EMLAK: DÖNÜŞÜM PROJELERİ İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

EMLAK Konut GYO, büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri için düğmeye bastı. Kayaşehir, Başakşehir gibi bölgelerde rezerv alanlar yaratacak olan Emlak Konut, Hoşdere ve Zekeriyaköy’de de kentsel dönüşüm için yoğun çaba harcıyor. Sektöre yön veren projeleri ve hızlı büyüme oranıyla Türkiye’nin gayrimenkul devi haline gelen Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), halka arz sürecinde elde ettiği başarıyı, kentsel tasarım projelerinde de gösteriyor. 2011 yılında 815 milyon 423 bin 589 liralık net satış gerçekleştiren ve 333 milyon 120 bin 935 bin lira kâr elde eden şirket kârını yine yatırımlara dönüştürerek, Türkiye’yi modern yaşam alanlarıyla buluşturmaya devam ediyor.
Şirket, kendi arsaları üzerinde projeler geliştirirken, bir yandan da büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinde aktif rol oynuyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da, dünyanın önde gelen GYO’ları arasında yer alma hedefinde hızla ilerlediklerini belirterek, “2012 içresinde de en az 3 milyar lira satış yapmayı bekliyoruz. Bu kaynakla, İstanbul’da büyük kentsel dönüşüm projelerine imza atmak arzusundayız” dedi.
Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı, TBMM Genel Kurul gündemine alınan ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın kanunlaşması ile birlikte yeni bir dönemin başlayacağını belirterek, vatandaşların afetlere karşı güvenli yapılara ve güvenli bölgelere kavuşurken bir yandan da yıkılan alanlarda bütüncül bir planlama anlayışı ile yeni altyapı ve ulaşım sistemlerini kurgulayarak kentlerin düzenli bir yapılaşmaya kavuşacağını vurguladı.

Rantsal değil deprem odaklı
Bakanlık tarafından hazırlanan tasarının Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Kurum, şunları söyledi:
“Bu alanda çok uzun yıllar deneyimi olan bir kişi olan Erdoğan Bayraktar’ın bakan olması Türkiye için bir kazançtır. Bu yasa rantsal değil deprem odaklı dönüşümün önünü açıyor. Sektördeki inşaat firmaları, sivil toplum örgütleri ve özelliklede riskli binalarda yaşayanlar için bu yasanın önemi büyük. Türkiye’nin geleceği bu yasa ile inşa edilmeli. Dönüşümün maliyetinin 400 milyar olacağı düşünüldüğünde ülke ekonomisine ve işsizliğe katkısının ne kadar büyük olacağı görülecektir. İstanbul’un çehresini değiştirecek bu yasaya sahip çıkmak vicdani bir borç ve sorumluluktur. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları, inşaat firmaları bu yasa için dayanışmalı ve bu yasaya sahip çıkmalı.”

Geleneksel Türk evleri yapacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürüttükleri Hoşdere ve Zekeriyaköy projelerinde, hem dünyada hem de Türkiye’de saygınlık kazanmış tasarımcılarla çalıştıklarını ifade eden Murat Kurum, Zekeriyaköy’de geliştirilen kentsel dönüşüm projeleri kapsamında geleneksel Türk evleri modelinden yararlanılacağını belirtti.

