OTOMOBİL: GELECEĞİN OTOLARI KONUŞULDU

GELECEĞİN otomobilleri geçtiğimiz günlerde masaya yatırıldı. Rotary 2420. Bölge Federasyonu’nun; sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrencileri bir araya getirdiği Otomobil 2025 Paneli, 15 Şubat 2012 Çarşamba günü, İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle Makina Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Panel’i organize eden Esentepe Rotary Kulübü Başkanı Mert Güçlüer açılış konuşmasında, 1905 yılında Paul Harris ve 4 arkadaşı tarafından kurulan Rotary’nin “Kendinden önce hizmet“ ilkesi ile faaliyet gösterdiğini, iş ve meslek sahiplerini bir araya getiren dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti.

Güçlüer’in açılış konuşmasının ardından Auto Motor & Sport Genel Yayın Yönetmeni Halit Bolkan’ın yaptığı moderatörlüğünü panelde İTÜ Makina Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Ereke, FIAT Başkan Yardımcısı Ali Pandır ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar söz aldı.

Murat Ereke , İTÜ Makina Fakültesi Ototmotiv Birimi olarak otomotiv sanayine geçmiş yıllardan itibaren sektörün ihtiyaçları doğrultusunda destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini dile getirdi. özellikle 2000’li yıllardan sonra AR-GE’ye yönelikdiklerini dile getiren Ereke, “Üniversite – sanayi iş birliğini sağlamak önemli. Biz bu konuda önemli adımlar attık.” dedi. Geleceğin Türk otomotiv sektörünü üniversite tarafından destekleyecek altyapı çalışmalarını 80’li yıllardan itibaren uygulamaya başladıklarını dile getiren Murat Ereke, hala geliştirme planları yapıldığını sözlerine ekledi.

FIAT Başkan Yardımcısı Ali Pandır ise, “2025’in araçları kesinlikle elektrikli olacak.” dedi. Gelecekte araçlara daha çok özellik ekleneceğini de dile getiren Pandır, en önemlisinin “güvenlik” olduğunu düşündüğünü belirtti. Pandır ayrıca arabaların birbirleriyle, yolla konuşmasıyla kaza yapmayacağı aktif güvenlik sistemlerin geliştirileceğini ve böylece 2025’in otomobillerinin devrimci otomobiller olacağını söyledi.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, konuşmasında otomotiv sektörünün dünyada geçirdiği aşamalardan söz etti ve günümüzde üreticilerin öne çıkardığı en önemli özelliğin “çevrecilik” olduğunu dile getirdi. Ve bu çevrecilik anlayışı içinde karbondioksit salınımını en aza indirmek için alternatif bir enerjinin, elektrik enerjisinin gerektiğini ifade eden Aybar, Renault’un sürdürülebilir çevreci anlayışıyla ürettiği yeni elektrikli otomobillerini tanıttı.

Panelin kapanış konuşması yapan Rotary Dönem Guvernörü Fatih. R. Saraçoğlu da “Rotaryenler olarak, mesleki bilgi ve iş birliklerini, topluma yarar sağlayan etkinlikler organize ederek paylaşıyoruz. Bu panel de bunlardan biri. Otomotiv sektör temsilcilerini ve değerli akademisyenleri benim de mezunu olduğum üniversitenin öğrencileriyle bir araya getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.