SANAT: CAN YÜCEL ŞİİRLERİNDEN

AFİFE Jale Sahnesi’nde Tiyatro Kumpanyası’ndan bir oyun sanatseverler ile buluşacak. Şubat ayının son haftalarında Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde programlar tüm hızıyla devam ediyor. Genco Erkal’ın Can Yücel’den uyarladığı “Can” isimli tiyaro oyunu, 26 Şubat Pazar günü saat: 18:00’de tiyatroseverler ile buluşacak. Kemal Kocatürk’ün yönettiği ve oynadığı “Can” adlı oyun ile ilgili bazı detaylar Tiyatro Kumpanyası ekibi tarafından şöyle aktarılıyor:
“Hayatın içinden bir an bile eksilmemiş, kendine bile sığmamış ve taşmış bir ozanı 85. doğum yılında kendi şiirlerinden uyarlanmış hayat öyküsüyle anmayı planlıyor “Tiyatro Kumpanyası”. “Can”ı Can Yücel Şiirlerinden Türk Tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal uyarlamış. Can Yücel şiirleri kadar muzip, sert, dik ve duyarlı, Türk resminin desen virtüözlerinden biri olarak kabul edilen Mehmet Güleryüz’ün “Can” için hazırladığı desenler de rol alacak Kemal Kocatürk’le birlikte… Oyunu Kemal Kocatürk yönetiyor ve oynuyor. Son yıllarda yaptığı rejiler ve oyunculuğuyla adından sıkça söz ettiren Kemal Kocatürk’e bu yolculukta, Ayça Kocatürk’ün müziği eşlik edecek. Müziğin de Can Yücel’in şiirleri, Mehmet Güleryüz’ün desenleri gibi, aynı yalınlığın içinden süzülerek seyircinin kulağına fısıldamasını istiyor Ayça Kocatürk. Üstüne üstlük “en az Can Yücel şiirleri kadar yalın ve tek başına duracak benim sahne plastiğim” diyor Sırrı Topraktepe. Sahneye yerleştirdiği bir merdiven, uzayın ve uzayın boşluğunda bütün yönlere anlamı somutlaştırırken, hepimizin evinde olması gereken bir objeymiş gibi kendi gerekliliğini ve hayatı kolaylaştırma çabasını bize dayatıveriyor. Sanki tüm bu olup biteni en yalın halleriyle ilk defa görüyormuşuz gibi hayatımıza sokuyor Aslı Atasoy’un ışığı…”
Kemal Kocatürk ile ilgili bazı detaylar ise şöyle:
“1 Nisan 1964, İstanbul doğumlu olan Kemal Kocatürk, İ.Ü. Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümünden 1989 yılında mezun oldu. 1993 yılı baharında “Usum yangın yerinde su damlacığı” isimli ilk şiir kitabı yayınlandı. Şehir Tiyatrolarında oyuncu ve yönetmen olarak görev almakta. Ayrıca İstanbul Halk Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer alıyor.”
Kemal Kocatürk’ün yazdığı oyunlar arasında şu başlıklar bulunuyor:
“1984 Bir Küçük Şairin Sevda Güzellemesi- Tek kişilik oyun, 1984 Nasrettin Hocalardan Biri- Tek kişilik oyun, 1989 Ölümle Randevu-kısa oyun, 1990 Kapalı bir dünya-kısa oyun, 1999 Küçük Prens (Exupery’nin romanından oyunlaştırma), 1996-2004 Kanatlı Doğanlar- Mitos-Boyut Yayınevi’nden yayınlandı, 2000-2004 Su izler-Mitos-Boyut Yayınevi’nden yayınlandı, 2004-Medeia (Euripides’den uyarlama)-Mitos-Boyut Yayınevi’nden yayınlandı, 2004 Barış için Savaş (Çocuk Oyunu)-Mitos-Boyut Yayınevi’nden yayınlandı, 2005 Oturan Boğa (Çocuk Oyunu)- Mitos-Boyut Yayınevi’nden yayınlandı, 2005 Karagöz Müzikali nam-ı diğer Leyla ile Mecnun, 2005 IV. Murat’ın Maskarası, 1998-2006 Barış (Aristophanes’ten uyarlama), 2006 Aşk Sözleri- W.Shakespeare’den uyarlama, 2006 Can Tarlası, 2007 Fıstıklar Ordusu.”