AKTÜEL: BAKAN’DAN ELEKTRİK KESİNTİSİ AÇIKLAMASI

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik kesintisine yol açan trafo patlamasının olumsuz hava şartlarından kaynaklandığını belirterek, “Hava şartları çok daha olumsuz olursa farklı sıkıntılar için bizler daha teyakkuz halinde bekleriz. Enerji mühendisleri, elektrik mühendisleri bu tür hareketleri beklerler.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi ve Sincan Çocuk Kulübü üyeleri ile Bakanlık’ta bir araya geldi. Bakan Yıldız, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. Yıldız, Cumartesi günü 6 ili etkileyen elektrik kesintisi ile ilgili bir soru üzerine, olayın olumsuz hava şartları nedeniyle yaşandığını söyledi. Elektrik sistemini, bir tahterevalliye benzeten Yıldız, “Eşit yüklerin olması lazım… Elektrik üretimi ile tüketimi de böyle. Dengenin bozulmaması lazım. Bir yandan elektrik üretiyorsunuz, bir yandan tüketiyorsunuz. Bunlar eşit olduğu zaman sistem dengeli yürüyor. O patlama ile denge bozuldu. Bir anda bir taraf aşağıya doğru indi ve birbirini tetikledi.” değerlendirmesinde bulundu.
Olumsuz hava şartlarında bu tür olayların dünyanın her yanında yaşanabildiğini ifade eden Yıldız, ABD’de bu nedenle 60 milyon kişinin 36 saat boyunca elektriksiz kaldığını dile getirdi. Yıldız, hafta sonu yaşanan olay nedeniyle İstanbul’da bazı semtlere 3-4 saat elektrik verilemediğini belirterek, “Böyle birbirini tetikleyen ve gittikçe daha geniş alana yayılan sistem, bir fili yerinden kaldırmaya dönüyor. O fil yere düşüyor ve siz onu yerinden kaldırmaya çalışıyorsunuz. Biz buna sistemin tekrar toparlanması diyoruz.” diye konuştu.

“İLETİM VE DAĞITIM HATTIMIZ DÜNYANIN ETRAFINI 25 KEZ DOLAŞABİLİR”
Brezilya ve Rusya’da da benzer olayların geçmişte yaşandığını hatırlatan Yıldız, şu değerlendirmede bulundu: “İşletmenin olduğu yerde bu tür kesintiler olabiliyor. Bizim iletim ve dağıtım hattımızın uzunluğu yaklaşık 1 milyon kilometre civarında. Bu teller dünyanın etrafını 25 defa dolaşabiliyor. O yüzden bu bir işletmecilik. Zaman zaman aksaklıklar çıkabilir. Bu işi bilenler bunların başımıza gelebileceğini de tahmin ederler. Bundan sonra olmaz diye bir garanti var mıdır? Hava şartları çok daha olumsuz olursa farklı sıkıntılar için bizler daha teyakkuz halinde bekleriz. Enerji mühendisleri, elektrik mühendisleri bu tür hareketleri beklerler. Ancak biz bu tür sıkıntıların olmaması için bütün arkadaşlarımız ile beraber, yoğun çaba sarf ediyoruz. Ama canlı bir işletme bu. O işletmeye daima dikkatle bakıp, bunun üzerinde tabi ki bakım onarım, tadilat- tamiratları da zamanında yapabiliyor olmak lazım. Ben önceki gün gayret gösteren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”