SPOR: FUTBOLDA KARAR GÜNÜ

ŞİKE ve teşvik eylemlerine verilecek cezalar konusunda bugün bir araya gelecek olan Futbol Federasyonu,krizden kurtuluş formülünü arayacak. Egemenoğlu şu ana kadar 262 delegenin katılacağını bildirdi. Futbolda şike ve teşvik eylemlerine verilecek cezaların
tartışılacağı Futbol Federasyonu olağanüstü genel kurulu bugün Ankara’da gerçekleştirilecek. 3 Temmuz’da patlak veren şike soruşturmasıyla sıkıntılı günler geçiren Türk futbolu, olağanüstü genel kurulda krizden çıkış formülünü bulmaya çalışacak.
Bir süredir UEFA ve Kulüpler Birliği Vakfı ile temasta olan Futbol Federasyonu, şike-teşvik suçu işleyen kulüplere bir defaya mahsus küme düşürme yerine, puan silme, para cezası ve Avrupa kupalarından men gibi cezalar içeren yaptırım paketini genel kurulun onayına sunacak.

Vakıf hazırlayacak
Ankara’da saat 11.00’de başlayacak olağanüstü genel kurul tek gündem maddesi ile toplanacak. Genel kurulda tartışmaya açılacak önergeyi Kulüpler Birliği Vakfı hazırlayacak. Buna göre adı şike ve teşvik eylemine karışan takımlardan ilk etapta 12 puan silinecek. Daha sonra kaç kez şike ve teşvik girişimi olduğu göz önüne alınarak eksi puanlar artırılacak. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, puan silmenin dışında 2 ile 10 milyon lira arasında para cezası kesebilecek. Şike ve teşvik yaptığı saptanan takım hangi maçlarda bu eyleme karıştı ise hükmen yenik ilan edilecek ve yayıncı kuruluştan elde ettiği geliri rakip takıma ödemek zorunda kalacak.

Avrupa yasak
Önerge aynen kabul edildiği takdirde şike-teşvik suçu işleyen takımlar otomatikman bir yıl UEFA kupalarından men edilecek. Suçun ağırlığına göre bu süre artabilecek. Bilindiği gibi savcılık iddianamesinde 8 kulübün adı yer almış, Futbol Federasyonu Etik Kurulu da ilk incelemesinde aynı sayıda takımdan söz etmişti. İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ve talep edilen belgelerin federasyona ulaşmasından sonra Etik kurulu ikinci kez göreve davet edilmiş, PFDK ise dosyada adı geçen kişilerin 20 gün içinde yazılı savunmalarını vermelerini istemişti.

Mart’ta karar
UEFA’nın da onayı alınarak olağanüstü genel kurula getirilen önerge kabul edildiği takdirde Futbol Federasyonu, Play-Off maçları öncesi, yani mart ayı sonuna kadar şike ve teşvik cezalarını açıklayacak. Bu durumda normal sezonu ilk dört sırada bitiren takımlardan adı şikeye karışan var ise puanları silindikten sonra Play-Off maçlarına geçilecek.
Fener itiraz edecek
Bugünkü genel kurulda Fenerbahçe Asbaşkanı Nihat Özdemir bir konuşma yaparak UEFA’nın diretmesiyle alınacak bir kararın futbolda telafisi zor sıkıntılara yol açacağını ifade edecek. Özdemir adil bir yargılama ve savunma sürece yaşanmasını isterken, önergenin kabul edilmemesi yolunda görüş bildirecek. Sarı-lacivertli yönetici, şike sürecinde yıprandığını iddia ettiği Futbol Federasyonu’nun güven tazelemesi gerektiğini ve seçimli bir kongrenin şart olduğunu da dile getirecek.

262 delege hazır
Futbol Federasyonu yönetim kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu, bugün yapılacak genel kurula şu ana dek 262 delegenin katılacağını bildirdiğini, kongre saatine kadar bu sayının artabileceğini açıkladı. Egemenoğlu toplantı yeter sayısının bulunmasından sonra divan başkanlığı seçimine geçileceğini, ardından 58. maddeyi ikame edecek cezaları içeren önergenin delegelerin tartışmasına açılacağını kaydetti.

Medya ilgisi
Olağanüstü genel kurulu 100’ün üzerinde medya mensubunun izleyeceği öğrenilirken, toplantının yapılacağı Sheraton Oteli’nde olağanüstü güvenlik önlemleri alınacağı, akreditasyon yaptırmayanların salona giremeyeceği bildirildi. Süper Lig’de dün oynanan maçlar nedeniyle bazı kulüp başkanları gece geç saatte Ankara’ya gelirken, bazı delegelerin de bu sabah Başkent’te olmasının beklendiği vurgulandı.