AKTÜEL: “MANASTIR DOĞUM YERİM” BEŞİKTAŞ’TA

BEŞİKTAŞ Belediyesi’nin düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği Balkan ülkelerinde “Manastır Doğum Yerim” (Bitola Moj Roden Kraj) isimli şarkıyla özdeşleşen müzisyen Hayri Demirovski’nin (1927 – 2009) yaşam öyküsünü anlatıyor. Yönetmenliğini Yasin Ali Türkeri’nin yaptığı “Manastır Doğum Yerim” 18 Ocak 2012 Çarşamba akşamı Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda izlenebilir. Beşiktaş Belediyesi’nin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği’yle gerçekleştirdiği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği “Manastır Doğum Yerim” isimli belgeselle devam ediyor. 18 Ocak 2012’de Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda gerçekleştirilecek belgesel gösteriminin ardından düzenlenen söyleşi bölümüne filmin yönetmeni Yasin Ali Türkeri, karikatürist Erdoğan Bozok ve müzisyen Muammer Ketencoğlu konuk olacak.
“Manastır Doğum Yerim” isimli belgesel Balkan ülkelerinde “Bitola Moj Roden Kraj” (Manastır Doğum Yerim) isimli şarkıyla özdeşleşen müzisyen Hayri Demirovski’nin yaşam öyküsünü anlatıyor. Makedonya’nın Manastır şehrinde insanlar güne bu şarkıyla başlıyorlar ve günün bitmek üzere olduğunu da bu şarkıyla öğreniyorlar. Bunun nedeni şehirdeki saat kulesinin çanlarının yarım asırdan uzun süredir her gün Bitola şarkısını çalmasıdır. Belgesel, 1927’de Manastır’da doğan, 2009’da ise İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki evinde vefat eden Demirovski’nin yaşam öyküsünü kendi anılarının yanı sıra eski dostu Fadıl Beydilli’nin ve müzisyen arkadaşı İrşad Aydın’ın İstanbul’dan Manastır’a doğru gerçekleştirdikleri yolculukla birlikte anlatıyor.
“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği kapsamında 25 Aralık 2011 Çarşamba günü Son Amazon ve Ben Geldim Gidiyorum isimli iki belgesel aynı akşam gösterilecek.

‘Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit’ hakkında:
2010 yılı Şubat ayında Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliğiyle ilki düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği kapsamında bugüne kadar 2 sezonda 7 farklı ülkeden 51 belgesel izleyicilerle buluştu. Etkinlik kapsamında her Çarşamba saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda belgeseller gösteriliyor. Gösterimin ardından belgeselin yönetmeni ve bir gazetecinin katıldığı bir söyleşi gerçekleştiriliyor.

“Manastır Doğum Yerim”

Tarih: 18 Ocak 2012, Çarşamba

Yer: Levent Kültür Merkezi

Saat: 19.00

Yönetmen: Yasin Ali Türkeri

Yapım: Türkiye

Yapım yılı: 2011

Süre: 70′

Dil: Türkçe – Makedonca