BEŞİKTAŞ: ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

BEŞİKTAŞ Belediyesi ve Karikatürcüler Derneği işbirliği ile bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen Nehar Tüblek Karikatür Ödülleri, dün akşam Akatlar Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 6 Mart 1995’te aramızdan ayrılan, karikatür dünyamızın duayen sanatçılarından Nehar Tüblek adına düzenlenen yarışmada Birincilik Ödülü’ne layık görülen Burak Ergin ve İkincilik Ödülü’ne layık görülen Kürşat Zaman’a ödülleri ve plaketleri Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal tarafından verildi. Üçüncü Mehmet Selçuk ise ödülünü Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Necati Özçolak’ın elinden aldı. Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Kemal Çiloğlu, törende Beşiktaş Belediyesi Onur Ödülü’ne layık görülen Cemalettin Güzeloğlu’na ödülünü takdim etti. Dereceye giren ve ödüle layık görülen eserler her yıl olduğu gibi bu yıl da bir katalogla ölümsüzleştirilecek.

Beşiktaş Belediyesi ve Karikatürcüler Derneği işbirliğiyle düzenlenen 17’nci Nehar Tüblek Karikatür Yarışması’nın ödül töreni Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Kemal Çiloğlu, Beşiktaş İlçe Eğitim Müdürü Necati Özçolak, Karikatürcüler Derneği Sekreteri Aziz Yavuzdoğan, Nehar Tüblek’in ailesi ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende 2008 yılında yitirdiğimiz usta karikatürist Nehar Tüblek anıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal gecede yaptığı konuşmada Nehar Tüblek ile dostluğuna değindi ve Beşiktaş’ta yaşamış sanatçıların, yaşadıkları sokaklarda rölyeflerinin yapılacağı yeni projesinden söz etti. Törende Nehar Tüblek’in torunu Burcu Vardal da bir konuşma yaptı. Konuşmalarda, geçen yıl kaybettiğimiz Tüblek’in eşi İhsan Tüblek de sevgi ve saygıyla anıldı.

Yarışmada bu yıl da seçici kurul tarafından özel ödüller de gecede sahiplerimi buldu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ödülü’ne Musa Gümüş, Dünya Yayıncılık Ödülü’ne Sadık Pala, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Ödülüne Faruk Karaçay, Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Ödülü’ne Özcan Çalışkan, Nehar Tüblek Ailesi Ödülü’ne Halit Kurtulmuş Aydoslu ve Karikatürcüler Derneği Ödülü’ne Engin Selçuk’un karikatürleri layık bulundu. Mansiyonlar ise Selim Tanrıseven, Asuman Küçükkantarcılar ve Sait Munzur’un çalışmalarına verildi.

Nehar Tüblek Karikatür Yarışması’nda bu yılda Karikatürcüler Derneği Genç Çizerleri Özendirme Ödülleri verildi. 15 yaş altı ve 15-18 yaş grubunda ödüller sırasıyla Kaan Kuşçu, ikinciliğe Nihat Engin Özyılmaz, üçüncülük ödülüne ise Özgür Aygün’e verildi. 15 Yaş altında ise Zeynep Naz, Gülçin Çalışkan ve Çağla Gayretli ödüle layık görüldü.

Nehar Tüblek hakkında: 1924 yılında Yugoslavya’nın Manastır kentinde dünyaya geldi. Daha sonra Türkiye’ye yerleşen Nehar Tüblek’in ilk karikatürü 1943 yılında Amcabey dergisinde yayımlandı. O günden vefat ettiği güne kadar kendini karikatüre adadı. Hafta, Yavrutürk, Yeni Mecmua Karikatür, Şaka, Amcabey, Akbaba, Dolmuş, Çarşaf dergileriyle Son Posta, Dünya, Akşam, Yeni Gazete, Hürriyet ve Günaydın gazetelerinde devamlı olarak karikatür çizdi. Nehar Tüblek yurt içi ve yurt dışında yapılan Nehar Tüblek yurt içi ve yurt dışında yapılan uluslararası yarışmalarda da birçok ödül kazandı. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği yarışmalarda başarı ödülleri, İtalya, Tolentino ve Bordighea’da birincilik ve diğer ödüller, Kanada’da ve Yugoslavya’nın Üsküp kentinde de ödüller elde etti. Beygirname ve Paşaname adlı iki karikatür albümü bulunan Nehar Tüblek, son olarak Dünya Gazetesi’nde çalışmaktaydı. 6 Mart 1995 tarihinde gazetedeki çalışma masasının başında vefat etti.