ÇEVRE: GÜNDEMDE HURDA OTOLAR VAR

ÇEVREYİ kirleten, cari açığı artıran, trafik terörü yaratan, yakıt tüketimi fazla yaşlı araçların yoldan çekilmesi için kampanya başlatan Turkuvaz Medya Grubu’na otomotivcilerden tam destek geldi Cari açığa milyarlarca dolarlık yük getiren, trafik terörü ve çevre kirliliğine neden olarak insan hayatını tehlikeye atan yollardaki yaşlı araçlara karşı otomotivciler de harekete geçti. Turkuvaz Medya Grubu’nun başlattığı, Sabah gazetesinin yazı dizisiyle gündemde tuttuğu “Hurdayı yoldan çekin” sosyal sorumluluk kampanyasına tam destek veren Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) 26’ncı Genel Kurulu’nu bu konuya ayırdı.

Yakıt israfı
Genel kurulda konuşan ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, 2011 sonu itibarıyla 12 milyon adetlik araç parkının yüzde 50’sinin 12 yaş, yüzde 34’ünün ise 16 yaş üstü araçlardan oluştuğunu söyledi. Bayraktar, “Çevre etkisi bir yana neredeyse köhne diyebileceğimiz araç parkının, kamu sağlığı ve milli kaynak israfına menfi etkileri de cabası. Dolayısıyla parkımızı gençleştirmeye ve yenilemeye hizmet edecek politikaların geliştirilmesi artık kaçınılmaz oldu” dedi. Otomobil alımındaki yüksek vergiden dolayı ödenen yüksek bedel ve yaşa göre azalan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin, bu olumsuz tablonun nedeni olduğunu söyleyen Bayraktar, vergi sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret etti. Bayraktar, eski araçları hurdaya çıkarmaya ödenecek kilogram başına bedelin, yenilemeyle yaratılacak vergi gelirinin çok altında kalacağını öne sürdü. Kyoto Protokolü’nü hatırlatan Bayraktar, “Bu ortak sorumluluğun ilk adımı olarak, endüstri, motorlu araçlar ve ısıtmadan kaynaklı sera gazının azaltılmasına yönelik mevzuatın yeniden düzenlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Trafikte tehlike yaratıyor
Ömrünü Tamamlamış Araçları (ÖTA), toplama sisteminin işlemediğinin altını çizen Bayraktar, şunları anlattı: “2011’de bu merkezlere teslim edilen araç sayısı sadece 1.500 adet. ÖTA sistemine dahil olmayarak parçalanmak suretiyle dağıtılan veya kullanılmaya devam edilen hurda araçların trafikte yarattığı tehlikeyi sanıyorum ki hepimiz çok iyi biliyoruz. Yine önem verdiğimiz bir diğer konu araç muayenesini geçinceye kadar birçok parçayı kiralayarak muayeneden geçen araçlar. Bu araçlar trafikte tehlike saçmaya devam ediyor. Mutlaka önlem almalıyız!”
(Sabah)