SİYASET: ‘YUMURTA HANGİ ÜLKEDE SUÇ’

CHP’NİN ev sahipliğinde düzenlenen “Sosyalist Enternasyonal Toplantısı”na Suriye’deki gelişmeler damga vurdu. Kılıçdaroğlu konuşmasında Türkiye’deki hükümete de yüklendi. CHP’nin ev sahipliğinde İstanbul Hilton Otel’de düzenlenen “Sosyalist Enternasyonal Arap Dünyası Özel Komite Toplantısı”na Suriye’deki gelişmeler damgasını vurdu. Temsilciler, Suriye’de askeri müdahaleye karşı olduklarını belirterek barışçıl çözüm bulmanın gerekliliğine vurgu yaptı.
Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonel Genel Başkanı, eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Genel Sekreter Luis Ayala ile 18 ülkeden temsilciler katıldı. Bugün de devam edecek toplantının açılış konuşmalarını Papandreu ile Kılıçdaroğlu yaptı.

Yumurta nerede suç?
Konuşmasında Türkiye’deki hak ihlallerine değinerek sürdüren CHP lideri, şunları söyledi:
“AKP hükümetinin demokrasi yaklaşımını, Başbakan ‘Bazı kitaplar bombalardan bile tehlikelidir’ diyerek en açık şekilde ortaya koymaktadır. Bugün iktidar aleyhine yazı yazdıkları için çeşitli bahanelerle tutuklanan yazar ve gazetecilerin sayısı 100’e ulaşmıştır. Hükümet henüz basılmamış bir kitabı toplatıp imha ederek bir ilke imza attı. Türkiye, Bingazi’de ya da Tahrir Meydanı’ndaki öğrencilere özgürlük çağrısı yapıyor ama kendi şehirlerindeki meydanlarda öğrenciler polislerden acımasızca dayak yiyor, gözlerine biber gazı, üstlerine tazyikli su sıkılıyor ve hapsediliyorlar. Yumurta atarak protestoda bulunan öğrenciler okullarından atılarak hapis cezalarına çarptırılıyorlar.
Dünyanın hangi demokratik ülkesinde öğrenciler film afişleri asmaktan ya da ‘Parasız eğitim istiyoruz’ yazılı pankart açmaktan hapse atılabilir? Hangi ülkede ‘üstünde yumurta bulundurmak’ diye bir suç var? Kendi gençliğine ‘Kininizi unutmayın’ diyen iktidar yetkilileri Arap gençliği ve halkalarına hangi hakla demokrasi ve insan hakları dersi verebilir?”
BURCU KARAKAŞ / Milliyet