TEKNOLOJİ: YENİ iPAD TANITILDI

APPLE, geçtiğimiz hafta davetiyesini dağıttığı ve o günden bu yana büyük bir gizlilik içinde tuttuğu yeni iPad’ini dün San Francisco kentindeki YerBa Buena Sanat Merkezi’nde düzenlediği etkinlikte tanıttı. Apple, iPad ve iPad 2 tabletlerini sırasıyla Mart 2010 ve Mart 2011’de yine burada, efsane CEO’su Steve Jobs ile tanıtmıştı. Bu sefer, Jobs’ın koltuğunu devralan Tim Cook basının karşısına çıkan isim oldu.
Birçokları, yeni iPad’in “iPad3” adını taşıyacağını düşünüyordu. Tanıtıma birkaç gün kala ortaya atılan yeni bir iddia ise “iPad HD” ismi oldu. Bu ismi savunanlar, yeni iPad’in en kaliteli yüksek çözünürlük teknolojisine sahip olacağına emindi. Beklentileri gerçekleşti, ama yeni tablet karşımıza “yeni iPad” olarak çıktı. Yani adı “iPad.”
Peki yeni iPad’in günlerce tartışılan, çok merak edilen özellikleri nedir? İşte yeni iPad:

FİZİKSEL ÖZELLİKLER
Yeni iPad 24,6 cm genişliğinde ekrana sahip. Ağırlığı ise yaklaşık 630 gram. Kalınlığı sadece 9.4 mm olan yeni iPad, arka panelinde aydınlatma özelliği içeriyor.

EKRAN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ “MAKSİMUM”
Yeni iPad’in öne çıkan özellikleri yüksek ekran çözünürlüğü ve işlemci gücü. iPhone 4 ve iPhone 4S’de olduğu gibi yüksek çözünürlüklü bir ekrana sahip olan iPad,en kaliteli HD özelliğini kazandıran Retina Display özelliğine sahip. Yeni iPad’insahip olduğu ekran çözünürlüğü 2048×1536 yani 3.1 milyon mega piksel. Apple, bu çözünürlüğün bir mobil cihazda bulunabilecek maksimum kapasite olduğunu belirtti.

BAĞLANTI HIZI
Apple, diğer özelliklerinde olduğu gibi, internet bağlantı hızında da maksimum kapasiteyi sunuyor. 4G + LTE (Long-Term Evolution – kablosuz veri transferlerinde en yüksek hızı sağlayan teknoloji) özelliğine sahip olan iPad, 72 mbps hızla internete bağlanabiliyor. Yeni iPad ayrıca WiFi, Bluetooth ve 3G özelliklerini de bulunduruyor (ABD dışındaki ülkelerde cihaz 3G özelliğini kullanacak). Yeni iPad,Apple’ın LTE özelliğine sahip ilk elektronik cihazı.

NVIDIA’NIN PABUCUNU DAMA ATTI
Birçokları yeni tabletin A6 işlemci içereceğini düşünüyordu. Ancak iPad, Apple tarafından geliştirilen A5X çipli çift çekirdekli işlemciye sahip. Apple, özel geliştirilen çiple en yüksek görüntü kalitesini sunabilmek. Apple, A5X’in, Nvdiai Tegra 3, çift çekirdekli işlemcisinden “dört kat” daha hızlı olduğunu belirtti. Tegra 3, bu yılın başlarında oldukça iddialı bir şekilde piyasaya sürülmüştü.

KAMERA
Yeni iPad, arka panelinde 5 mega piksel iSight kameraya sahip. Mega piksel sayısının kamera için önemli olmadığını belirten Apple, yeni tabletiyle 1080 piksel HD video kayıt özelliği sunuyor. Kamerasıyla bazılarının beklentilerini aşağı çeken Apple, iPhone 4’te daha iyi bir kamera sunsa da, yeni iPad’de iPhone 4S’in 8 mega piksel kamerasının gerisinde kaldı.

