ÜLKE GÜNDEMİ: TÜRKİYE VATANDAŞLARINI GERİ ÇAĞIRIYOR

SURİYE’DE, Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı devam eden halk ayaklanmasından dolayı ortaya çıkan güvenlik zafiyeti nedeniyle birçok ülke büyükelçiliğini kapatma kararı aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, dün “Büyükelçinin dönmesi dahil her konuyu değerlendiriyoruz” derken, Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki Türk vatandaşlarına yurda dönün çağrısı yaptı.

22 Mart’tan itibaren Şam Büyükelçiliği’ndeki konsolosluk faaliyetleri sona erdirilecek. Başbakan Erdoğan dün cuma namazı çıkışında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayarak, şunları söyledi: “Şam Büyükelçimizin geri çağrılmasından tutun, oradaki Türk vatandaşlarımıza kadar her konuyu değerlendiriyoruz. Kilis tarafında kurulacak konteyner kentte hazırlıklarımız bitmek üzere. Bittiğinde Hatay’daki çadır kenti, gerek ibadethaneleri, gerek okulları gerekse sosyal donatı alanlarıyla konteyner kente taşıyacağız.

Tampon bölge tartışılıyor

Yürüttüğümüz çalışmalar arasında tampon bölgede güvenlik bölgesi de var. Şu anda ABD ve Rusya’nın oluşturmakta olduğu yeni bir metin de var. Bu metin belki BM Güvenlik Konseyi’ne gidecek. Hepsinden önce 2 Nisan’da Suriye’nin Dostları Grubu olarak İstanbul Zirvesi’ni yapacağız. Bu toplantı çok geniş, çok daha sonuca yönelik bir zirve olacak. İnanıyorum ki, İstanbul Zirvesi, geleceğe yönelik daha farklı neticeleri oluşturacaktır.”

Reuters uzmanlara sordu

‘Oyun değişebilir’
Uluslararası haber ajansı Reuters, Başbakan Erdoğan’ın “tampon bölge” açıklamasını uzmanlara sordu. İngiliz analist Anthony Skinner, “Uygulanırsa oyunu değiştirebilir. Böyle bir bölgenin korunması için Türk askerlerinin konuşlandırılması gerekir. Bu da genel güvenlik dinamiği açısından çok kaydadeğer olur ve şüphesiz muhalefete yarar sağlar” dedi. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin uzmanı Julien Barnes-Dacey ise “Ankara müdahaleden bir süredir bahsediyor. Fakat daha geniş çaplı uluslararası katılımı garanti etmediği müddetçe bu hiç muhtemel görünmüyor” diye konuştu.