AKTÜEL: KAÇAK ELEKTRİĞE SERT ÇIKIŞ

KAÇAK elektrik kullanımının en yaygın olduğu illerin başında yer alan Şanlıurfa’ya sert uyarı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kaçak elektrikte hem kul hem de devlet hakkı olduğunu belirtirken, öncelikle çiftçilere mesaj verdi. Yıldız, “Bölgede kaçak kuyu istemiyoruz. Herkes kuyularına sayaç taktırsın. Bunu yapmayanlar ürün ekmesin” dedi.
Kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 70’e kadar çıkan Şanlıurfa’yı ziyaret eden Yıldız, hem çiftçilere hem de kaçak elektrik kullanan konut sahiplerine seslendi. Yıldız, ” Bölgeye bu yıl 60 milyon TL elektrik yatırımı yapılacak. İlk etapta 40 bin yeni sayac takılacak. Siyasi irade dürüst vatandaşın yanındadır. Kaçağa müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.
Türkiye genelinde kaçak elektrik kullanımı yüzde 19 civarındayken; bu oran Şanlıurfa için yüzde 70’e kadar çıkıyor. Ekim 2011 verilerine göre, Türkiye’de kaçak elektrik kulananların faturası; diğer vatandaşlara yansıtıldı ve 5 milyar TL’ye ulaştı. Bu faturada Şanlıurfa’nın payı ise 2 milyar liraya kadar çıktı. Şanluurfa il genelinde en çok kaçak kullanımı sulama birliklerinde ve çırçır fabrikalarında yaşanıyor.
Aysel ALP / hurriyet.com.tr