AKTÜEL: CHP’DE KURULTAY SESLERİ

ESKİ Genel Başkan Deniz Baykal ile eski Genel Sekteret Önder Sav’ın başını çektiği muhaliflerin olağanüstü tüzük kurultayı için gerekli 256 imza barajını aşması CHP’yi kurultay sathı mahaline sürükledi. Hazırlanan tüzük taslağında ‘genel başkanlık yetkilerini düzenleyen 39. madde’ konusunda anlaşmazlığa düşmelerine karşın Baykal ile Sav arasında genel anlamda tüzük kurultayı yapılması için mutabakat sürüyor. Baykal ‘güçlü genel başkanlık’ Sav ise ‘güçlü genel sekreterlik’ modelinde ısrarcı.
Sav ekibi şu ana kadar 350 imzayı aştığını ifade ediyor. Bu ekibin koordinatör isimleri, imzaların bir-iki gün içinde Genel Merekez’e sunulacağını, CHP yönetiminin de bir an önce tüzük kuraltayı takvimini ilan etmesi gerektiğini savunuyor. CHP Tüzüğü, imzaların tesliminden sonra kurultayın 45 gün içinde yapılmasını öngörüyor.

KILIÇDAROĞLU: TAMAM
Seçildiği 2010 Mayıs’ından bu yana bütün platformlarda ‘Ben de daha demokratik bir tüzük istiyorum, ben de ön seçim istiyorum’ diyen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da edinilen bilgilere göre tavrını netleştirdi. Kurmaylarıyla süreci değerlendiren CHP liderinin, ‘Bir an önce yapalım, hukuki bir çıkmaza düşmeden tartışmayı sonuçlandıralım. Bunun ardından da büyük kurultayımızı yapıp yerel seçim startımızı verelim’ dediği öğrenildi.

Muhalefetin tüzük taslağından
Muhalİflerİn hazırladığı tüzük taslağından bazı bölümler şöyle:
Genel seçimler öncesinde tüm seçim bölgelerinden ‘ön seçim’ sisteminin uygulanması,
Büyük kurultaylardaki parti meclisi (PM) seçimlerinde ‘çarşaf liste’ yönteminin kullanılması,
Genel başkan, ilçe ve il başkanlığı adaylıkları için delegenin yüzde 20’sinin desteğini alma şartının kaldırılması,
Hazine yardımının yüzde 40’nın örgütlere aktarılması,
Yönetimlerde yüzde 10 gençlik kotasının getirilmesi.
A. Rezzak ORAL / AKŞAM