SİYASET: KURULTAYDA SULAR DURULMUYOR

CHP’nin bu hafta içindeki ikinci olağanüstü kurultayı, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından resmen açıldı. Kılıçdaroğlu, kürsüden ‘Delege çoğunluğumuz tamam. Kurultayımızı açıyorum’ diyerek, açılışı gerçekleştirdi. Divan Başkanı olarak da, yine dün olduğu gibi, Adnan Keskin seçildi. Keskin, CHP’nin bugünkü kurultayına 1247 delegenin 1031’ünün katıldığını resmen açıkladı. Kürsüye çıkan Mersin Milletvekili İsa Gök ise dün yapılan kurultayda yaşanan olaylara değindi ve “bana linç girişimi yapıldı” dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci olağanüstü kurultayda yaptığı konuşmanın ardından kürsüye dün yaka paça salonun dışına çıkarılan CHP’li İsa Gök geldi. İşte İsa Gök’ün konuşmaları:
“Atatürk soyadı özel bir kanunla verilmiştir. Konuşmalarda sadece Mustafa Kemal deniyor. Ben genel başkanıma Kemal dersem saygısızlık olur. İstirhamım sürekli olarak dikkat ediyorum tüm konuşmalarınızda Mustafa kemal diyorsunuz. Lütfen Mustafa Kemal Atatürk diyelim.
Bir tüzük sözü verildi. Yalnız partiye değil tüm Türkiye’ye verdik bu sözü. Üzerinden aylar geçti ama yerine getirilmedi. Ta ki 22 aralık tarihli Parti Meclisinde önerge verene kadar.
Çifte kurultay şık olmamıştır. Kurultaylar yapılır. Sol partilerde kurultaylar fikir fırtınası şeklinde geçer. Kurultaylardan korkmamak lazım. Garip bir durum var bizim kurultaylarımızda fikir tartışmasına giremiyoruz.
Dünkü kurultaya kimse huzur bozmaya gelmedi. Ben sadece partinin hukuki bir sorun yaşamaması için uyarı önergesi veriyorum. Kurultaylarda bağırış çağırış değil fikir masaya yatırılmalı. Ben uyarıyı yapmaya çalışıyorum. Ben partinin neferiyim. Ben ve arkadaşlarım verilen her görevi yapmaya çalıştık.

“LİNÇ GİRİŞİMİ VAR”
Benim talebi neydi, hukuku dolanmayalım, parti hukuki tartışma içine girmesin. Ama önergemi veremediğim gibi saldırı başladı. Asla genel başkanımız konuşma yaparken onu kesmek gibi bir şey demedim. Saldırıya bakın diye bağırıyorum ama bakılmadı. Bir linç girişimi var. Daha sonra TV programlarında eşime kadar laflar gitmiş.”

İKİNCİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAY
“Kurultaylar partisi” olarak anılan CHP’de, iki gün üst üste, ikinci olağanüstü kurultay.

Dün Arena’da gerçekleşen kurultay, Genel Merkez’in çağrısıyla, gündemini bizzat Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun hazırladığı kurultaydı.
Bu kez, muhaliflerin topladıkları imzalar sonucu, gündemi de muhalifler tarafından belirlenmiş ikinci kurultay yapılıyor.
İlk kurultay görkemliydi; delegeler, binlerce izleyici, yüzlerce gazeteci.
Ahmet Taner Kışlalı Spor Kompleksi’nde gerçekleşen bu ikinci kurultay ise daha mütevazı.
Bir kere izleyici yok salonda. Sadece delegeler ve parti görevlileri.
Kurultayı basın da izliyor; Ancak kamera yok. Nitekim basın mensupları daha kurultay salonu girişinde tek tek aranıyorlar. Çantalarında kamera olup olmadığına bakılıyor.

KILIÇDAROĞLU KURULTAYI AÇTI
CHP’nin bu hafta içindeki ikinci olağanüstü kurultayı, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından resmen açıldı. Kılıçdaroğlu, kürsüden ‘Delege çoğunluğumuz tamam. Kurultayımızı açıyorum’ diyerek, açılışı gerçekleştirdi. Ancak CHP Genel Merkezi’ndeki hava, “muhaliflerin sesinin kısılmaması, istedikleri gibi, her şeyin tartışılması” yönünde. CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) dünkü kurultaydan sonra Genel Merkez’de gece yarısı üç saat süren bir toplantı yaptı. Belli ki genel merkez gerginlik istemiyor. Nitekim CHP Genel BaşkanYardımcısı Erdoğan Toprak, Hürriyet.com.tr’ye bu sabah yaptığı açıklamada “Gündemdeki tüm maddeleri teker teker müzakereye açacağız” diyerek, Genel Merkez’in bu yaklaşımının işaretini verdi.