İKİ BÖLGEDE DEV DÖNÜŞÜM OLACAK
Riskli binalarda yaşayan vatandaşlara da büyük sorumluluklar düştüğüne işaret eden Kurum, “Bu anlamda, vatandaşlarımızın bakanlık ve belediyelerle işbirliği içinde olmasını arzu ediyoruz” dedi. Yeni bir Türkiye inşa etmek için özel sektör, devlet ve vatandaşın el ele vermesi gerektiğini dile getiren Murat Kurum, “Bilim adamlarının da her zaman söylediği gibi deprem değil, kalitesiz binalar insanların hayatını kaybetmesine neden oluyor. Biz de Emlak Konut olarak Resneli, Kayaşehir, Başakşehir gibi bölgelerde rezerv alanları oluşturmak ve kentsel dönüşüme katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Hoşdere ve Zekeriyaköy’de büyük ölçekli araziler için, kentsel tasarım çalışması gerçekleştirildiğini ifade eden Kurum, global şehircilik ilkeleri doğrultusunda bu alanlarda yeni kentler kuracaklarını açıkladı.
Kurum, İstanbul Başakşehir ilçesine bağlı Hoşdere Köyü sınırları içerisinde yer alan, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) mülkiyetindeki yaklaşık 1 milyon 105 bin metrekare yüz ölçüme sahip taşınmazlardan imar planı ve uygulaması sonucunda oluşacak olan 550 bin metrekare imar parselinin üç grup tarafından ortaklaşa geliştirildiği bilgisini verdi. Kurum, iki bölgede de karma kullanımları içeren bir programa sahip tasarımların yapıldığını ifade etti.

LONDRA’NIN MERKEZİNDEKİ LÜKS KONUTLARA TÜRK AKINI

Londra’nın merkezinde inşa edilen ama önce İstanbul’da satışa çıkan Riverlight projesine Türkler yoğun ilgi gösteriyor. 804 konutluk projede fiyatlar 1.4 milyon sterline kadar çıkıyor

İngiltere’nin önemli gayrimenkul şirketlerinden biri olan ve dünyada geniş bir alıcı portföyü bulunan Berkeley Group St James, Londra’da inşa ettiği Riverlight projesini İstanbul’da satışa çıkardı. Londra’nın merkezinde 500 hektarlık kentsel dönüşüm alanı içinde bulunan 804 konutluk projeye Türk yatırımcılar da yoğun ilgi gösteriyor.
Londra’da yaz aylarında satışa sunulacak proje İstanbul’da hafta sonunda maketiyle tanıtılırken, Cuma gününe kadar 30 Türk’ün projeden daire alması bekleniyor. Şimdiye kadar 20 dairenin satıldığı projeyle ilgilenen bir Türk 1.4 milyon sterlin değerindeki daireyi kendisi için alırken, 400 bin sterlin fiyatı olan bir başka daireyi ise 13 yaşındaki kızı için yatırımlık olarak satın aldı.

En pahalısı satıldı
Riverlight projesinin yatırım danışmanlığını yapan Triangle Group’un CEO’su Metin Güvener, projeye çok yoğun bir ilgi olduğunu ve 20’den fazla dairenin alıcısını bulduğunu belirterek, “Cuma gününe kadar İstanbul’daki satışlarımız devam edecek. O tarihe kadar 30 dairenin alıcıyla buluşmasını bekliyoruz” dedi.
Güvener, projede çok farklı tiplerde konutlar bulunduğunu belirterek, metrekaresi ortalama 10 bin sterlin olan konut fiyatlarının 395 bin sterlinden başladığını ve 1.4 milyon sterline kadar çıktığını açıkladı. Projede stüdyodan penthouse’lara kadar farklı tiplerde konutların bulunduğunu anlatarak, penthouse’ları ise henüz satışa sunmadıklarını vurguladı. Güvener, projede yüzde 10 peşinat verenlerin yüzde 10’u 12 ay sonra ödeyebileceğini kalan miktarın ise teslim tarihi olan 2014’te verildiğini dile getirdi.

Yabancılar Londra’yı adeta parselledi
Dünyanın en gözde şehirlerinden olan Londra’nın merkezine yabancılar adeta akın ediyor. Londra merkezde ev sahibi olanların yüzde 47’sini Doğu Avrupa ülkeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan olan Azerbaycan, Ermenistan, Türkmenistan, Ukrayna, Rusya gibi ülkeler oluştururken, Kuzey Afrika ve Orta Doğu Ülkeleri yüzde 14’lük bir pay elde ediyor.
İngiliz vatandaşların yalnızca yüzde 12’lik bir pay aldığı Londra’dan, diğer ülkelerden yüzde 10’u Afrika vatandaşları kapsıyor. Çin ve Asya ülkeleri, Batı Avrupa ve İskandinav ülke vatandaşları yüzde 6’lık pay alırken, yüzde 4 ile en küçük paydayı ise Güney Asya ülkeleri oluşturuyor.

