SPOR: KUPA FENER’DE

58. maddede ‘şike yapanlar düşer’ hükmü değişmeyecek. Şampiyonluk kupası ise Fenerbahçe’de kalacak. Konuyla ilgili Akşam Gazetesi’nden Bahadır Çokişler’in haberine göre alınan kararları şu şekilde yorumlamak gerekir:

1 – Şike yapana af yok ama!
İlk bakışta alınan kararlardan ‘şike yapana af çıkması söz konusu değil’ gibi bir sonuç çıktığı izlenimi oluşsa da işin aslı öyle değil. Bu açıklamada, ‘Şike yapan düşecek’ vurgusu olası kararlara karşı gelecek uluslararası baskılar önünde kalkan görevi görecek.

2 – 58. madde revize ediliyor
‘Şike yapan küme düşer hükmü’ aynen muhafaza edilecek. Ancak ‘şikeye teşvik’ suçuna puan silme, ‘teşvik ve teşviğe teşebbüse’ de para cezası verilecek. Yani F.Bahçe’nin işlediği suç ‘şike’ değil, ‘şikeye teşebbüs’ olarak yorumlanacak ve sarı-lacivertli kulübe bu nedenle puan silme, ayrıca teşvik nedeniyle de para cezası verilecek. Beşiktaş, Trabzonspor ve diğer kulüplere de bu emsalde cezalar uygulanacak. Şampiyonluk kupası da Fener’de kalacak.

3 – ‘Gereken ceza verildi’ imajı
Uluslararası kurumlara da ‘Gereken cezayı verdik’ mesajı gönderilecek. İçeride tutuklu bulunanların da ‘şike’ yüzünden değil, ‘çete’ zanlısı oldukları için yattıkları anlatılacak. Ayrıca şike teşebbüsü ve teşviğin sahaya yansımadığı da savunulacak.

4 – UEFA’dan benzer bir ceza!
UEFA’nın Türk kulüplerine TFF’nin verdiği cezalar doğrultusunda ceza vermesi bekleniyor. Örneğin F.Bahçe’ye Avrupa’dan men, diğer kulüplere de daha hafif cezalar verilmesi bekleniyor.

5 – ‘Karar ortak alındı’ mesajı
Ortak proje imajı var: Bu değişiklik tasarısı üzerinde kulüp temsilcileri çalışacak ve tasarı 26 Ocak’ta, olağanüstü genel kurulda oylanacak. Bu şekilde ‘kulüplerin ortak kararı’ imajı verilecek. Ayrıca ‘sportif suçluların’ savunmaları alınsın ve ‘mümkün olduğu kadar adil cezalar verilsin’ düşüncesi ortaya konacak.