AKTÜEL: KILIÇDAROĞLU’NUN İDDİASI GÜNDEM YARATTI

CHP lideri, HSYK’nin iktidar ağırlıklı bir kurul haline geldiğini belirtirken AKP grubunun da ‘Erdoğan’ı ikna etmeden yasa çıkaramadığını’ ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HSYK’nin seçtiği Yargıtay üyelerinin ortak hareket ettiğini belirterek Yargıtay’ın altüst edildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Bir karar var, 4’e 1 çıkıyor, o daire tümüyle değiştiriliyor. Ve aynı dava yeniden geliyor bu sefer sonuç farklı çıkıyor” dedi.
Kılıçdaroğlu, TRT1’de yayımlanan bir programda soruları yanıtladı. HSYK ile ilgili tartışmayı değerlendiren Kılıçdaroğlu, HSYK’nin eski yapılanmasını en çok kendilerinin eleştirdiğini ancak bugün iktidar ağırlıklı bir kurul haline geldiğini söyledi. Kurula yargıçların seçtiği üyeler yerine Adalet Bakanlığı’nın bürokratlarının geldiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Turgut Kazan’ın bugün (dün) Cumhuriyet gazetesinde çok güzel bir yazısı var. Binlerce hâkim arasından 6 binini seçmek için her dosyaya 8 saniye düşüyor. Demek ki önceden bir hazırlık var. 8 saniyede bir dosyayı incelemek mümkün değil. 160 yargıç atandı yine itirazımız yok ama 160 yargıç ortak hareket ediyorsa bir yanlışlık var” dedi.

‘Bir kişinin ağzına bakıyorlar’
Kılıçdaroğlu, şike yasasında olduğu gibi diğer tartışmalı konularda neden uzlaşılamadığını sorusuna, “Koskoca AKP grubu bir kişinin ağzına bakıyor. Bakınız, uzun tutukluluk süresinden Cumhurbaşkanı, bazı bakanlar şikâyetçi hatta HSYK birinci başkanı şikâyetçi. O zaman soru şu, neden çözülmez bu? Bir kişi ikna edilmediği için: Sayın Recep Tayyip Erdoğan; o ikna edilemediği sürece bu yasa parlamentodan geçmiyor” yanıtını verdi.
Medyanın muhalif olması gerektini kaydeden Kılıçdaroğlu, hükümetin Van depreminde resmen çuvalladığı, ama sanki Van’da hiçbir şey olmamış gibi bir tablo verildiğini söyledi.
Kılıçdaroğlu, Suriye ile ilgili de “büyük bir senaryonun küçük bir parçası” yorumunu yaptı. Kılıçdaroğlu, “Ortadoğu’da İran’ı yalnızlaştırmak Suriye’nin elini güçlendirmektir. Bu senaryoyu niye görmüyoruz biz. Suriye’de eğer yönetimi değiştirip İran karşıtı bir yönetim oluşturulabilirse İran yalnızlaşacak. Arap Birliği Suriye’de demokrasi olmadığını söylüyor. Tam mizah konusu, hangi Arap ülkesinde demokrasi var ki ” görüşünü dile getirdi.
Kılıçdaroğlu AB ile ilgili de AKP’nin süreci kullandığını ididasını yineledi.
Cumhuriyet