SPOR: LEFTER OMUZLARDA SON YOLCULUĞUNA ÇIKTI

TÜRK Futbolu ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Lefter Küçükandonyadis dün Büyükada’da toprağa verildi. Büyük usta için dün sabah Şükrü Saracoğlu Stadı’nda düzenlenen törene binlerce taraftar katılırken, duygusal anlar yaşandı. Türk futbolu ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Lefter Küçükandonyadis için Şükrü Saracoğlu’nda tören düzenlendi. Rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede cuma akşamı vefat eden 86 yaşındaki “Ordinaryüs” lakaplı efsane futbolcu için yapılan tören, sarı-lacivertli camianın yanı sıra diğer çok sayıda kulübün yöneticileri, temsilcileri ve eski sporcuları olmak üzere, futbol camiasını Kadıköy’de bir araya getirdi.
Lefter’in Türk Bayrağı ve Fenerbahçe Kulübü’nün bayrağına sarılı naaşı saha içinde hazırlanan platforma konulurken, platformun bir tarafında Türk Bayrağı diğer yanında da Fenerbahçe bayrağı yer aldı. Lefter’in naaşını saha içine futbolcular taşırken, futbolcular ve teknik heyet daha sonra yay şeklinde dizilerek bir süre Lefter’in naaşının arkasında bekledi. Futbolcular bir süre sonra da tribüne çıkıp töreni buradan takip etti. Töreni izlemeye gelen yaklaşık 15 bin Fenerbahçeli ve diğer kulüplerin taraftarları, bu kez tezahüratlarını Lefter için yaptılar. Töreni izleyenler Maraton VIP ve Fenerium alt tribünü doldururken, tören başlayana kadar karşılıklı tezahüratlarla efsane futbolcunun ismini andılar. Fenerbahçe taraftarları, Lefter Küçükandonyadis için Türk Telekom kale arkası tribünde koreografi hazırladı. Maçlarda çeşitli mesajlar verilen koreografi bu kez Lefter için yapıldı. Taraftar alınmayan kale arkası üst tribüne konulan renkli kartonlarla büyük boyutta ’Ordinaryüs” yazısı yazılırken, bu tribünün alt kısmındaki pankartta da “Hakkını Fenerbahçeliliğimize helal et” yazısı yer aldı. Maraton tribünü üst bölümüne ise Lefter ile Aziz Yıldırım’ın birlikte görüntülendikleri büyük boyutlu fotoğraflar asıldı.
Migros kale arkası tribünde Lefter’in elinde kupayla fotoğrafının bulunduğu “Ver Leftere Yaz Deftere, Kalbimizdesin” yazılı pankart açıldı. Stadın elektronik reklam panolarından ise “Rahat uyu, çubuklu bize emanet” yazısı yayınlandı.
Törenin sonunda Lefter Küçüandonyadis’in naaşı, futbolcuların omuzlarında “Samanyolu” şarkısı eşliğinde sahadan çıkarıldı ve cenaze arabasına konularak Büyükada’ya doğru hareket etti.

Hep beraber uğurladılar
Fenerbahçe Kulübü, Lefter’in cenaze töreni için tüm kulüp taraftarlarına “Gelin eski günlerdeki gibi beraber olalım, Lefter’i birlikte uğurlayalım” çağrısında bulunmuştu. Şükrü Saracoğlu Stadı’nda dün bu davete kayıtsız kalmayan Beşiktaşlı ve Galatasaraylı taraftarlar büyük ustayı omuz omuza uğurladı. Ezeli rakiplerin dışında birçok kulübün taraftarı da Kadıköy’deki törende yerini aldı.

Ada doldu, taştı!
Efsanenin naaşı omuzlarda adaya çıkarılıp, tören için Aya Dimitri Kilisesi’ne götürüldü. Lefter için Büyükada’da düzenlenen törene Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da katıldı. Törende Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir’in yanı sıra çok sayıda yönetici, Lefter’in ailesi ve yakınları, Büyükada’daki tanıdıkları ve taraftarlar yer aldı. Tören sırasında kilise dolarken, kilisenin dışında da çok sayıda taraftar bulundu. Kilisede düzenlenen törenin ardından Lefter’in cenazesi alkışlar ve tezahüratlarla, atların çektiği cenaze arabasına konularak defnedilmek üzere Büyükada Rum Ortodoks Kabristanı’na götürüldü.

Torunu ağladı
Törende Lefter’in torunları Özcan Katmer ve Özlem Katmer konuşma yaptılar. Özlem Katmer gözyaşlarını tutamadığı konuşmasında, “Dedemizi aklımız ermeye başlayıncaya kadar sadece dede olarak biliyorduk. Daha sonra dünyanın en şanslı torunları olduğumuzu anladık. Kendisini hiçbir zaman bir büyüklük kompleksi içinde görmedik. O mütevazılık denilen unsurun önde gelen bir elçisiydi adeta” ifadelerini kullandı. Özcan Katmer’in konuşması sırasında Aziz Yıldırım’dan bahsetmesi üzerine de tribünler Yıldırım için tezahüratlar yaptılar.

Özdemir karşıladı
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın yanı sıra Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de törene katıldı. Fenerbahçe Başkan Vekili Nihat Özdemir ve yöneticiler gelenleri protokol tribünü girişi önünde karşılarken, stada gelenler arasında UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, yönetici Servet Yardımcı, Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Ali Dürüst, yönetici Refik Arkan, Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar, Beşiktaş Kulübü İkinci Başkanı Metin Keçeli ve Genel Sekreter Fahrettin Curoğlu da yer aldı.