TEKNOLOJİ: TELEVİZYON DEVRİNİ KAPATTILAR

FARKLI TV tasarımlarıyla öne çıkan Hollandalı elektronik üreticisi Philips, söylentileri haklı çıkararak TV üretimini bıraktığını duyurdu. AMBILIGHT teknolojili ve 21:9 Cinema TV gibi sıra dışı televizyonlar üreten Philips geçen sene televizyonlarıyla ilgili önemli açıklamalar yapmıştı. Firma geçtiğimiz hafta içerisinde TV üretimini Hong Kong çıkışlı TPV firmasına devrettiğini duyurdu. Bir senedir süren ortaklık ve devir çalışmalarının sonucunda oluşan TP Vision adlı ortak girişimin % 70’i TPV’ye, % 30’u da Philips’e ait olacak. TP Vision bundan sonra tüm Philips marka TV’lerin geliştirilmesi, üretimi ve pazarlamasından sorumlu olacak.
3300 Philips çalışanı aynı şekilde TPV firmasına transfer edildi. Philips’in CEO’su Frans van Houten konuyla ilgili şunları söyledi: ‘TP Vision küresel pazarda önemli bir yer edinecek ve Philips TV’nin piyasadaki sürekliliğini sağlayacaktır. TP Vision, TPV’nin geniş ölçeği ve üretim gücünün eklenmesiyle, Philips markasının etkinliğini, yenilikçi gücünü ve ticari ilişkilerini daha da arttıracaktır. TPV ile olan TV işbirliği, Philips’in Sağlık, Tüketici Elektroniği ve Aydınlatma sektörlerindeki lider konumunu güçlendirmeye odaklanmasını sağlayacak.’ TP Vision firması Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu 22 ülkede çalışmalara başladı.

Üretim planları değişmiyor
HER ne kadar üretim ve pazarlama gibi haklar el değiştirmiş olsa da daha Philips tarafından açıklanan televizyon modelleri önümüzdeki aylarda piyasaya çıkmaya devam edecek. TPV yöneticileri yaptıkları açıklamada Philips marka televizyonlar ile dünyanın en büyük ilk üç üreticisinden biri olmayı hedeflediklerini söyledi. Ancak Samsung gibi devasa üreticiler tarafından yönetilen piyasada nasıl yükseleceklerine dair bir açıklamada bulunmadılar.

Orada kimse var mı?
Avea göçük altındaki kazazedelere yardım edecek bir uygulama üzerinde çalışıyor
AveaLabs’te geliştirilen ‘Orada Kimse Var mı?’ ya da İngilizce adıyla EarthQuaken, ülkenin büyük sorunlarından biri olan deprem felaketlerinde hayat kurtarabilecek bir projeye imza attı. Deprem sonrası, kullanıcısının hayatını kurtarmaya odaklı program sadece Türkiye’de değil dünyada da kullanılabilecek. Android sistemli telefonlara ücretsiz indirilebilen uygulama, deprem sonrasında ekiplerin enkaz altındakilere en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayarak, arama-kurtarma çalışmalarını hızlandıracak. Uluslararası kaynaklardan aldığı deprem verilerini telefonun bulunduğu nokta ile eşleştiren telefon, acil durumda sahibine iyi olup olmadığını soruyor. Şayet cevap alamazsa telefonu düşük güç konumuna getirip her 15 dakikada bir alarm vererek ses çıkartıyor.

Haftanın oyunu
SİNE MORA
Sine Mora arcade salonlarının vazgeçilmez oyun türlerinden birinin en iyi temsilcisi sayılabilir. Uçağınızla ekranda sağa doğru ilerleyerek karşınıza gelen düşmanlarla savaşıyorsunuz. Oyunun tek sıkıntısı, yalnızca konsol için üretilmiş olması. Başka platform desteklemiyor.

ÜRÜNÜ
Casio G- Shock İstanbul
Casio’nun G-Shock modelleri darbeye, aşırı soğuğa, titreşime ve derinliklere dayanıklı olmasıyla öne çıkıyor. G-Shock ilk defa Kikuo Ibe tarafından kırılmayacak bir saat olarak tasarlandı ve bu model İstanbul’a özel olarak üretildi.
Aytun ÇELEBİ-Toygar KARABULUT / AKŞAM