KENT: Her daim gözde semt: Etiler…

İstanbul’un en çok tercih edilen yerleşim yerlerinden bir tanesi olan mahalle, kalabalık insan toplulukları ile dikkat çekiyor. Gece nüfusu daha da fazla artan mahallede zaman içerisinde sorunlar da artmış. Çoğunlukla eğlence merkezlerinin yoğunlaştığı Etiler, İstanbulluların tercih ettiği mekanlardan biri haline gelmeyi de kısa zamanda başarmış. Semt sakinleri mahallede bulunan Etiler Yaşam Evi’nde bir araya gelerek kültürel faaliyetlerde bulunabiliyorlar. Semt sakinlerinin birçoğu bu evin yetersiz olduğu görüşünde birleşse de mekanın oluşturulmasına emeği geçenlere teşekkür ettiklerini belirtmeden edemiyorlar. Çok sayıda lise ve ilköğretim okulu yanında Etiler bir üniversite semti aynı zamanda. Kendi, sınırları içinde olmasa da, yurt, spor tesisi ve sitesiyle Boğaziçi Üniversitesi’nin bir ayağı Etiler’de… Üniversiteye yakınlığıyla, akademisyen ve öğrencilerin tercih ettiği bir yaşam alanı. Öğrencilik yıllarında başlayan semt alışkanlığı sonraki yıllara taşınıyor. Semtte oturan çok sayıda Boğaziçili bulunuyor.
Etiler 80’lerin ortasından itibaren hızla yükselen “eğlencenin adresi” tanımını 2000’lerin ikinci yarısına doğru kentin Taksim merkezli bölgesine kaptırsa da, son dönemde yine eskiye dönüş gözleniyor. Sanat ve televizyon dünyasının ünlü isimlerinin semtten kopamayışının da etkisi büyük. Tüm mahallelerde olduğu gibi Etiler Mahallesi’nde de yerleşim alanını önce muhtarına ardından da mahalle sakinlerine sorduk. Babasının vefatının ardından mahallelisinin desteği ile genç yaşında mahalleye muhtar olan Seçil Eşki çok sevdiği mahallesini anlattı.
“ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE
OTOPARK SORUNUMUZ VAR”
Mahallesinde bazı zamanlarda elektrik kesintisi yaşandığını söyleyen ve bu kesintilerden vatandaşların mağdur olduklarını dile getiren Etiler Mahallesi Muhtarı Seçil Eşki, “Mahallemizde yaşanan elektrik kesintileri sorun yaratıyor. Bu konuda altyapımızın sağlamlaştırılması gerekir. Bu sorunun çözümü için yer altı kablolarının yeniden döşenmesi gerekir. Zira elektrik kesintileri evlerde bulunan aletlere de zarar vermekte ve alınan ürünlerin bozulmasını da sağlamakta. Bunun yanısıra mahallemizde trafik sorunu da bulunmakta. Özellikle Çamlık Sokak ve mahallemizin hemen yanıbaşında bulunan bir hastanenin etrafında trafik sorunu yaşanmakta. Sokaklarımızda bulunan bazı restoranlarda ise vatandaşlarımız valeler tarafından mağdur edilmekte. Vatandaş evinin önüne aracını park edecek ancak kimi zaman valelere bu iş için para verildiği bile oluyor diye şikayette bulunuyor” dedi.
“HIRSIZLIK AZALDI PAZARLARA SERVİS GEREK”
Polisin başarılı çalışmaları ve ekip halinde gezmesi ile birlikte mahallesinde yaşanan hırsızlık olaylarının eskiye oranla gerilediğini ifade eden ve Beşiktaş’ta kurulan pazarlara daha sık servis verilmesi gerektiğini söyleyen muhtar Seçil Eşki, “Mahallemizde yaşanan hırsızlık olayları gün geçtikçe azalıyor. Eskiden ekipler denetime daha az çıkıyordu. Şimdi ise mahalle sokak sokak gezilerek gözlem altına alınıyor. Polisler gerek gördüğü durumlarda müdahale ediyorlar. Bu mahallemizin güvenliği için olumlu bir gelişme. Mahalle sakinlerimiz Beşiktaş’ta Salı ve Cumartesi günlere kurulan pazarlara servis aracı verilmesini verilen servis araçlarının ise sefer sayısının daha fazla olması gerektiğini söylüyorlar. Mesela muhtarlığımızın önünden pazarlara kaldırılacak seferler vatandaşlarımızı memnun kılar” diye konuştu.
