KENT: Cihannuma Mahallesi Muhtarı Ertan Kurtlutepe…

‘Mahallemize okul istiyoruz’
Mahalle turumuzu kaldığımız yerden devam etmeyi sürdürüyoruz. Bu kez Cihannuma Mahallesi’ndeyiz. Cihannuma’da geçen yıla nazaran büyük bir değişiklik yok ancak mahallede yaşayan vatandaşlar farklı konularıyla da istek, görüş ve önerilerini dile getiriyor.
Tarihi camileri ve çeşmeleriyle bilinen Cihannuma Mahallesi, günümüzde Beşiktaş’ın tarihi okullarıyla bütünleşmiş, yaklaşık 5000 kişinin yaşadığı önemli yerleşimlerden bir tanesi olarak göze çarpıyor. Yokuşlu sokakları ile size klasik bir İstanbul havası yaşatan mahallede nüfus artmış, ancak işyerlerinin kayıtları mahallede ikameti olmadığı için mahalle sakinlerinin sayısı 4000’e kadar düşmüş. Mahalle sakinlerinin yine en büyük sıkıntılarından bir tanesi trafik olarak karşımıza çıkıyor. Daracık sokaklara park edilen 4 – 5 araç, yolları kapatabiliyor ve böyle bir durumda ne ambulans, ne de itfaiye mahallenin sokaklarına girebiliyor. Mahalle sakinleri Beşiktaş Belediyesi’ne öncelikle, teşekkürlerini iletiyor ve hizmetlerden memnuniyetini dile getiriyor. Mahalleyi her zaman olduğu gibi yine hem sakinlerine hem de mahallenin doğma büyüme Cihannuma’lı Muhtarı Ertan Kurtlutepe’ye sorduk.
“ÖNCELİKLE OKUL YAPILSIN”
Mahallesinde tarihi yapıların bulunduğu ve bu tarihi yapıların yıpranmaya yüz tutması yerine, olumlu bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Cihannuma Mahallesi Ertan Kurtlutepe, “Mahallemiz tarihi yapılarla dolu bir mahalle ancak bu tarihi yapılara yeteri kadar sahip çıkılamıyor. Cihannuma’da tarihi çeşmelerimiz var ve bu çeşmelerin çoğunun restore edilmesi gerekir. Bunun yanısıra mahallemizde çok uzun bir zamandan bu yana kullanılmayan bir ahşap bina bulunmakta. Bu ahşap bina zamanında çok eskiden tekke olarak kullanılmış. Şu an metruk bir bina olarak duruyor. Bence buraya bir okul yapılmalı diye düşünüyorum. Binanın sahiplerinin de bu konuya duyarlı kalacaklarına inanıyorum. Umarım o alan değerlenir ve bu sayede mahallemize bir okul kazandırılır” dedi.
“KAR KIŞTAN ETKİLENMEDİK”
Kışın zor geçtiğini ve mahallesinin yokuşlu sokaklarının olmasına rağmen Beşiktaş Belediyesi’nin kapalı yol bırakmadığını dile getiren Muhtar Ertan Kurtlutepe, “Bu sene güneş yüzünü kimi zaman göstersede kış şartları olumsuz geçiyor. Mahallemiz çoğunlukla dik yokuşlardan oluşan ve kar yağdığında sokaklarımız en kısa zamanda buz tutuyor. Ancak belediyemiz bu zor şartlar altında çok iyi çalıştı ve hiçbir sokağımız kardan dolayı kapanmadı. Kayan yollar olmadığı için mahallemizde kazalarda olmadı, çok şükür. Buradan sizin aracılığınızla mahalle sakinlerim ve kendi adıma belediyemize tekrar teşekkür ediyorum. Aynı şekilde temizlik kar da daha zordur ama bu çalışmalarımız da aksamadı” dedi.