Toprak, tüzük komisyon kurulmasını da düşünmediklerini, ancak muhaliflerin yaptıkları kurultay çağrısı doğrultusunda gündeme koyulan her maddenin teker teker tartışılacağını vurguladı.

İŞTE KILIÇDAROĞLU’NUN KAPANIŞ KONUŞMASI

DELEGELERE DÖRT KEZ ÇAĞRI
Yasa gereği, CHP’nin mutlaka bu kurultayı da yapması gerekiyor. Genel Merkez bu üçüncü kurultayı engellemek için de harekete geçti. Bizzat Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu imzasıyla bu sabahtan itibaren CHP delegelerine dört ayrı SMS mesajı atıldı ve delegeler kurultaya katılmaya çağrıldı.

CHP’DE HUKUKÇULAR SAVAŞI
CHP’nin bugün yapılan ikinci kurultayı, tam anlamıyla “hukukçular savaşı”na dönüştü. Muhaliflerin sesi olarak, hukukçu kökenli Mersin Milletvekili İsa Gök konuşurken, ona yanıtı yine hukukçu kökenli, her iki kurultayın da divan başkanı olan Adnan Keskin verdi. Tartışma konusu ise, kurultay toplamak için yeterli delege sayısının kaç olduğu yönündeydi. Muhalifler, kurultayı toplamak için delege sayısının üçte ikisinin hazır bulunması gerektiğini savunurken, Keskin salt çoğunluğun yeterli olduğunu vurguladı. Ancak salt çoğunluk yeterli olmasına rağmen, dünkü kurultayda hazirun cetvelini imzalayan delegelerin sayısının üçte iki oranının üzerine çıktığını vurgulayan Keskin, “Dünkü toplantının nisabı, Sayın Gök’ün istediği rakamın da üstündedir” dedi.

“İKİNCİ RAUNDA” 1031 DELEGE KATILDI
Keskin, CHP’nin bugünkü kurultayına da 1247 delegenin 1031’ünün katıldığını resmen açıkladı. Muhaliflerin dünkü kurultayın ardından noter çağırıp, basına “yeterli sayı bulunmadan kurultay topladılar” açıklamalarını da eleştiren Divan Başkanı Keskin, “Açıkladığım rakamlardan rahatsızlık duyanlar varsa, dışarıya çıkıp basına açıklama yapacaklarına, hazirun cetvelleri burada hazırdır. Onların görüşlerine sunuyorum” diye konuştu.

SAVCI SAYAN’IN GELİŞİ SIRASINDA ARBEDE
Bu arada, Kurultay’ın yapılacağı salonun girişinde, delegeler dışındaki parti üyelerinin salona alınmaması nedeniyle arbede yaşanıyor.
CHP’nin eski Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Savcı Sayan’ın, kurultay salonuna gelişinde arbede yaşandı.
Savcı Sayan, kurultayın yapıldığı salona koruması olduğunu söylediği bazı kişilerle birlikte girmek istedi. Polis ve bazı partililerin engeliyle karşılaşan Sayan, “İsa Gök’ün akıbetini yaşamak istemiyorum. Bunlar benim arkadaşlarım” diyerek koruması olduğunu söylediği kişilerle salona girmekte ısrar edince arbede yaşandı.
Bunun üzerine parti görevlileri salona sadece delegelerin girebileceğini belirterek, Sayan’ın koruması olduğunu söylediği kişilere engel oldu. Daha sonra Sayan, tek başına salona girdi. Bazı delegeler, Sayan’a “provokatör” diye bağırarak tepki gösterdi.
Arbede sırasında Sayan’ın koruması olduğu söylenenlerden biri, tartaklandı. Sayan’ın salona girişinin ardından polis, söz konusu kişileri salonun bahçesinin dışarısına çıkardı.
Zeynep GÜRCANLI / Aysel ALP (Hürriyet)