EMLAK HABERLERİ: SAHİBİNDEN SATILIK KELEPİR GÖKDELEN!..

ABD’de düşen fiyatlarla ev alma yarışına giren Türkler şimdi de kelepir gökdelenlere yöneldi. Türk yatırımcı Mükemmel Sarımsakçı, “Fiyatlar düştü, Türk işadamları bina arıyor” dedi. Küresel ekonomileri türbülansa sokan kriz, ABD’de gayrimenkul fiyatlarını yarıya yarıya düşürdü, iş dünyasına da fırsat yarattı. Türkiye’den sanatçılar, profesyonel yöneticiler ABD’de ucuz ev arayışına girerken işadamları ise kelepir gökdelenlere göz dikti. ABD’de peş peşe aldığı dev binalarla adı ‘Turkish Trump’a çıkan işadamı Mükemmel Sarımsakçı, Türkiye’den birçok ünlü işadamının ABD’de merkezi yerlerde bina aradığını ve uygun projeler hakkında kendisinden bilgi aldığını belirtti. 2010 başında Kaliforniya eyaletindeki Bay Area adlı bölgede iki yapıya 35 milyon dolar, ardından da Oakland’da 204 bin metrekarelik Edgewater Park Plaza’yı 12 milyon dolara satın alan Sarımsakçı, geçen yılı Dallas’ın en yüksek binalarından biri olan First National Bank’ın 191 metre uzunluğundaki binayı devralarak kapattı. 30 milyon dolara satın aldığı dev gökdeleni 125 milyon dolarlık yatırımla 2014’te kentin en yüksek yapısı olarak açmaya hazırlanan Sarımsakçı, 2012’ye ise geçtiğimiz günlerde Butler Brothers’ın binasını alarak girdi. Sabah Gazetesi’ne hem ABD’deki emlak piyasası hem de kendi projeleri hakkında bilgi veren Sarımsakçı, “ABD’de her şeyin değeri düşebilir ama illa yükselir. Türk patronlar da bunun farkına vardı” dedi.

4 BİNA LİSTEDE
ABD’ye 1986’da Standford Üniversitesi’nde eğitimini tamamlamak için giden Sarımsakçı, Betchel dahil dünyaca ünlü firmaların Ortadoğu, Orta Asya’da projelerini yönetti. Kurduğu Alterra Investment ile ABD’de bina avına çıkan Sarımsakçı, “Kriz büyük bir fırsat yarattı ve ben de birkaç milyon dolarlık binaları alıyorum” dedi. Sarımsakçı şimdilerde dört büyük bina için daha görüşüyor: 71 metre yüksekliğindeki Hilton Statler, 81 yıllık ve 96 metrelik Petroleum Tower, 17 katlı Corrigan Tower ve 197 metre uzunluğundaki Thanksiving Tower… Sarımsakçı, “Bu binaların en ciddi talibi benim. Muhtemelen birkaç aya kalmaz projelerimi sunar, devralırım” diye konuştu.

Nijer’e 75 metrelik özgürlük heykeli
Panama’dan Özbekistan’a 4 kıtada proje yaptıklarını söyleyen Mükemmel Sarımsakçı, “Son olarak Nijer bizden büyük bir proje talep etti ve geçen hafta Nijer Başbakanı Brigi Rafini ile görüşmemiz oldu. Kıtanın en fakir ülkelerinden biri ancak büyük bir açılım yapmak istiyorlar. Parlamento binası, yol ve altyapı çalışması olacak. Afrika’nın en yüksek anıtını yapmamız istendi. 40 milyon dolara mal olacak 75 metre yüksekliğinde bir özgürlük anıtı planlanıyor” dedi.

Nijerya’ya 150 bin kişilik finans merkezi
140 milyon nüfusa sahip Nijerya Hükümeti Afrika’nın finans merkezi olmak için bir çalışma başlattı. 100 hektarlık bir alan üzerinde 60 bin kişinin yaşayacağı, 150 bin kişinin çalışacağı bir kent kurmak istiyor. Sarımsakçı, “Projede 150 kat yüksekliğinde kıtanın en büyük binası yapılacak. Toplam 6 milyar dolarlık projede 3 milyon metrekarelik ofis, rezidans, otel ve AVM olacak” dedi.
Sabah