SANAT: TÜRK VE YUNAN YAPIMI FİMLER LEVENT’TE!..

BEŞİKTAŞ Belediyesi’nin ücretsiz belgesel film gösterimleri, Nisan ayında da tüm hızıyla devam ediyor. Sinemaseverler, Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda buluşuyor. Beşiktaş Belediyesi tarafından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliği ile düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”te gösterimler devam ediyor. Nisan ayının ikinci yarısında ziyaretçilerine ağırlayacak olan belgesel filmler içinde ilki “Oyun devam etmeli” adlı film… 18 Nisan 2012’de sinema perdesine yansıyacak olan gösterimle ilgili bazı detaylar ise şöyle:
“Yunanistan / 2010 yapımı. Film, 81 dakika sürüyor. Yunanca, Türkçe altyazılı. Yönetmen: Angelis Andrikopoulou, Argyris Tsepelikas.”
Belgesel filmin konusu ile ilgili detaylar ise şöyle aktarılıyor:
“Bir Yunan kentinin en kalabalık yerinde, Alexandra, Vlad, Chrysa ve çetenin diğer üyeleri okuldan sonra her gün, Christos’un evinin önünde toplanır ve yatma zamanına kadar top oynarlar. Ama ne zaman oyuna başlasalar çevre sakinleri de kötü sözlerle, tehditlerle hatta şiddetle saldırıya geçer. Çocukların tepkisi de oldukça küstahçadır. Gidecek başka yerleri de yoktur. Alexandria belediye başkanına gidip bu durumu görmesi için zorlamaya karar verir. Bu, yıl boyu sürecek olan ve kentin kendilerine oyun alanı vermesini sağlamaya yönelik bir kampanyaya dönüşür. Bu zaman süresince çocukların yaşamları ve kavrama güçleri zorlanırken kararlılıkları hayranlık uyandıracaktır.”
Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda gösterime girecek olan bir diğer film de “Orhan Veli’nin İlham Perisi Bella” adlı film… 25 Nisan 2012 tarihinde Onat Kutlar Sinema Salonu’nda seyircisiyle buluşacak olan film ile ilgili bazı detaylar şöyle sıralanıyor:
“Türkiye / 2011 yahımı. Film, 60 dakika sürüyor. Türkçe. Yönetmen: Yıldırım Yanılmaz.”
Belgesel filmin konusu ile ilgili detaylar ise şöyle aktarılıyor:
“Belgesel Orhan Veli’nin ilham perisi Bella Eskenazi’nin hayat hikâyesini anlatıyor. Bella Eskenazi’nin hayatı Orhan Veli, Melih Cevdet Anday, Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi Cumhuriyet aydınlarıyla kesişiyor. Köy Enstitüleri’nde de bir süre öğretmenlik yapan Eskenazi sizi uzun soluklu bir yolculuğa çıkarıyor.”
Filmin yönetmeni ile ilgili bazı detaylar ise şöyle:
“Tiyatro ve sinemayı bir arada yürütebilen ender kişilerden olarak biliniyor. Ayrıca ülke sınırları içinde konuşulan yöresel ve ulusal lehçeleri, metodik bir sisteme getirip çabuk ve kesin olarak öğretilmesine olanak sağlayan isimler arasında gösteriliyor. MSM Sanat merkezi öğretim görevlisi olarak Konservatuar Bölümü’nde ‘Tiyatro’ ve ‘Sinema’ dersleri vermeyi sürdürüyor. Sinema ve Tiyatro alanında, belli zaman aralıklarıyla düzenlediği kişisel kurslarla dikkat çekiyor.”