SANAT: OTELLO İLE MOZART VE PERİLERİ SİZİ BEKLİYOR

BEŞİKTAŞ Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’ nde Mart ayının ilk günlerinde yine muhteşem etkinlikler sanatseverleri ağırlayacak. Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde 3 Mart’ta “Mozart ve Perileri”, 7 Mart’ta ise “Otello” sanatseverler ile buluşacak. Mozart ve Perileri hakkındaki bazı detaylar ise şöyle: “Kurgu Mozart’ın doğumu ile İlham Perileri ülkesindeki çekişme üzerine kuruludur. Yüzyılların en büyük yeteneği Mozart doğmuştur ve ilham perileri aleminin en yetkin perilerinden biri olan Periçe, Mozart’a ilham vermek için görevlendirilmiştir. Mozart’ın doğumuyla birlikte ona ilham vermek için hazır olan Periçe bir türlü görevini yapamamaktadır. Ortada bir sorun vardır, Mozart bir türlü kendisini çağırmamaktadır. Bu bir ilham perisine yapılacak en büyük eziyettir, Mozart ise bunu farkında bile değildir. O kendi müzik yolculuğunu yapmakta, hızla eserler üretmekte ve herkesin beğenisini kazanmaktadır. Periçe Mozart’ın kendisini çağırmaması üzerine çeşitli çözümlerle Mozart’ın ilgisini çekmeye çalışır.”
Türkiye’nin ilk çocuk müzikali ile ilgili diğer bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor: “Tür: Çocuk Tiyatrosu, Çocuk Müzikali. Yapım: Sahne İstanbul – Terakki Vakfı. Yazan: Ayfer Varol Artaç. Yöneten: Ali Artaç. Oyuncular: Tunca Aydoğan, Özlem Menligil, Terakki Müzikal Oyuncuları. Müzik Direktörü: Emel Akçay Özer. Müzikal Danışmanı: Tunca Aydoğan. Müzik Düzenleme: Özkan Turgay. Genel Koordinasyon: Fahri Pekiner. Koreografi: Gökçe Sönmemiş. Drama Eğitmeni: Özlem Menligil.Müzik Eğitmeni: Burcu Atakul. Dans Eğitmeni: Muratcan Mertel. Dekor – Kostüm: Özlem Arıkan Serbez, Aytekin Gedik. Vokal Desteği: Ulya Soley, Sera Turgay.”
İki perde olarak sahneye sunulacak olan “Otello” ile ilgili bazı detaylar şöyle sıralanıyor: “1. Perde: Hava kararmış akşam olmak üzeredir. Fırtına esmekte, şimşekler çakmaktadır. Kent halkı limanda toplanmış, azgın dalgalarla boğuşan gemiyi izlemekte, herkes bir fikir yürütmektedir. Sonunda gemi güçlükle limana yanaşır ve savaştan dönen Otello, askerleriyle birlikte karaya çıkar. Kendisini alkışlayan halkı selamlayıp zafer müjdesi verir ve evine çekilir. Herkes çok sevinçlidir. Sevinmeyen yalnızca iki kişi vardır. Bunlar eski yaveri Lago ile soylu bir genç olan Roderigo’dur. Roderigo, Otello’nun genç ve güzel karısı Desdemona’ya âşıktır ve Otello’yu kıskanmaktadır, Lago ise rütbesini alıp Cassio’ya verdiği için Otello’dan nefret etmektedir. Ayrıca karısı Emilia ile de ilişkisi olduğundan kuşkulandığı için Otello’ya iyice düşman kesilmiştir… Otello’nun emriyle şenlik ateşleri yakılır, herkes eğlenmeye başlar, Lago, Roderigo’yu da ikna ederek korkunç bir plan hazırlar. Cassio’ya sarhoş olana kadar içirtir. Montano gelip Cassio’yu nöbete çağırınca, aşırı sarhoş olan genç subayı kışkırtarak amirine silah çekmesine neden olur. Montano’da silahını çekince çatışma başlar, Lago, sözde araya girer, bu arada Roderigo’ya da Otello’ya haber vermesini söyler. Olay yerine gelen Otello, Lago’dan olayı anlatmasını isteyince, kötü adam işine geldiği gibi anlatır.
2. Perde: Şatonun salonu, Lago, hain planını sürdürmekte, mendili sorması için Otello’yu kışkırtmaktadır. Desdemona tekrar Cassio’nun affı için kocasından ricada bulunur. Otello yine başının ağrıdığını ileri sürerek mendiliyle alnını sarmasını ister. Desdemona farklı bir mendil çıkarınca öfkeyle onu yere atar ve daha önce kendisine armağan etmiş olduğu öbür mendili ister. Olmadığını öğrenince de Desdemona’ya hakaretler eder ve onu tartaklar. Otello, deliye dönmüştür. Desdemona umutsuzca gidince, Lago ortaya çıkar. Otello, ona derhal Cassio’yu getirmesini buyurur, Lago, zaten çoktan planını yapmış, Cassio’yu çağırmıştır. Otello’ya Cassio’yu uygun sorularla konuşturacağını, kendisinin de saklanarak gözlemesini söyler. Cassio gelince Lago onu işine gelen şekilde yönlendirip konuşturur. Cassio, tanımadığı birinin kendisine bir mendil gönderdiğini söyleyince göstermesini ister ve elinden alıp Otello’nun göreceği şekilde sallar. Otello, saklandığı yerde acıyla kıvranmaktadır. Dışarıdan bir top sesi duyulur.”