“TRAFİK SIKINTISI SÜRÜYOR”
Ertan Kurtlutepe sözlerini şu cümlelerle sürdürüyor; “Biz mahallemizde isteyen kişilere köprü oluyoruz ve ilgili birimlere isteklerini ulaştırıyoruz. Yabancı dil kursları isteniyor bunun yanı sıra beden, spor, müzik eğitimleri daha geniş kapsamlı olmasını istiyorlar. En büyük sorun otopark sorunu. İstanbul çapında bir sorun bu… Bizim mahallemizde de hırsızlık olayları yaşanmıyor demek isterdik ama az da olsa yaşanıyor maalesef. Ev kiralayacak kişiler ilk olarak bu mahalle güvenilir mi diye soruyorlar. Kendi tedbirimizi kendimiz almamız gerekiyor, ama her kapıya bir polis dikmenin imkanı yok. Öncelik kendi tedbirimizi almak ve yapılan hırsızlığı emniyete bildirmek ilk görevimiz… İhtiyaç halinde belediyemiz bizlerle ilgileniyor. Herkes görevinde ama insanlar iyinin daha da iyisine layıklar.”
Kentli ne diyor neler istiyor?..
“Trafik sorunumuz bitmek bilmiyor”
Cihannuma Mahallesi sakinleri mahallelerinden memnun olduklarını söylüyor bununla birlikte ilköğretim okulu ihtiyacı olduğunu ve okul istediklerini vurguluyorlar. Mahalle sakinleri trafik sorununu da dile getiriyor ve çare bekliyor. Buna göre, Cihannumalılar mahallelerinde veya yakın civarda yapılacak bir otoparkın bu sorunları azaltacağı görüşünde birleşiyor. Mahalle sakinleri şu görüşleri aktarıyorlar:
OKUL GEREKLİ: “Mahallemizde yaşayan vatandaşlarımız buraya ne zaman bir okul yapılacak diye konuşuyorlar. Bizim veya çevremizde bir mahalleye yapılacak bir okul bir çok aileyi rahatlatacaktır” Zehra Kurtlutepe.
BOŞ YERE YAPILDI: “Mahallemizin kaldırımları yapıldı ancak gerek var mıydı? Farklı bir kanıdayım. Bunun yanısıra yollarımız araç parklarıyla doldu. Mahallemde neredeyse adım atacak yer yok.” Murat Çelik.
DUBALAR KALDIRILSIN: “Bazı mahalle sakinleri araçlarını gelişi güzel park edince büyük sorunlar yaşanıyor. Yol kenarına yapılan dubalar araçlara zarar veriyor. Bunun yerine buralara bodur ağaçlar dikilmesi gerek.” Ömer Yetüt.
AMBULANS GİREMEDİ: “Geçenlerde mahallemize bir hastanın alınması için ambulans çağırıldı ancak ambulans 3 metrelik yola 5 dakikada zar zor geldi. Nedeni, gelişi güzel parklanma. İnsan hayatı bu kadar ucuz değil, olmamalı.” Nazike Düzen.
ÇEVREYE SAHİP ÇIKILMALI: “Mahallemiz ara sokaklarına girildiğinde keşfedilebilecek güzel bir mahalle olarak yapısını koruyor… Cihannuma Mahallesi’nde olmayı seviyorum. Ama en önemli sorunu mahallemizde, trafik sorunu. Çevreye sahip çıkılması da gerek. Diğer önemli sorun da okul eksikliği” Murat Çelikli.
MAHALLEMİZE OKUL LAZIM: “Dört yaşında bir kızım var okula başlayınca nereye yazdıracağımızı düşünmekteyiz. Mahallemizde bir okul olmaması sorun yaratıyor. Umarım mahallemize ya da yakınına bir okul yapılır.” Tuğba Çay.
NEDEN MAHALLEMİZDE OKUL YOK?: “Mahallemizde en büyük sıkıntıları sayacak olursam aklıma üç madde geliyor. Bunlardan bir tanesi trafik, bir tanesi okul sorunu, bir diğer sorun da trafik sorunununa bağlantılı olarak otopark eksikliği.” Hasan Öztürk.
OKUL YAPILMALI: “Mahallemizin ve çevre mahallerin en büyük sorunlarından bir tanesi de okul sorunu olarak biliniyor. Aileler ilköğretim okulu olmamasından dolayı şikayetlerini dile getirerek dert yanıyorlar.” Feyyaz Bey. (15/02/2012)