SİYASET: AKLISELİME DAVET ETTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yükselen tansiyona karşı AK Parti ve CHP’yi aklıselime davet etti… MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 12 yıllık zorunlu eğitim kanun tasarısının Meclis’teki görüşmeleri öncesinde AK Parti ve CHP arasında yükselen tansiyonun düşürülmesi adına iki partinin de soğukkanlı davranmasını istedi.
Görüşmeler sırasında partisinin tavrının, demokratik âdâp ve seviye sınırları içinde olacağını söyleyen MHP lideri, AK Parti ve CHP’ye “Dileğim AKP’nin inadından vazgeçerek uzlaşmaya yanaşması, anamuhalefet partisi CHP’nin sakin ve soğukkanlı bir şekilde demokrasinin ruhuna uygun hareket etmesidir.” sözlerini yöneltti. Bahçeli, şöyle devam etti: “Milletimizin geleceğini fazlasıyla etkileme niteliğini haiz olan söz konusu kanun teklifinin, aklıselimle ele alınması, duyarlılıkla harmanlanması ve diyalog kanallarını açık tutarak görüşülmesi millet iradesinin ve Meclis’imizin saygınlığı bakımından elzemdir.”

Devlet Bahçeli, grup toplantısında yaptığı konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta değindiği şehit ve gazi yakınlarını içine alan düzenlemeye destek verdi. Ancak, terör eylemlerinde hayatını kaybeden sivillerin şehit sayılması konusunda ise bazı itirazları oldu. Bahçeli, konuşmasında önce şehitliğin tanımını yaptı: “Yüce Allah’ın isimlerinden birisi olan Şehit; ölmeyen, aksine Rabb’imizin katında diri olan ve O’nun ikram ettiği nimetleri gören, kıyamet günü inkarcıların aleyhine Peygamber Efendimiz’le birlikte şahitlik yapacak ayrıcalıklı ve mukaddes bir kimsedir. Her hal ve şart altında vefat eden birisinin şehit olabilmesi için Müslüman olması mutlak anlamda gerekliliktir.” Bahçeli ardından, uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink’in şehit sayılmasını anlamadığını ifade etti. “Unutulmamalıdır ki, şehitlik makamı ve payesi, birilerini teskin ve taltif etmek için verilecek rüşvet değildir.” dedi. Devlet Bahçeli, analar ağlamayacak denilerek uygulamaya konulan “Demokratik Açılım Projesi”nin senaryo yazarının ABD olduğunu ve bir düşmanlık projesi olduğunu ileri sürdü.

Selim KUVEL / ZAMAN