SİYASET: “ERDOĞAN YAPILMAYANI YAPTI”

KILIÇDAROĞLU Meclis’ten geçen MİT yasası için, “artık Başbakan’ın özel göreviyle suç işlemek için örgüt kurulabileceğini belirterek, cumhurbaşkanına karşı dahi ‘saldırın’ emri verebileceğini” ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün CHP Parti Meclisi’nden önce MİT Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede şu görüşleri ortaya koydu: “Biz sorduk, ‘bu özel görevlendirdiğin adam Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mı, CIA ajanı mı, kim bu adam? Memur mu, esnaf mı, yoksa tinerci mi’ sorduk bunu. Değiştirmişler, kamu görevlisi olacakmış. Elinizi vicdanınıza koyun, geçmişteki faili meçhul cinayetlerin içinde kamu görevlileri var mıydı yok muydu? Onlarca kamu görevlisi, faili meçhul cinayetin faili olarak ortalıkta hala geziyor. Bu ülkede tetik çekenin sırtını sıvazlamadık mı biz? O zaman bu yasal yetki yoktu. Şimdi onun yetkisi de geldi. Bir Bakan çıkıyor, bu yasayı savunmak üzere, ‘Suça bulaşmadan örgüte sızmak mümkün değildir’ diyor. Yani ‘devlet illegaldir, devletin görevlileri illegal olayların içine gireceklerdir. Üstelik o görevliler de devletin en hassas kurumlarında çalışan görevliler’. Şimdi ben merak ediyorum, Sayın Hakan Fidan suça mı bulaştı, örgüte suça bulaşarak mı sızdı? Hayır. Sayın Fidan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı’ydı, Sayın Başbakan görev verdi, ‘git Oslo’da görüş’ dedi.

Sadece apoletleri yok
O zaman bu maddeyi niye getiriyorsunuz? Başbakan’ın özel göreviyle bazı kamu görevlileri gidip belli suçlara özgürce bulaşabilecekler. Nedir o suçlar? Suç işlemek için örgüt kurmak. Yani Başbakan özel görevli arkadaşlara diyecek ki ‘siz bir çete kurabilirsiniz, yasa dışı bir örgüt kurabilirsiniz, meraklanmayın arkanızda ben varım’. Yasa böyle diyor; düşmanlarla işbirliği yapmak. ‘Türkiye’nin çıkarları ne demek, size özel görev verdim, düşmanla iş birliği yapabilirsiniz’. Düşman devlette maddi ve mali yardım. ‘Bunu da yapabilirsiniz, meraklanmayın, ben imza atmadan kimse sizin hakkınızda soruşturma açamaz’. Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı. Olabilir ya, Sayın Erdoğan Sayın Gül’e kızabilir, ‘Bir saldırın bakalım itibarsızlaştırın şu adamı’ diyebilir. Geldiğimiz noktaya bakın, 12 Eylül paşalarının yapamadığını Recep Tayyip Erdoğan yapıyor. Birisinin apoletleri vardı, bunun yok.”
Kılıçdaroğlu, Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk’un konuyla ilgili Başbakan’a açık mektup gönderdiğini, tüm aydınlara da aynı görevin düştüğünü söyledi.