Ankara 2013’e hazırlanacak

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, MIPIM Fuarı’nda 2013 yılının ‘onur ülkesi’ olarak Türkiye’nin seçildiğini hatırlatarak, ”Türkiye’nin layıkıyla temsili için çalışmalara şimdiden başlanması gerekiyor” dedi. Bezci, 90 ülkeden yaklaşık 23 bin kişinin fuarı ziyaret ettiğini belirterek, “Bu yıl 23’üncüsü düzenlenen fuarda Türkiye’den 11 firma stand açarken, gayrimenkul sektörlerinden birçok kuruluşun yöneticisi ve temsilcisi de ziyaretçi olarak katıldı” dedi.

‘Yatırımcıların ilgisini çekti’
Bezci, fuarda arazi geliştirme ve kentsel dönüşüm projelerinin ağırlıkta olduğunu belirterek, sergilenen kentsel dönüşüm projelerinin yatırımcıların ilgisini çektiğini vurguladı. Bezci, benzer projelerin Ankara için de üretilebileceğini, gayrimenkul sektörünün parlayan yıldızının kentsel dönüşüm projeleri olacağını kaydetti.
MIPIM Fuarı’nda her yıl bir ülkenin onur ülkesi olarak seçildiğini bildiren Bezci, “Gelecek yılın ’onur ülkesi’ olarak da Türkiye seçildi. Türkiye’nin layıkıyla temsili için çalışmalara şimdiden başlanması gerekiyor. Ülkemizin iller bazında temsil edilmesi yararlı olacak. 2013 yılı MIPIM Fuarında Türkiye’nin Ankara standıyla temsilini arzuluyoruz” dedi.

‘Dünyanın en iyi projesi’nde yaşam başladı

Batı Ataşehir’de İstanbul Finans Merkezi’nin yanı başında inşa edilen ve dünyanın en iyi mimari projesi seçilen Varyap Meridian’da yaşam başladı. Varyap Meridian’ın ilk etabını oluşturan 24 katlı D Blok ve 41 katlı E Blok’ta yer alan 379 konut ve 9 dükkanın sahiplerine anahtar teslimleri devam ediyor. Projenin 2 ve 3. etapları da 2012’de teslim edilecek. Proje 5 yüksek katlı konut ve ofis kulesi ile 3 ticari blok ve 14 villadan oluşuyor. Leed kayıtlı yeşil karma konut projesi Varyap Meridian’ın ilk etabında stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olarak tasarlanan daireler yer alıyor. Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, Nisan 2009’da inşaatına başladıkları projenin ilk etabının teslimlerine başladıklarını belirterek, inşaatı devam eden etapların da bu yıl içinde teslim edileceğini ve yaşamın bu yılsonunda başlayacağını söyledi.

Suyu boşa akıtmayı sevmiyor
Varyap Meridian, doğal kaynakların korunmasına yönelik tasarımıyla iyi bir örnek oluşturuyor. Hem sürdürülebilir peyzaj tasarımı hem de yağmur suyu ve gri suyun tekrar kullanımı ile projede LEED kriterlerine uygun olarak yüzde 50 su tasarrufu sağlanıyor. Peyzaj tasarımında olduğu gibi dairelerde kullanılan batarya ve rezervuarlar da tasarruf özelliğine sahip. Banyolarda kullanılan 2,5 ve 4 litre su harcayan çift basmalı rezervuarlar yüzde 50 su tasarrufu sağlıyor.

