BEŞİKTAŞ KENT: AKATLAR’DA USTALARA SAYGI GECESİ

USTALARA Saygı toplantısı Dünya Tiyatrolar Günü’nün bir gün öncesinde sanat yönetmeni, rejisör, dramaturg, uyarlamacı ve çevirmen kimlikleriyle Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden Gencay Gürün için gerçekleştirildi.
Beşiktaş Belediyesi tarafından yedi sezondur düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantılarının dün akşamki konuğu tiyatromuza yıllarını veren duayen Gencay Gürün oldu. Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) düzenlenen ve Dünya Tiyatrolar Günü’nün de büyük bir coşkuyla kutlandığı törende Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Gencay Gürün’e plaket takdim etti. Tören, Zihni Göktay ve tüm davetlilerin söylediği Lüküs Hayat şarkısıyla son buldu.
Cem Davran’ın sunuculuğunu üstlendiği geceye Zihni Göktay, Halit Kıvanç, Metin-Nevra Serezli, Cihan Ünal, Hülya Koçyiğit, Dikmen Gürün, İmren Aykut, Atilla Dorsay, İnci Türkay, Suna Keskin, Nedret Güvenç, Ayşen İnci, Kerem Alışık, Önder Bali, Engin Uludağ, Selahattin Beyazıt, İlter Türkmen, Hakan Altıner ile Güngör-Ruhat Mengi’nin yanı sıra Gürün’ün dostları ve sanatseverler katıldı.
Faruk Şüyün tarafından hazırlanan “Ustalara Saygı” toplantısında dostları ve çalışma arkadaşları, diplomat olarak yurtdışında geçirdiği yılların ardından ülkemize dönerek önce Devlet Tiyatrosu Genel Sekreterliği ve Baş Dramaturgluğu, daha sonra da İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulunan ve bugün hala kendi kurduğu Tiyatro İstanbul’da çalışmalarını sürdüren Gencay Gürün Gürün’e saygılarını sundu.
Gecede, 28 yıldır Şehir Tiyatroları’nda kapalı gişe oynayan “Lüküs Hayat”ın başrol oyuncusu Zihni Göktay, bu rol için Gencey Gürün’ün bulunduğu yönetim kurulunu nasıl bastığını anlatırken; Atilla Dorsay, Gürün’ün üzerine ölü toprağı serpilmiş Dar’ül Bedayi’ye iade-i itibar ettiğini söyledi.
Uzun yıllardır Tiyatro İstanbul’da Gürün’le birlikte çalışan usta aktör Cihan Ünal, törende Gencay Gürün’ün Türk tiyatrosuna kazandırdığı ”Evita”dan bir şarkı söyleyerek dinleyenlerden büyük alkış aldı. Hülya Koçyiğit ise yıllardır gönlünde yatanın tiyatro sahnesine çıkmak olduğunu ve Gencay Gürün’ün kendisini bu konuda daima cesaretlendirdiğini belirtti.
Devlet eski bakanlarından İmren Aykut, Gencay Gürün ile meclis çatısı altında başlayan dostluğunun hala devam ettiğini söyledi. Nurseli İdiz ise Gürün hakkındaki sözlerini diplomat, siyasetçi, yönetici, çevirmen, yazar, yönetmen kimlikleriyle el attığı her işe damgasını vuran Gürün için “Allah muhafaza, bir de oynasaydı ne olurdu halimiz’” diyerek özetledi.
Oyuncu Nedret Güvenç’in “ipek yumağı görünümlü demir leblebi” olarak tanımladığı ustaya, öğrencisi Nedim Saban yıllar önce yazdığı ve tesadüfen Cem Davran’ın başrolünü oynadığı çocuk oyununun orijinal kopyasını hediye etti.
Ücretsiz olarak takip edilebilen “Ustalara Saygı” toplantıları, gelecek ay düzenlenecek etkinliklerle devam edecek.