SİYASET: MUHALEFET ‘BOYKOT’ MERKEZ ‘ŞÖLEN’ DEDİ

CHP’de yarınki Olağanüstü Tüzük Kurultayı’nın gündemini Genel Merkez belirledi. Parti içi muhalefet kurultaya ‘katılmayın’ çağrısı yapıyor. Muhalefetin istediği tüzük kurultayı ise pazartesi yapılacak… CHP yönetiminin CHP’nin daha demokratik bir tüzüğe kavuşması amacıyla yarın yapılacak Olağanüstü Kurultay’ın “demokrasi şöleni” şeklinde geçeceğini belirtmesine karşın, muhalif kanat kurultayı boykot etme hazırlıklarını sürdürüyor. CHP Genel Merkezi’nin il teşkilatlarının, milletvekillerinin ve Parti Meclisi (PM) üyelerinin taleplerini dinleyerek son şeklini verdiği tüzük taslağının kabul edilmesi bekleniyor. 27 Şubat Pazartesi günü yapılacak ikinci kurultayda ise 362 muhalif delegenin değişiklik talep ettiği 9 maddenin görüşmeleri yapılacak. İki günlük kurultay maratonunu gerekçesi ve gündemi soru-yanıtlarla şöyle:

1- CHP’de neden iki ayrı olağanüstü kurultay toplanıyor?
-Muhalif delegelerin 9 maddenin değiştirilmesine yönelik taleplerini yeterli bulmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi yetkisini kullanarak 26 Şubat’ta toplanacak kurultay ile tüzüğün tamamının değiştirileceğini açıkladı. CHP’nin mevcut tüzüğü iki ayrı olağanüstü kurultay talebinin birleştirilmesini öngörmediği için, muhaliflerin talep ettiği kurultay kendi gündemleriyle 27 Şubat’ta toplanacak.

2- İmzacılar kim?
– 362 muhalif imzayı verenlerin eski Genel Sekreter Önder Sav’a yakın isimler olduğu belirtiliyor. Grubun sözcülüğünü eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı üstlenirken, eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay’ın da gruba destek verdiği biliniyor. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç da farklı taleplerle imza vererek, kurultayın olağanüstü toplanması çağrısına destek verdiler.

3- Kurultay’ın toplanmama olasılığı bulunuyor mu?
– CHP tüzüğüne göre, tek günlük kurultayın toplanabilmesi için salt çoğunluğun hazır bulunması yeterli olacak. Bu nedenle 625 delegenin kurultay salonunda bulunması durumunda kurultay çalışmalarına başlayacak. Olağanüstü kurultay talep eden muhalifler 362 imzayı genel merkeze iletti.

4- Kurultaylar nerede toplanacak?
– 26 Şubat tarihli Olağanüstü Kurultay, Ankara’nın en büyük spor salonu olan Ankara Arena Spor Salonu’nda seyircilerin de katılımıyla düzenlenecek. 27 Şubat’taki kurultay ise Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda seyircilere kapalı olarak toplanacak.

5- Genel merkezin tüzük taslağında neler var?
– Genel merkez tarafından kurultay delegelerine sunulacak tüzük taslağında şu öneriler bulunuyor:
* 80 olan PM üye sayısı 60’a düşecek.
* Kurultay’da genel başkanlığa aday olabilmek için delegelerin yüzde 10’unun imza vermesi yeterli olacak ve divan önünde imza şartı kaldırılacak. Mevcut uygulamada, bu oran yüzde 20 olarak belirleniyordu.
* İl ve ilçe kongreleri ile genel merkez organlarında çarşaf listenin asıl olması sağlanacak.
* Onur Kurulu oluşturulacak. Geçmişte parti bünyesinde önemli görevlerde bulunmuş genel başkan, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri yılda en az bir kere toplanacak.
* Milletvekili adayı belirlemede ön seçim esas olacak.
* Kadın kotası yüzde 33’e çıkartılacak, yüzde 10 oranında gençlik kotası getirilecek.

6- Muhalifler hangi maddelerin değişmesini istiyor?
– 362 imzalı çağrıcılar ise 9 maddede değişiklik talep ediyor. Bu değişiklik taleplerinin 7’sinin genel merkezin taslağında karşılandığı, 2’sinde ise mutabakat sağlanamadığı kamuoyuna yansıdı.

7- Değişecek tüzük ne zaman kabul edilmişti?
– CHP’de tartışılan ve hem parti yönetiminin hem parti muhalefetinin değiştirilmesi için yoğun çaba sarfettiği tüzük, 2008 yılında Deniz Baykal’ın genel başkanlığı, Önder Sav’ın genel sekreterliği döneminde değişmişti.

8- Muhaliflerin genel başkanlık talebi var mı?
– CHP tüzüğüne göre, olağanüstü kurultay çağrısı delegelerin salt çoğunluğuyla yapılmadığı için kurultayda seçim yapılamıyor.

9- “Yeni CHP” söylemine tepki mi?
– Sav’a yakınlığı bilinen partililerin yeni CHP söyleminden rahatsız olmaları, başlattıkları harekete “Yeniden CHP Hareketi” adını vermelerinden anlaşılıyor.

10- Kurultaylar Partisi, kaçıncı kez kurultaya gidiyor?
– Kamuoyunda kurultaylar partisi olarak bilinen ve parti içi hiziplerin en çok yaşandığı parti olarak Türk siyasetinde yerini alan CHP’de pazar günü 16. Olağanüstü Kurultay, pazartesi günü ise 17. Olağanüstü Kurultay yapılacak. Daha önce de 33 kez olağan kurultayını toplayan CHP, böylece şubat ayı tamamlanmadan tarihindeki 50. kurultayını yapmış olacak.
Meriç TAFOLAR / Milliyet