AKTÜEL: PARALEL YOLCULUĞA ÇIKIYORUZ

BEŞİKTAŞ Belediyesi’nin düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği Kıbrıs sorununu inceleyen iki bölümlük belgeselle devam ediyor. Türkiye’den usta yönetmen Derviş Zaim ve Rum kesiminden Panicos Chrysanthou’nun yönetmenliğini yaptığı iki bölümden oluşan “Paralel Yolculuklar” belgeselinde 1974 yılındaki sıcak savaş sırasında hem Türk, hem de Rumların yaşadığı olaylar ele alınıyor. Türk-Rum ortak yapımı olan “Paralel Yolculuklar” belgeseli 14 Aralık 2011 Çarşamba akşamı Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi’nde izlenebilir.
12 Aralık 2011; İstanbul — Beşiktaş Belediyesi’nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği’yle birlikte gerçekleştirdiği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği 14 Aralık’ta gösterilecek olan “Paralel Yolculuklar” belgeseliyle devam ediyor. Türk ve Rum ortak yapımı olan belgeselde yaklaşık yarım yüzyıldır çözüm arayışları süren Kıbrıs adasındaki insan dramına ışık tutuluyor. Belgesel gösteriminin ardından düzenlenecek söyleşi bölümünün konuğu ise yönetmen Derviş Zaim ve Özgür Mumcu olacak.
“Paralel Yolculuklar” belgeselinde Rum yönetmen Panicos Chrysanthou, kamerasını Kıbrıslı Rumların 1974 yılındaki sıcak savaş sırasında yaşadıklarına yöneltiyor. Türk yönetmen Derviş Zaim de adadaki Türklerin benzer deneyimlerini açığa çıkarmaya çalışıyor. Bu kapsamda “Paralel Yolculuklar”, toplu kıyımlara maruz kalmış köyler, kocası kayıp kadınlar, altı yaşında babasını kaybeden çocuklar, savaşta sakat kalmış olmasına rağmen yaşama bağlılığını kaybetmemiş askerler, babası öldürüldüğü halde barış için iki toplumdan üyelerin yer aldığı koroda şarkı söyleyen insanları konu alıyor. İlk özel gösteriminde izleyicileri gözyaşlarına boğan belgesel, Kıbrıs’ı hem Türk, hem de Rum perspektiflerinden ele alan ender bir yapım olarak dikkat çekiyor.
“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği, 21 Aralık Çarşamba akşamı gösterilecek Khalil Dreifus Zaarour imzalı “Malaki / Meleğin Kokusu” belgeseliyle devam edecek.
‘Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit’ hakkında:
2010 yılı Şubat ayında Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliğiyle ilki düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği kapsamında bugüne kadar 2 sezonda 7 farklı ülkeden 51 belgesel izleyicilerle buluştu. Etkinlik kapsamında her Çarşamba saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde belgeseller gösteriliyor. Gösterimin ardından belgeselin yönetmeni ve bir gazetecinin katıldığı bir söyleşi gerçekleştiriliyor.

“Paralel Yolculuklar”
Tarih: 14 Aralık 2011, Çarşamba
Yer: Levent Kültür Merkezi
Saat: 19.00
Yönetmen: Derviş Zaim / Panicos Chrysanthou
Yapım: Türkiye – Yunanistan
Yapım yılı: 2004
Süre: 120′
Dil: Türkçe – Yunanca; İngilizce ve Türkçe altyazılı

*Katılım ücretsizdir.