurumunun kapılarının azınlıklara mensup çocuklarla, annesini kaybetmiş olanlara da açıldığını kaydetti. Başbakan, Darüşşafaka’nın bünyesinde üniversite kurulacağı müjdesini de verdi. Tarihi bir tüzük kurultayı gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Bugünden itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’nin eğitim kurumları artık sadece babasını kaybetmiş vatan evlatlarına değil, babası veya annesinden her ikisini veya birini kaybetmiş çocuklarımıza da kapılarını açacak. Yine yapacağımız değişiklikle ‘Türk ve İslam’ olma şartını ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’ olarak değiştiriyor, cemiyetin kapsama alanını böylece genişletiyoruz.” Üniversite müjdesi de veren Erdoğan’a Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, plaket takdim etti. Başbakan’ın ayrılmasının ardından gerçekleştirilen Genel Kurulda tüzük değişikliği 413 kabul ve 1 çekimser oy ile kabul edildi.

HAŞİMİ İLE IRAK’I GÖRÜŞTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Bağdat’taki Şii yönetimin, suikast timleri kurduğu iddiasıyla hakkında tutuklama kararı çıkardığı Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi ile görüştü. WoW Otel’de yaklaşık 1 saat süren görüşmeden sonra Başbakanlık’tan görüşmeyle ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada “Başbakanımız ile Haşimi arasındaki görüşmede Irak’taki son gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulunuldu. Haşimi, Türkiye’ye gelişi öncesinde yurtdışında yaptığı temaslar hakkında da bilgi verdi.” denildi. Tarık el Haşimi’nin Katar ve Suudi Arabistan’dan sonra İstanbul’a sürpriz şekilde gelmesi, “Neden burada” sorularına yol açmıştı.
MESUT ER / Sabah