SANAT: “KADININ RENGİ” SERGİSİ ORTAKÖY’DEYDİ

BİRBİRİNDEN farklı sergiler, Ortaköy’de sanatseverler ile buluşmaya devam ediyor. Bu sergilerden bir tanesi Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde görücüye çıktı. “Kadının Rengi” adlı sergi, Şubat ayının ilk günlerinden son gününe kadar Ortaköy Kültür Merkezi’nde takip edildi. Gülay Yüksel’in “Kadının Rengi” adlı sergisiyle ilgili bazı detaylar ise şöyleydi: “1951 yılında İstanbul’da doğdu, babasının memuriyeti nedeniyle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde öğrenim gördü. Liseyi Ankara Kız Lisesi’nde bitiren sanatçı, 1970 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim – İş Bölümü sınavlarına girdi ve sınavı üçüncülük derecesi ile kazandı. 1973 yılında da ilgili bölümden başarıyla mezun oldu. Sonraki yıllarda, Ankara’da birçok lisede resim – iş öğretmenliği yaptı. 1974 yılında Almanya’ya giden sanatçı, ülkede yaşadığı üç yıllık süre zarfında görme engellilere resim ve modelaj konusunda eğitim veren bir okulda (Neuwid- Almanya şehrinde) staj yaptı. Ayrıca, sanatçı Avrupa’nın çeşitli müze ve galerilerinde incelemelerde bulundu.
Yurda dönüşünde görme engelliler ile ilgili edindiği bilgileri hayata geçirebilmek isteği ile Ankara Aydınlıkevler Körler Okulu’nda altı yıl süre ile görev yaptı. Aynı zaman dilimi içerisinde sanatçı bir taraftan da Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nde aynı konuda dersler verdi. Sanatçı daha sonra eğitimine devam ederek, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde lisans tamamlamıştır. Gülay Yüksel bir yandan eğitimine devam edip, öğretmenlik yaparken öte yandan resim çalışmalarını da hız kaybetmeden sürdürebilmiştir. 1996 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan emekli olan sanatçı öğretmenliği bırakmamış, bir süre sonra Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi’nde öğretmenlik yapmaya devam etmiştir. 2000 yılında Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi’nden kendi atölyesinde çalışmak üzere ayrılmış ancak Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamış ve orada da yedi yıl görev yaptı.
Öğretmenliği esnasında çocuk kitapları resimlemeleri yapmış olan sanatçı, aynı zamanda Ankara Karum İş ve Alışveriş Merkezi’nin zemin süsleme çizimlerini hazırlamıştır. Sanatçı birçok binaya vitray tasarımları yapmış olup büyük bir vitray atölyesinin lamba tasarımlarına imza attı. İspanyol Puzzle firması Educa tarafından bir adet ve bir Türk firması olan Art Puzzle’a verilmiş olan on adet eseri Puzzle oyunu olarak piyasaya sürüldü. Angora Yayıncılık tarafından pek çok eseri tuval üzerine reprodüksiyon olarak kullanılmakta.
Öğrenciliği sırasında Devlet Resim ve Heykel Sergisi’ne katılmaya hak kazandı Sanatçı beşi Almanya’da olmak üzere kırk beş kişisel sergi açtı. Pek çok yurtiçi ve yurtdışı grup sergilerine katılımı bulunuyor. Romanya Hükümeti’nin davetlisi olarak Tescani International Camp 2000 Organizasyonu’na katıldı. İki eseri George Enescu (Romanya) Müzesi’ne alınan Sanatçının İzmir Resim Heykel Müzesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi müzelerinde, T.C. Kültür Bakanlığı Koleksiyonu’nda, ABD, Romanya, Kanada, Almanya, Fransa, Finlandiya ve daha birçok banka ve özel koleksiyonlarında eserleri bulunmakta. Atölyesinde çalışmalarını sürdüren sanatçı, evli ve üç çocuk annesidir. Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BRHD), Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği (UPSD) ve Görsel Sanatlar Eğitimcileri Derneği (GÖRSED) üyeliğini yapmakta.
Beşi Almanya’da olmak üzere 50’den fazla kişisel sergisi var. Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği Yönetim Kurulu Genel Sekteri görevini yürütüyor. Halen ODTÜ Güzel Sanatlar Bölümü’nde öğretim görevlisi olan sanatçı kendi atölyesinde resim çalışmalarını sürdürüyor.”