AKTÜEL: TOPBAŞ İSTANBULLUYU UYARDI

İSTANBUL’DA kendini hissettirmeye başlayan kar yağışıyla ilgili AKOM’da açıklama yapan Başkan Kadir Topbaş, “Karla mücadele trafik güvenliği ve toplu taşımanın tercih edilmesi için yapılıyor. Ancak vatandaşlarımızın da geçmişteki gibi bize yardımcı olmaları bizi başarıya götürebilir” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)’nde kar yağışı ile ilgili açıklama yaptı. Kente kar yağışının yeniden gelmek üzere olduğunu belirten Topbaş, sürücüleri kar lastiksiz yola çıkmamaları yönünde uyardı.
Geçtiğimiz kar yağışında 3 bin kilometre uzunluğundaki ana arterlerde karla mücadele çalışması yaptıklarını anlatan Topbaş “Orta Akdeniz üzerinden gelen kar yağışlı hava bu geceden itibaren kara dönüşerek yarın öğle saatlerine kadar devam edeceği Meteoroloji tarafından bildiriliyor. İstanbul üzerinden geçiş yapacak olan kar bulutlarının tipiye dönecek şekilde yağacağı bildiriliyor. Bu nedenle İBB olarak hazırlıklarımızı yaptık” diye konuştu.
Kar yağışının İstanbul’un üzerini tarayarak Anadolu’ya geçeceğini ve hissedilen sıcaklığın eksi 2 dereceye kadar düşebileceğini vurgulayan Kadir Topbaş, “İstanbul’un tamamında yağış olabilir. Ancak yüksek yerlerde etkili olacak ama her yerde etkisini sürdürecek” dedi.
Karla mücadelenin trafik güvenliği ve toplu taşımanın tercih edilmesi için yapıldığının altını çizen Başkan Topbaş, trafiğe bireysel araçlarıyla çıkacak sürücüleri şöyle ikaz etti; “Bu vatandaşlarımız mutlaka kar lastiği taksın. Zaten yakın bir tarihte kışın kar lastiği takmak zorunlu hale gelebilir. İstanbul’da karlı havalarda yaşadığımız trafiğin temelinde lastik sorunu olduğunun altını çizmek istiyorum. 870 araç ve 2406 personelle kentin her noktasında karla mücadele edeceğiz. Ancak vatandaşlarımızın da bize yardımcı olmaları bizi başarıya götürebilir. Geçmişte bunu başardık” şeklinde konuştu.
Yağışlı havanın cumaya kadar devam edeceğini aktaran Topbaş, şunları kaydetti; “Vatandaşlarımız bize destek olarak toplu taşıma araçları daha çok kullanır, bireysel araçlar kar lastiğiyle trafiğe çıkarsa bir sıkıntı yaşamayız. Fırtınaya dönüşecek bir havadan bahsediliyor. Deniz seferleri aksayabilir. Kara taşımacılığını yoğunlaştırabilir. Yarın sabah kalktığımızda şehrin beyaza büründüğünü görebiliriz. Trafiğe müsait zannederek çıkınca akşam saatlerinde kara yakalanabiliriz. Dikkat etmeliyiz. Karla mücadeleyi sadece belediyenin görevi olarak görmemek gerekiyor. Ancak vatandaşların katılımıyla başarabiliriz. İnşallah sıkıntısız, hayatımızı sekteye uğratmayacak bir kar yağışını yaşar ve atlatırız.”
Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Başkan Topbaş, “Trafikte olumsuzluk yaşanabilir mi?” şeklindeki soru üzerine şöyle konuştu; “Geçen yağan karda kar lastikli araçlar sıkıntı yaşamadı ancak trafikte kalanlar kar lastiği olmayanlar ve acemi sürücülerdi. Kentte bir problem olacağını düşünmüyorum. Bir önceki kar yağışında 3 bin kilometrelik ana arterlerde çalışma yaptığımıza özellikle dikkat çekmek istiyorum. Birçok gelişmiş ülkelerde, ABD New York’ta bile insanlar kendi kapısının önünü temizliyor. Yani sadece belediye değil vatandaşların da yardımcı olması lazım.”