AKTÜEL: LEVENT’TE ‘OSMANLIDA KÖLELİK’ TARTIŞILIYOR

GEÇEN hafta 3. sezonuna başlayan “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinin ikinci haftasında Gül Muyan’ın yönetmenliğini üstlendiği “Arap Kızı Camdan Bakıyor isimli belgeseli gösteriliyor. Beşiktaş Belediyesi’nin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği ile birlikte düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği 3. yılına girdi. Her çarşamba saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen gösterimler sayesinde belgesel severler dünyanın dört bir yanında çekilmiş belgeselleri seyretme imkânı buluyor.
Eğer hâlâ gelmediyseniz 23 Kasım 2011 Çarşamba günü saat 19:00’da sizi de aramızda görmek istiyoruz. Sıcak bir çay ve çıtır çıtır bir simit eşliğinde sohbet ediyor, arkadaşlıklar kuruyor ve bize dünyanın bilinmeyenlerini gösteren belgeseller izliyoruz.

23 Kasım 2011, Çarşamba, 19:00

ARAP KIZI CAMDAN BAKIYOR / Türkiye Turkey / 2007 / 47’/Türkçe

Yönetmen: Gül Muyan

Belgesel hakkında:
Belgesel, Mustafa Olpak’ın anlatılarından yola çıkarak resmi tarihin genellikle görmezden geldiği Osmanlı’da kölelik olgusunu ele alıyor. Osmanlı’nın Anadolu’ya ilk ayak bastığı çağlarda, kadınlar, erkekler, gençler ve çocuklar kitleler halinde köleleştiriliyor, topraklarından ve toplumlarından koparılıyor, bir ülkeden diğerine taşınıyor, satın alınıyor, belirsiz bir süre için özgürlüklerinden oluyor ve bir başkasının mülküne dönüşüyorlardı. Belgesel, Olpak’ın dedesi Korsan Ahmet’in Afrika kıyılarından kaçırılması ve Girit’te bir Osmanlı ailesine “köle” olarak satılmasıyla başlıyor, Osmanlı kölelik sisteminin nasıl bir sistem olduğunu, yüzyıllar boyu nasıl işlediğini, boyutlarını, çağdaşlarından farkını kavramamızı sağlayacak akademisyen – uzman anlatımlarıyla devam ediyor ve nihayet Olpak’ın ailesinin gerçek özgürlük yıllarının geçtiği İzmir’de sonlanıyor…