BATARYA
Yeni iPad, batarysıyla analistlerden tam puan aldı. Aralıksız 10 saat batarya ömrü sunan cihaz, 4G kullanımıyla tam 9 saat kullanılabilecek. 4G LTE özelliğinin diğer firmaların tabletlerinde batarya ömründen ciddi miktarda yediğini hesaba katarsak, 9 saat çok önemli bir süre.

SIRI
İlk olarak iPhone 4S’te karşımıza çıkan sesli komut verme ve yönlendirme özelliği Siri, yeni iPad’de de bulunuyor. Apple, iPad’i tanıtımında, yeni Apple TV ve güncellenmiş işletim sistemi iOS 5.1’i de sundu. Yeni iOS, Siri uygulamasına Japonca kullanılabilme özelliği de ekliyor.

APPLE TV
Yeni Apple TV Apple uygulamalarına da yenilikler getirdi. iTunes, artık 1080p formatında HD videoları oynatabilecek. 16 Mart’ta satışa sunulacak Apple TV’nin fiyatı 99 dolar.

iPHOTO
Yeni efektler eklenen, adres defteri ve diğer içeriklerinin görüntüsü güncellenen yeni iPad, çok daha gelişmiş bir editleme ara yüzüne sahip. iPhoto uygulaması çok daha üst bir seviyeye çıkarılan yeni iPad, birçok üstün edit araçları sunacak. iPhoto, iPad’le çekilmeyen fotoğrafların da düzenlenmesine imkan verecek, çözünürlüğü 19 mega piksele kadar çıkan fotoğraflar düzenlenebilecek.

NE ZAMAN SATIŞA SUNULACAK?
Yeni iPad, 16 Mart’ta ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İsviçre, Japonya, Hong Kong, Singapur ve Avustralya’da raflardaki yerini alacak.

FİYAT?

Siyah ve beyaz olarak iki renkte satışa çıkarılacak iPad’in fiyatları:

– 16 GB WiFi + 4G: 629 dolar

– 32 GB WiFi + 4G: 729 dolar

– 64 GB WiFi + 4G: 829 dolar

– 16 GB WiFi: 499 dolar

– 32 GB WiFi: 599 dolar

– 64 GB WiFi: 699 dolar

Apple, iPad 2 satışlarının devam edeceğini belirt

TIM COOK’UN KONUŞMASINDAN NOTLAR
Yeni iPad’in tanıtımı, 1 saat 23 dakika sürdü. Gazeteciler, Yerba Buena’nın konferans salonunun kapıları açılır açılmaz içeri akın ederken, çıkan karmaşada salondan canlı yayın yapmayı planlayan çok sayıdaki blogun yayını çöktü.

Cook, satış rakamlarına değinerek başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kişisel bilgisayarlar artık dijital dünyamızın merkezinde yer almıyor… Artık onlar sadece başka bir elektronik cihaz… Artık daha taşınabilir, daha kişisel ve kişisel bilgisayarlardan kullanımı çok daha kolay cihazlara sahibiz…”

“… Apple, PC sonrası dönemde üç önemli ürün üretti… Gelirlerimizin yüzde 76’sı bu üç ana üründen geldi… iPod, iPhone, iPad… iPad, yeni bir kategori yaratan devrimsel bir cihaz. Taşınabilir bilgisayarlarda bir devrim yaptık… Sadece geçtiğimiz yıl bu üç cihaz dünyada 172 milyon sattı.”

“Sadece 2011’in son mali döneminde 15.5 milyon iPad2 sattık… iPad’i üretirken, sadece yeni bir ürün değil, ancak yeni bir kategori de oluşturmak istedik. iPad, en sık yaptığınız eylemlere olanak veren, internete girebileceğiniz ve e-maillerinize bakabileceğiniz bir ürün olmalıydı…Yeni iPad, kısaca söylemek gerekirse, büyüleyici…”