AKTÜEL: GÖKDELENLER FELAKETE DAVETİYE ÇIKARIYOR

İŞYERLERİ veya binaların daha yapım aşamasında altyapılarının binanın büyüklüğüne ve yapısına göre kurgulanmadığını vurgulayan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü İklim ve Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Gökdelenler inşa ediyoruz ama altyapımız hala iki katlı bina altyapısı” dedi.

Son dönemde bazı yağışların, kentler için son 30 veya 40 yılın en fazla miktarlı olarak duyurulduğunu, bu durumun normal karşılanması gerektiğini dile getiren Karaca, “Uzun süre yoğun miktarlı yağış olmayan yerlerde 30-40 yılda böyle rekor yağışların oluşması normal. Bazı çevreler bu durumu her ne kadar küresel ısınmaya bağlasa da bunun bilimsel dayanağı yok” diye konuştu.

Yurt dışındaki bazı örneklere değinen Karaca, “Örneğin Amerika’da Los Angeles’te de 30-40 yılda bir aşırı yağış olur, ancak orada yol büyüklüğünde altyapılar var. Bu büyüklükteki bir altyapıda suyun sel oluşturması mümkün olmuyor. Bu örnekler, iyi bir şehir ve bölge planlamasının, aşırı yağışlarda can ve mal kaybını önleyeceğini göstermekte” dedi.