Daire görmek isteyenlere beş yıldızlı konaklama

Houses&Suites’deki dairelerin yüzde 12’sini Anadolu illerindeki yatırımcılar alınca, firma satış ekibini Anadolu’ya götürmeye karar verdi. Bu kapsamda VIA/PORT Houses&Suites, Türkiye turnesinin ikinci durağında Kayserililer ile buluşuyor. Yapılan açıklamaya göre 16-17-18 Mart’ta Kayseri Hilton Hotel’de olacak proje satış ekibi, 10.30 – 19.00 saatleri arasında projeyi anlatacak. Projeyi yerinde görmek isteyenlerse, İstanbul’a davet edilerek beş yıldızlı Crowne Plaza İstanbul Asia otelinde ağırlanacak.
Bayraktar Grup’un yaptığı proje 9 katlı 4 bloktan meydana geliyor. Toplam 617 dairenin bulunduğu projede 59 ile 106 metrekare arasındaki dairelerin fiyatları 193 bin liradan başlıyor.

Konut teslimine az kala kampanyaya devam

Demir İnşaat’tan gelen açıklamada, Beylikdüzü’nde yapılan Ayışığı Vadi Evleri’nin yüzde 70’inin tamamlandığı belirtildi. Yapılan açıklamada, toplam 489 konuttan oluşan projenin daire teslimlerinin, projenin başlangıcında açıklanan tarihte, yani Mayıs 2013’te gerçekleştirileceği vurgulandı. Açıklamada, kişiye özel ödeme planı kampanyasının devam ettiği de ifade edildi. ‘Al kalemi eline, ödemeni kendin belirle’ sloganıyla kişiye özel ödeme planı uygulanan kampanyada dairelerin metrekare fiyatları 1. 650 liradan başlıyor.
Demir İnşaat Başkanı Hamit Demir, Ayışığı Vadi Evleri’nden ev sahibi olmak isteyenlerin ne kadar peşinat vereceklerini, nasıl taksitlendirme yapacaklarını kendilerinin belirlediğini söylüyor. Projede, 1+1’den 4+1’e kadar daire seçenekleri bulunuyor.

Rings İstanbul’da yeni kampanyaya başladı

Sancaktepe’de gerçekleştirilen Rings İstanbul’dan yeni kampanya haberi geldi. Yapılan açıklamaya göre kampanyada, yüzde 1 peşin, 0,86’dan başlayan faiz oranlarıyla 120 aya kadar vadeli ödeme fırsatı sunuluyor. Kampanyanın süresinin 31 Mart olarak belirtildiği açıklamada, peşin ve banka kredili alımlarda yüzde 10 indirim imkânı sunulacağı da ifade edildi.
Selin Yapı’nın inşa ettiği proje, 238 bin metrekarelik alanda, 1.500 konuttan oluşuyor. İçerisinde AVM de bulunan projenin ilk etabı Fiesta, Siesta ve Vista olmak üzere üç bölümden oluşuyor. ‘Rings Club’ bünyesinde sosyal tesislere yer verilen projenin 1. etabının teslim tarihi Mayıs 2013 olarak belirtiliyor.

One Ortaköy’de daire ve ofis için son fırsat

Bilgili Holding, One Ortaköy’de, son 19 daire ve 4 ofisin kaldığını açıkladı. 6 bin 797 metrekare arazi üzerine kurulu toplam 17 bin 713 metrekare inşaat alanından oluşan projede, toplam 95 konut bulunuyor. Dairelerin 98 ile 325 metrekare arasında değiştiği projede, her daire için 2 kapalı otoparka yer veriliyor. Tüm çatının yeşil alanla kaplı olduğu projenin sosyal donatıları arasında ise, fitness center, sauna, buhar odası, kapalı ve açık yüzme havuzu yar alıyor. 115 ile 205 metrekare arasındaki son 19 dairenin fiyatları 675 bin ile 1.250 bin dolar arasında değişirken, 250 ile 300 metrekare arasındaki son 4 doublex ofisin metrekare fiyatları ise 1.500 ile 1.750 dolar olarak belirtiliyor.
Yavuz Karaman / Milliyet