SİYASET: BAHÇELİ’DEN SİVAS DAVASI UYARISI

MHP lideri Bahçeli, Madımak ana davasında mahkemenin zamanaşımı kararına ilişkin husumetlere yol açacak çıkışlardan kaçınılması uyarısında bulundu. “Herkes, Türkiye’yi ateşe atacak tuzaklara ve kamplaşmalara karşı son derece uyanık olmalıdır.” dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Sivas olaylarında payı olanlar gönüllerde kanlı eller olarak mahkûm edildi.” dedi. Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Sivas olaylarının, yakın tarihin en üzücü ve insanlıkla ilgisi olmayan trajik gelişmelerinden birisi olduğunu kaydetti. “Bir kıyım olan bu acımasızlığa ve vicdansızlığa, manevi değerlerimizin alet edilme sinsiliği ise meselenin bir başka mahsurlu ve tehlikeli tarafını teşkil etmiştir.” diyen Bahçeli, Alevi ve Sünni vatandaşların birbirine girmesini projelendiren art niyetli kişilerin Sivas’ta kardeşlik bağlarını koparmak amacıyla her yol ve yöntemi denediklerini vurguladı. Ardından şu uyarıyı yaptı: “Ne var ki mahkemenin kararını fırsat bilerek, sosyal barışın zedelenmesini sağlayacak çıkışlardan, eski defterlerin tekrar açılarak hizip ve husumet duygularının yayılmasından kimseye bir fayda gelmeyecektir. Herkes azami duyarlılık içinde kalarak, Türkiye’yi ateşe atacak tuzaklara ve kamplaşmalara karşı son derece uyanık ve hazırlıklı olmalıdır.”

MHP lideri, vahim olayın üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen etkisinin hâlâ kalıcı bir mutabakatla telafi edilemediğine dikkat çekti.

Daha sonra 7 sanık hakkında verilen zamanaşımı kararına değindi. Şayet mahkemenin verdiği kararda bir ‘usulsüzlük veya yürürlükteki hukuk maddeleriyle bağdaşmayan taraf varsa, bunun mutlaka giderilerek sorunun bütünüyle çözüme kavuşturulmasının temin edilmesi’ gerektiğini bildirdi. Bahçeli, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu’nda, insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zamanaşımının uygulanamayacağının yer bulduğunu hatırlatarak, “Sivas’taki hunhar saldırıları insanlığa karşı suç sayması bir şeyi değiştirmemiş, sanık aleyhine olan ceza hükümlerinin geçmişe yürümeyeceği gerçeği açıkça bağlayıcı olmuştur. Hukukun kararı ne yönde olursa olsun, bu kaosun ortaya çıkmasında payı bulunanlar, gönüllerde ilelebet kanlı eller ve emeller olarak mahkûm edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

ZAMAN