“ÜSTYAPI ESKİDİ KALDIRIMLAR YAKIŞMIYOR”
Mahallesinde üstyapının zaman içinde eskidiğini söyleyen ve bir değişim yaşanması gerektiğini ifade eden Seçil Eşki, “Etiler’de üst yapı sorunlarımız çözüm bekliyor. Özellikle Nisbetiye Caddesi bu sorunun merkezinde yer alıyor. Yağmurlu günlerde bu sorunumuz daha da çok artıyor. Konu ile ilgili gerekli başvurular yapıldı. İBB’nin bu konu ile ilgili bir çalışması var ve henüz faaliyete geçirilmiş değil. Zincirlikuyu ve Rumeli Hisarı’na uzanan bir alanda olduğu için projenin başlatılmadığı söyleniyor. Hem Büyükşehir hem de Beşiktaş Belediyesi’nden konu hakkında çözüm bekliyor vatandaşlarımız. Ancak olumsuzlukların olduğu kadar olumlu çalışmalar da oluyor. Örneğin Beşiktaş Belediyemiz karlı ve buzlu havada vatandaşlarımızı hiç mağdur etmedi. Karlı havalarda yolların temizliği zor yapılmasına karşı her taraf temizdi ve yollarımız açıktı” diyor.
“GELECEĞİMİZ OLAN OKULLARA ÖZEN GÖSTERMELİYİZ”
Mahallesinde bulunan eğitim kurumlarına ayrı bir özen gösterdiklerini söyleyen Eşki sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Eğitim bizim geleceğimiz için çok önemli. Okullarda bulunan eksiklikleri okulları ziyaret ederek öğreniyorum. Belediyemizde bu konuda her zaman için destekçi oluyor. Örneğin Kamil Güzey İlköğretim Okulu’nda okul servis kapısı sponsorlar tarafından yenilendi, bahçe kot farkı sorunu vardı, Zorlu Holding tarafından çözüldü. Atatürk büstü yenileniyor, ancak bahçe düzenlenmesi gerekiyor. Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nun çok amaçlı konferans salonunun düzenlenmesi ve boya ihtiyacı var. Yine bahçe düzenlemesi gerekiyor. Hasan Ali Yücel’de ise Atatürk Büstü ve bahçe düzenlenmesine ihtiyaç var. Mahallemde muhtarlık parkına oyun grubu ihtiyaç bulunmakta. Geri dönüşüm konusunda vatandaşlarımız bilinçli. Mahalle başkanları ve kent gönüllüleri muhtarlarla diyalog içinde olursa mahallemize daha iyi hizmet vermiş oluruz. Ben mahallemizin güzelleşmesi için emeği geçen herkese bir kere daha teşekkür ediyorum.”
Kentli ne diyor neler istiyor?..
“Yaşam Evi büyük bir ihtiyacı giderdi”
Çoğunlukla eğlence merkezlerinin yoğunlaştığı Etiler, İstanbulluların tercih ettiği mekanlardan biri haline gelmeyi de kısa zamanda başarmış. Semt sakinleri mahallede bulunan Etiler Yaşam Evi’nde bir araya gelerek kültürel faaliyetlerde bulunabiliyorlar. Semt sakinlerinin birçoğu bu evin yetersiz olduğu görüşünde birleşiyor. Etiler’de bir diğer sorun ise trafik olarak karşımıza çıkıyor.
YAYALAR ENGELLENİYOR: “Mahallemiz güzel bir mahalle ancak dört dörtlük bir mahalleyiz diyemeyiz. Benim sorunum yayaların geçiş yollarının işgal edilmesi ile ilgili. Tretuvarlarımız sorun yaratıyor. Yollarda yürümekte zorlanıyoruz. Bir an önce kaldırımlarımızın elden geçirilmesi gerekmekte.” Mahmut Cengizoğlu.
SERVİS İSTİYORUZ: “Mahallemiz yakınında bir pazar kurulmadığı için pazarlara ulaşmakta sıkıntı yaşıyoruz. Mevcut pazarların günlerinde araç seferleri konuyor. Ancak bu araçlar mahalleliyi taşımakta yetersiz kalıyor. Bence bu sefer sayıları arttırılmalı. Seferler arttırılırsa vatandaşlarımız pazarlara daha rahat ulaşabileceklerdir.” Delil Karakaya.
MERAK EDİYORUZ: “Beşiktaş’a bir Cemevi yapılacağı söylenmişti. Biz de sonucu merakla bekliyoruz. Bunun yanısıra Etiler’de bulunan Yaşam Evi’nin de daha iyi hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” Melek Karakaya.
BÜYÜK İHTİYAÇ: “Etiler’de bizleri düşünmüşler ve bir Yaşam Evi yapmışlar. Bu çok güzel olmuş. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ancak bu mekanın daha iyi hale getirilmesi gerekir. Kütüphanesi ve spor salonu olan yerlere tüm Beşiktaş sakinlerinin ihtiyacı var.” Mehmet Alıç.
KONTEYNER SORUNU VAR: “Oturduğum sokakta bulunan iki konteyner biçimsiz yere konulduğundan trafikte sorun yaratıyor. Konteynerler çevre sağlığına ve düzenine önem verecek şekilde konumlandırılmalı. Bu konuda yetkililerin daha duyarlı olmasını bekliyorum.” Orhan Telcan.
ÖNCE İNSAN: “Etiler’de Yaşam Evi yapılması iyi oldu. Ancak bu yaşam evinden daha fazla insanımızın faydalanması gerekmektedir. Bunun içinde mutlaka düzenleme gerekmekte. Spor salonu ve kütüphanemizin olduğu bir mekana ihtiyacımız bulunmaktadır.” Celal Dalmalı. (28/02/2012)